Четвъртък, 19 Октомври 2017, 23:05

Документална изложба „Културното отваряне на България към света”, посветена на Людмила Живкова в Исторически музей -Правец

8 Октомври 2012, 13:35
(0) (0)
Правец - Новини
Прочетена: 3244 0

Изложбата под надслов „Културното отваряне на България към света“ ще бъде открита на 16 октомври в Исторически музей – Правец. Тя е посветена на 70-годишнината от рождението на Людмила Живкова и 30-годишнината от създаването на международната фондация „Св.Св.Кирил и Методий”, чиято цел е да продължи нейната културна мисия. 
Експозицията включва богат документален материал от лични архиви за живота и делото на Людмила Живкова, детски рисунки от асамблеите „Знаме на мира“. 
За краткия си житейски път Людмила Живкова става изразител на идеи, синтезиращи древния опит на човечеството с перспективата за нов път на обществено развитие, основан върху културата и нравствените ценности на всестранно развития човек. В тази светлина тя успява да реализира замислите си във внушителни мащаби. Конкретните резултати на това голямо, често – оспорвано дело, и до днес присъстват в обществения пейзаж като знаци на национално достойнство. Националният дворец на културата, без който не бихме могли да си представим културните форуми на днешния ден, изграждането на мащабна експозиция на Националния исторически музей, Асамблеята „Знаме на мира“, обединила децата на планетата под знака на творчеството и под звъна на Камбаните; културни програми, приобщаващи българската публика към универсалния дух на майстори на изкуството, като гениалния Леонардо да Винчи или Николай Рьорих; изложби, открили за света съкровищницата на българското художествено наследство – това са част от жалоните, по които днешните поколения ще съдят за постигнатото от нея. 
 


Източник: balkanec.bg

Коментари (0)

Няма добавени коментари

Добави коментар:

Назад

Последвайте ни във Facebook

Обяви

виж всички
виж всички

Анкета » коментари (11)

Одобрявате ли идеята на арх. Весела Маркова за изграждане на Гробищен парк зад бензиностанция "Петрол"

Анкета » коментари (11)

Одобрявате ли идеята на арх. Весела Маркова за изграждане на Гробищен парк зад бензиностанция "Петрол"

отговори
Да, защото е извън населеното място. (156)
70% Complete
Не, защото е по-отдалечено от града и придвижването би било свързано с превоз, вместо пеша. (60)
70% Complete
Не. Два гробищни парка ще станат много. (70)
70% Complete
Одобрявам идеята за преместване, но зад бензиностанция "Петрол" не е подходящо. (41)
70% Complete
Нямам отношение. (15)
70% Complete