Петък, 19 Април 2024, 00:25

Добивният бранш – с 2,5 пъти по-висока производителност от средната за индустрията

18 Август 2017, 19:05
(0) (0)
Етрополе - Новини
Прочетена: 1097 1


На 18 август хиляди миньори и специалисти, работещи в минерално-суровинната индустрия, празнуват Деня на Успението на Св. Иван Рилски. Националното честване, което по традиция се организира от Българската минно-геоложка камара, НТС по минно дело, геология и металургия, Федерацията на независимите синдикати на миньорите към КНСБ и Синдикална миньорска федерация „Подкрепа”, започна с молебен за здраве в Катедрален храм „Св. Неделя“ в столицата.
„В тези трудни времена добивният бранш у нас убедително се откроява като един от най-важните стожери на националната икономика и социално-икономическия просперитет на регионите… Една държава, която не развива собствените си природни богатства, има малки шансове за силна индустрия“ – каза проф. д.т.н. инж. Николай Вълканов, председател на УС на БМГК, на откриването на събитието.
Доклад за състоянието на минерално-суровинната индустрия изнесе председателят на НТС по минно дело, геология и металургия, проф. д-р инж. Цоло Вутов. Той определи България като една от водещите страни в европейската минерално-суровинна индустрия и изтъкна членствата й в редица авторитетни международни организации, свързани с минерално-суровинната индустрия и минната наука. По статистика на НСИ през 2016 г. добивната индустрия осигурява заетост на над 22 340 души, показател, по който България е на първите места в ЕС. За сравнение, през 2015 г. на трудов договор са работили 24 617 души. Основна причина за намаляването на работната сила в бранша се дължи на освобождаването на работещи в две предприятия в подсектор „Въгледобив“. Около 120 000 души работят в съпровождащите бранша икономически дейности. Минерално-суровинната индустрия създава 4-5 % от Брутния вътрешен продукт (БВП) на страната. „Индустрията е важна за българската икономика и защото е тясно свързана и с други сектори. Доставчици на стоки и услуги за минерално-суровинната индустрия са над 83 000 предприятия, в които работят близо 800 000 души. Секторите, купувачи на продукцията на бранша, обхващат над 26 000 предприятия, които създават заетост за над 300 000 души.“ – допълни проф. Вутов.
За поредна година браншът отчита свиване на международните цени за полезните изкопаеми, продължава и спадът на добива. Общият добив на полезни изкопаеми в страната за 2016 г. възлиза над 97 680 000 тона, което е намаление с 13,1% (или с почти 14 800 000 тона) спрямо предходната година, но е с 9,36% повече от 2010 г. например.
Положителна тенденция в добивната индустрия е високата производителност на труда, която е близо 2,5 пъти по-висока от средната за индустрията в страната. Тази тенденция се дължи на значими инвестиции в дълготрайни материални активи, според Изследователския доклад „Оценка на макроикономическото значение на минерално-суровинната индустрия в България“, изготвен от Фондация „Бауерзакс“ със съдействието на Индъстри Уоч България през 2017 г. Между 2010 и 2014 г. предприятията в минерално-суровинната индустрия са инвестирали над 1 млрд. лв. в най-съвременни машини и оборудване, по данни на Евростат.
„Редица компании от минерално-суровинната индустрия изминаха дълъг път на технологична модернизация и направиха сериозни инвестиции, чрез които се повишава значително ефективността на производството им и се подобряват параметрите на околната среда и здравословните и безопасни условия на труд. Техните постижения и устойчиво развитие в съответствие с най-добрите практики трябва да се дават за пример и да се подкрепят всестранно. В тези предприятия, които са двигателят на бранша, инвестициите в безопасността на труда и грижата за хората отговарят на високи стандарти и добрите резултати са налице. Водещи в това отношение са „Асарел-Медет”АД „Елаците-мед” АД, „Дънди Прешъс-Челопеч” АД, Горубсо-Мадан, Мини „Марица-изток” ЕАД и др.” – каза проф. Вутов.

Браншът получи поздравления от министър председателя Бойко Борисов, а в залата на тържественото събрание свои приветствия поднесоха министърът на труда и социалната политика Бисер Петков, зам.-министърът на енергетиката Жечо Станков, секретарят на президента Гълъб Донев, ректорът на Минно-геоложкия университет проф. д-р Любен Тотев, президентът на КНСБ Пламен Димитров и други официални гости.
По традиция на събитието бяха връчени награди на БМГК за постигнати високи резултати през изминалата година. Сред наградените компании бе и „Елаците-Мед“ АД, която получи престижната награда за иновации в раздел “Големи предприятия“. Отличието бе връчено от заместник-министъра на енергетиката Жечо Станков и председателя на БМГК проф. Николай Вълканов на изпълнителния директор на дружеството, инж. Драгомир Драганов. Наградата се присъжда за внедрената система за високоточно позициониране на машините в рудник „Елаците“ ProVision®, с която е надградена диспечерската система Dispatch® за управление на минните процеси и по-точното им планиране. ProVision® e GPS система за позициониране с точност до 10 см. на всяка една машина – багер или сонда, с което се постига още по-висока ефективност на производствения процес.


Факти за минерално-суровинната индустрия

Пряко заети – 22-25 000 души
Заети в съпътстващи дейности – над 120 000 души
Браншът осигурява: 1,3% от общата заетост в страната
4-5% от БВП (в зависимост от международните цени на основните суровини)
Добив на полезни изкопаеми през 2016): 97,68 млн.т., с 13,1% по-малко от 2015 г.
Обща стойност на произведената продукция за 2016 г. - около 2,6 млрд. лв.
Производителност на бранша: 2,5 пъти по-висока от средната за индустрията в страната
Средна годишна заплата в сектора за 2016: 16524 лв. с 1,05% повече спрямо 2015 г.







Източник: balkanec.bg

Коментари (1)

  • Отговори (0) (0)
    1. добавен от: Анонимен 19 Август, 13:45

    Факти за минерално-суровинната индустрия:
    Средна годишна заплата в сектора за 2016: 16524 лв.
    Което прави по 1377 лв. на месец. Какво ми реват от Елаците, че вземат по 700 лв?!

Добави коментар:

Назад

Последвайте ни във Facebook

Обяви

виж всички
виж всички

Анкета » коментари (4)

Ще има ли предсрочни избори отново?

Анкета » коментари (4)

Ще има ли предсрочни избори отново?

отговори
Да. Категорично! (168)
70% Complete
Не. Само се пазарят за порциите във властта. (121)
70% Complete
Не знам и не ме интересува. (41)
70% Complete
Поредната политическа глупост. (49)
70% Complete