Вторник, 23 Април 2024, 10:07

Документална изложба, посветена на 135г. от рождението на акад. Стоян Романски, бе открита в музея

24 Февруари 2017, 18:38
(0) (0)
Ботевград - Новини
Прочетена: 1246 3


Днес в Исторически музей Ботевград бе представена документална изложба, посветена на 135г. от рождението на нашия съгражданин акад. Стоян Романски. Изложбата е подредена във фоайето на музея. В 17:30ч. в зала „Орханиец” се състоя откриване на експозицията. Гости на събитието бяха ученици от 11-„в” клас на ППМГ „Акад.проф. д-р Асен Златаров”, придружени от учителя по история г-жа Цанка Маркова и директора Даниела Колева. Сред присъстващите бе и проф. Ради Романски, представител на Романския род.

Директорът на музея г-жа Тодорка Коцева приветства присъстващите. Г-жа Коцева припомни, че на днешния ден през 1882г. е роден нашият съгражданин акад. Стоян Романски. „Честването на 135 години от неговото рождение е инициатива, която е част от културния календар на община Ботевград. Отбелязването се осъществява съвместно между Исторически музей, община Ботевград и Общинска читалищна библиотека „Иван Вазов””, съобщи директорът на музея.

По думите на г-жа Коцева в архива на музея са запазени малко материали за акад. Стоян Романски, но за обогатяване на изложбата се е отзовал Институтът по български език към Българска академия на науките и общинската библиотека. Проф. Романски е предоставил родословното дърво на Романския род, почетни грамоти и документи.

Екскурзоводът на музея Десислава Иванова припомни биографични данни на Романски, публикации, издадени речници и статии. „Роден на 24 февруари 1882г. в Орхание, с кристално сини очи, открити с огромна любознателност към света”, с това изречение Десислава започна своя разказ за Романски.

Стоян Романски е един от водещите български учени в областта на езикознанието, славистиката и етнографията. Тъй като се изявява като способен ученик, го изпращат да учи в най-престижното училище по онова време – Априловската гимназия в Габрово. Става първият директор на института по Български език към БАН и ръководител на секцията за български речници към института. Член е на Българския архиеологически институт, на научното дружество „Т. Шевченко”, на румънското исторически дружество в Букурещ, на Славянския институт в Прага.

Въпреки непрекъснатата си заетост, Стоян Романски проявява жив интерес към всичко, свързано с родния край. Той е един от основателите на културно-просветната орханийска дружба. Подкрепя широко идеята на местната общественост за изграждане на курортно селище Зелин и става един от първите му заселници.
При среща с цар Борис с българските академици през 1934г., Романски предава лично желанието на своите съграждани за преименуване на Орхание в Ботевград.


Източник: balkanec.bg

Коментари (3)

  • Отговори (3) (0)
    1. добавен от: Анонимен 24 Февруари, 21:41

    Глупаво е "статия" за такива велики личности да е пълна с нелепи правописни грешки...

  • Отговори (1) (4)
    2. добавен от: Анонимен 25 Февруари, 06:57

    Измислиците за срещи с царя станаха историческа догма!И не само тази!?Кога историята на града ще се направи без лъжи и измишльотини от историци ,на научна основа!Голям учен но не го правете кръсник на града!Кръсника е друг!!!

    • (3) (0)
      1. добавен от: Анонимен 25 Февруари, 16:50

      Златев ли? :uups:

Добави коментар:

Назад

Последвайте ни във Facebook

Обяви

виж всички
виж всички

Анкета » коментари (4)

Ще има ли предсрочни избори отново?

Анкета » коментари (4)

Ще има ли предсрочни избори отново?

отговори
Да. Категорично! (176)
70% Complete
Не. Само се пазарят за порциите във властта. (121)
70% Complete
Не знам и не ме интересува. (42)
70% Complete
Поредната политическа глупост. (50)
70% Complete