Четвъртък, 25 Април 2024, 09:28

Днес се даде старт на изграждането на "Ботаническа градина – парк" в гр. Костинброд

20 Септември 2019, 20:46
(0) (0)
Костинброд - Новини
Прочетена: 911 0


Днес със символична първа копка се даде началото на изграждането на „Ботаническа градина-парк“ в гр. Костинброд. На събитието присъстваха кметът на община Костинброд г-н Трайко Младенов, председателят на ОбС-Костинброд д-р Атанас Тенев, директорът на ПГВМСС „Св. Георги Победоносец“ г-н Светослав Иванов, заместник-кметовете инж. Габриела Трайкова и г-н Александър Ненов, главният архитект Веселин Клянев, служители на ОбА-Костинброд, учители от ПГВМСС „Св.Георги Победоносец“, директори на социални центрове и граждани.

Бъдещият парк ще се намира на ул.Йордан Йовков“ срещу професионалната гимназия. Мащабният проект на община Костинброд е с големина 16 декара, включващо две сгради като цялата територия е общинска собственост.

Концептуалният проект предвижда обособяване на 11 отделни тематични зони. Всяка със собствена функция и цел. Зоните ще са разделени на „Японски кът“, „Пролетна наслада“, „Амфитеатър“ , „Розалиум“, фонтан с водни лилии и кът наречен „Тайната градина“. Двете съществуващи сгради са предвидени за зимната градина, където ще се съхраняват и отглеждат растенията. Другата сграда към момента ще бъде консервирана до осигуряване на финансов ресурс за изграждане на зала или физкултурен салон.

Амбициозният проект предвижда поетапно изграждане на алейна мрежа, детски площадки за игра, скейтборд площадка, оформяне на зелените площи, изграждане на малък амфитеатър, велоалеи, обособяване на нови паркоместа. В първия етап от изграждането на парка ще бъде изградена част от алейна мрежа, обособяването на парко места и ремонт на сградите.

След вече обособените части в парка ще последва реализирането на „Дендрологичен парк“. За озеленяването община Костинброд се е договорила с 4 фирми, развиващи своя бизнес в град Костинброд, да закупят растенията и озеленят зоната, която са избрали.

Нашият бъдещ парк ще разполага с
ПЕШЕХОДНА ЗОНА: 3730 кв.м.
АЛЕИ И ПЛОЩАДНИ ПРОСТРАНСТВА:
- Първостепенни алеи с широчина 3,00м
- Второстепенни алеи с широчина 2,40м

АВТОМОБИЛНА ЗОНА: 1270 кв.м., разделени на две
зони за паркиране с общ капацитет 39 паркоместа.

УДАРОПОГРЪЩАЩА НАСТИЛКА:
в двете детски площадки: 370 кв.м

Ботаническата градина ще разполага с:
Общо 266 БРОЯ ШИРОКОЛИСТНИ И 167 БРОЯ ИГЛОЛИСТНИ ДЪРВЕТА с различен размер и хабитус. 82 ВИДА ДЕКОРАТИВНИ ФОРМИ ШИРОКОЛИСТНИ ДЪРВЕТА И 24 ВИДА И ДЕКОРАТИВНИ ФОРМИ ИГЛОЛИСТНИ ДЪРВЕТА.
Общо 135 ВИДА ШИРОКОЛИСТНИ И ИГЛОЛИСТНИ ХРАСТИ с различен размер и хабитус. 4 ВИДА И ДЕКОРАТИВНИ МНОГОГОДИШНИ ТРЕВИ, 12 ВИДА МНОГОГОДИШНИ ДЕКОРАТИВНИ ЦВЕТЯ И 15 ВИДА ДИВОРАСТЯЩИ МНОГОГОДИШНИ ЦВЕТЯ.

Ботаническата градина предвижда целогодишен цъфтеж в парковото пространство. Смесица от цвят и аромати, максимално доближаваща посетителя до природата.
Предстои да се изгради парк в град Костинброд, който да дава възможност на малчуганите да се забавляват, на възрастните да отдъхнат, на младежите да спортуват, на любознателните да се запознаят с растителните видове в парка, а на всички останали просто да се забавляват!

Източник: balkanec.bg

Коментари (0)

Няма добавени коментари

Добави коментар:

Назад

Последвайте ни във Facebook

Обяви

виж всички
виж всички

Анкета » коментари (4)

Ще има ли предсрочни избори отново?

Анкета » коментари (4)

Ще има ли предсрочни избори отново?

отговори
Да. Категорично! (183)
70% Complete
Не. Само се пазарят за порциите във властта. (123)
70% Complete
Не знам и не ме интересува. (43)
70% Complete
Поредната политическа глупост. (50)
70% Complete