Четвъртък, 25 Април 2024, 13:36

До две седмици ЧЕЗ ще предложат решение на проблема с тока във Врачеш

15 Юни 2018, 19:51
(0) (0)
Ботевград - Новини
Прочетена: 3694 49


Врачежани обединиха общите си виждания, мнения и критики относно дългогодишното прекъсване на ел.захранване в селото. Това е проблем, който датира на територията на Врачеш повече от 10 години, твърдят от селото.

След като вчера жителите на селото протестираха пред Кметство Врачеш, днес в 17ч. в салона НЧ „Събуждане” се състоя среща-разговор в присъствието на служители на ЧЕЗ България, кмета на община Ботевград Иван Гавалюгов, зам.-кметовете Борис Борисов и Цветелин Цветков, кмета на Врачеш Марин Бончовски.

Срещата започна при видимо изнервена обстановка, като врачежани демонстрираха категоричната си позиция, че не биха търпели евентуалното продължение на прекъсването на тока, който през последната една седмица прекъсва всеки ден.

Не е тайна, че врачежани водят борба с ЧЕЗ от години, като многократно са алармирали дружеството с подписки и молби. Кметът на общината пък заяви, че дори е сигнализир КЕВР.

След като в началото на срещата представителите на ЧЕЗ заявиха, че присъстват на срещата, за да се стигне до някакво разумно решение на проблемите с ел. захранването, жителите на Врачеш попитаха защо до момента не са били предприемани адекватни мерки.

Жителите на селото се интересуваха каква е причината всеки ден да няма ток, дори когато не вали и няма гръмотевични бурии. В отговор г-н Василев, представител на ЧЕЗ каза, че причините са комлексни.
Многократно присъстващите заявиха пред ЧЕЗ, че като коректни платци, които всеки месец плащат сметките си за ток, биха желали да получават качествена услуга. Много от присъстващите поискаха да научат как ще бъдат компенсирани, след като вследствие на ежедневното прекъсване на тока и токовите удари са се повредили много от електрическите уреди в домакинствата им.


„Врачеш се намира много близко до Ботевград, но линията, която заханва селото е изпълнена въздушно, заявиха от ЧЕЗ. „Вие се захранвате с въздушна газопроводна линия 20 kW, която тръгва от подстанция Ботевград и стига до началото на Врачеш въздушно. Гръмотевичната дейност по въздушните линии оказва влияние. Това не е единствената причина”, казаха от ЧЕЗ и добавиха „Има причини, които естествено са и в нашата организация на работа, за които сме взели мерки”.

Присъстващите се поинтересуваха също дали ВЕЦ-а влияе по някакъв начин на електрозахранването. В отговор от ЧЕЗ казаха, че все още не е направена проверка, но предстои такава в понеделник.

„От понеделник ще започне и заснемане с термовизионна камера и ултразвуков детектор. Това са две съоръжения, които могат да открият всички предпоствки за аварийни ситуаций”, казаха от ЧЕЗ.

След всеки отговор от ЧЕЗ, врачежани бяха видимо недоволни и това не остана скрито. Сипеха се въпроси след въпроси и присъстващите настояваха за адекватни отговори.

Жителите попитаха дали е нормално ел. захранването да бъде прекъсвано за 8 часа на ден и какви са конкретните причини за прекъсването на тока през последните 5 дни, както и защо никой не отговаря на телефона.

Относно спирането на тока през последните дни г-н Василев, ЧЕЗ, изброи възникналите аварии в този интервал от време: едната- повреден кабел между два трафопоста, втора авария отново между повредени кабели на трафопости.

След като на всичките си зададени въпроси към представителите на ЧЕЗ врачежани не получиха удовлетворителни отговори, постъпи предложение от жител на селото- всички семейства в селото, с всеобщи усилия и средства, да заведат дело срещу ЧЕЗ за морални щети, тъй като по думите на присъстващите материалните щети никога не се признават от ЧЕЗ и не са доказуеми. „Има закон за задълженията и договорите. Чл. 82 гласи, че ние имаме право да подадем колективен иск и да осъдим ЧЕЗ да ни плати морални и нематерилни щети”, обясни госпожата.

Жител на селото се поинтересува дали съществува вариант да се прекара подземен кабел от подстанция Ботевград до Врачеш.

Кметът на общината Иван Гавалюгов заяви, че категорично би спомогнал за осъществяването на този проект, ако това би решило проблема. „Трасето ще минава през общински път, за което няма да имате проблем да ви се учреди право, ако това е решението на проблема. Ще имате пълното съдействие на общината, дори да се минава през частен имот не вярвам някой да не даде своето съгласие”. От ЧЕЗ пък отговориха, че това е сложен инвенстиионен проект и не се ангажираха с отговор веднага. Те обаче обещаха че това ще бъде обсъдено и до седмица врачежани ще получат отговор.

"Поемаме да монтираме два мощностни разделитела, които да късат тази дължина на линията дистанционно. Демек това време, в което ще се отива от единия трафопост до другия, ще се спестява", казаха от дружеството.

От ЧЕЗ заявиха, че предстои да се направи обследване на цялата мрежа на територията на Врачеш с модерна апаратура, която ще хване всяка една язва, която не може да се хване с просто око.

„Обследването ще се извършва под напрежение. Няма да изключваме напрежението. Няма как да ви обещая обаче, че във Врачеш повече няма да има аварии”, заяви г-н Василев, ЧЕЗ.

Жител на селото се оплака, че в домакинството му са изгорели ел.уреди за 4 000лв. И попита- кой ще възстанови тази финансова загуба.

Местните жители се поинтересуваха достатъчен ли е един екип при такива големи и чести аварии в селото.

„Те не правят инвестиции, не правят нищо за подобряване на услугата. Трябва да се направи нещо, за да започнат да работят”, бе мнението на един от присъстващите.

След продължилите близо 2 часа дебати, бе взето решение служители на ЧЕЗ да обследват цялостно трасето, да се формират основните проблеми и решения и в края на месеца представители на ЧЕЗ отново да се срещнат с жители на селото и общинското ръководство. От ЧЕЗ се ангажираха, че тогава ще имат контретни отговори и предложеия за справянето с проблема.




Източник: balkanec.bg

Коментари (49)

  • Отговори (6) (1)
    1. добавен от: Димитър 15 Юни, 21:15

    Да видим ако не спираме тировете

    • (14) (2)
      1. добавен от: Димитър 15 Юни, 21:22

      Браво на Гавалюгов

    • (20) (1)
      2. добавен от: Анонимен 15 Юни, 21:34

      Гавалюгов е кмет ,който прави нещата да се случват за обикновения човек.Това е нашия Кмет!!!!

  • Отговори (13) (1)
    2. добавен от: Анонимен 15 Юни, 21:22

    Браво на Врачеш и кметовете им , а кмета на Правец кога ще направи нещо. Днес колко пъти гасиха тока?

    • (10) (0)
      1. добавен от: Димитър 15 Юни, 21:25

      Излизате на протести това е положението ние се събрахме можете и вие

  • Отговори (7) (2)
    3. добавен от: Ишо 15 Юни, 21:35

    Ще има още срещи едва сега започваме ще ги разкатаем тиа копелета

  • Отговори (7) (0)
    4. добавен от: Анонимен 15 Юни, 23:21

    Да затворим пътя за тирове

  • Отговори (9) (0)
    5. добавен от: Анонимен 16 Юни, 07:30

    истината е че в Енергоснабдяване Ботевград има много хора на заплата,но нямат специалисти които да вършат работа!!!

  • Отговори (5) (0)
    6. добавен от: Анонимен 16 Юни, 08:20

    Истината е че караджеката прави проблем,и сега е момента да се спре блокирате пътя и си решавате проблемите.

  • Отговори (6) (6)
    7. добавен от: Анонимен 16 Юни, 09:00

    nai mi xaresa izkazvaneto na D.CNUNTOVA ILI BOTALKOA ako i tova e u4itel zdrave mu kaji.zatova rodielite ne si davat detcata si na neia becne kato pobesnela taka sabranie ne se pravi.priatno lucnkane na liulkata koiato ti kupixa detcata za 200 lv.

    • (2) (0)
      1. добавен от: Анонимен 18 Юни, 15:30

      Напротив номер 7 , точно заради нея детето ми остана да учи във Врачеш.Кой какво е купил и защо го е купил, теб не те интересува.Не си виновен, просто умственият ти багаж е пропорционален на “грамотността“ ти.

  • Отговори (5) (3)
    8. добавен от: Анонимен 16 Юни, 09:29

    taia e otka4ila

  • Отговори (6) (6)
    9. добавен от: Анонимен 16 Юни, 09:35

    Към №7.Мнението на такива мишоци като теб не ме интересува, но ако си талкова отворен или отворена защо не си напишеш името, а се криеш зад анонимността! Ти не си този, който ще ми дава оценка какъв учител съм и какво са ми подарили децата. Пиши на български или си неграмотен и не можеш. Сигурно са те учили учители от друго училище!

  • Отговори (4) (1)
    10. добавен от: Анонимен 16 Юни, 09:39

    Мисля, че даже знам кой си! Не ти е за пръв път.

Добави коментар:

Назад

Последвайте ни във Facebook

Обяви

виж всички
виж всички

Анкета » коментари (4)

Ще има ли предсрочни избори отново?

Анкета » коментари (4)

Ще има ли предсрочни избори отново?

отговори
Да. Категорично! (184)
70% Complete
Не. Само се пазарят за порциите във властта. (123)
70% Complete
Не знам и не ме интересува. (43)
70% Complete
Поредната политическа глупост. (52)
70% Complete