Петък, 19 Април 2024, 04:54

Домът за деца, лишени от родителска грижа в Гурково, се закрива

29 Септември 2016, 10:15
(0) (0)
Ботевград - Новини
Прочетена: 3310 44


По повод водената от държавата политика по закриване на домове за деца, лишени от родителска грижа в България и настаняването им в приемни семейства, днес Общински съвет гласува закриване на дом "Надежда" в с. Гурково с 24 гласа „за” и един съветник бе против.

Мотивите на вносителя, кметът Иван Гавалюгов бе, че практически децата са изведени от сградата и 15 служители трябва да бъдат освободени от трудово-правни взаимоотношения с Община Ботевград. Относно бъдещото стопанисване на сградата, кметът изрази намерение дейността да бъде реорганизирана в Дом за възрастни хора с увреждания. За целта ще бъде наложително извършването на преустройство на помещенията – в тях трябва да има санитарни възли, както и една стая да бъде предназначена за двама човека. Кметът заяви, че за преустрояването на дома ще се търсят възможности за външно финансиране. Наличното оборудване, което е дарение на дома в Гурково, да премине за стопанисване на детските градини по селата, които имат необходимост от такова, предложи Гавалюгов.

Общинският съветник от ОББО Петя Кочкова изрази резервите си относно закриването на дома и се мотивира с обстоятелството, че водената от държавата политика касае закриването на тези институции за периода от 2015 до 2025г.  „Ние закриваме дома с 10 години по-рано. Това е една от най-добрите бази в страната. Този дом би бил полезен, преди да бъде закрит. Считам, че социалната услуга трябва да бъде продължена, а не да се заменя”, заяви Кочкова. Тя посочи, че общинското ръководство е питано относно закриване на дома.

В отговор кметът Иван Гавалюгов подчерта, че  не са питани, а само информирани, както и че тази дейност е делегирана от държавата. Поради това тези сгради са публична общинска собственост и е необходимо да се вземе това решение. Кметът посочи още, че реално деца няма вече в дома и не би било целесъобразно да се плащат заплати на служители, които реално не могат да работят в сградата, тъй като тя е запечатана.

Общинският съветник от ОББО Йордан Йорданов заяви, че водената от държавата политика за извеждане на децата от домовете и настаняването им в приемни семейства е прибързана акция. По думите му много семейства се отказват впоследствие от тези деца. Йорданов изрази мнение, че харесва намерението на общината да бъде съхранен  дома. Йорданка Лалчева добави, че семействата в България са неподготвени и подхождат предимно материално.

Тихомир Найденов, ръководител на групата съветници от ГДБОП, заяви че децата не могат да бъдат върнати в дома, а наличният инвентар стои неизползван в запечатаната сграда.    
След края на дебатите, съветниците все пак се обединиха около гласуване на проектаза решение на вносителя.                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                              


Източник: balkanec.bg

Коментари (44)

  • Отговори (0) (0)
    1. добавен от: Анонимен 29 Септември, 10:55

    Първо,дома не е запечатан все още.Децата бяха изведени след като се взе решение дома да се закрие.Ако се бяха предприели действия за настаняване на изоставени деца,които в България не са малко,нямаше да се стигне до това.И права е г-жа Кочкова че тази база е една от най добрите в България.А тези приемни семейства са създадени с цел да се усвояват евросредста от някого.Те нямат бъдеще поне в България.

  • Отговори (0) (0)
    2. добавен от: Анонимен 29 Септември, 10:59

    Овчинските съветници направо да гласуват закриване на общината. Друг изход няма с "мъдрото" им "управление"!

  • Отговори (0) (0)
    3. добавен от: Анонимен 29 Септември, 12:16

    Защо никой не обяснява, че всичко което е можело да бъде направено за продължаването на съществуване на дома не е направено от предишното ръководство. По-точно от госпожа Докова?????

  • Отговори (0) (0)
    4. добавен от: Анонимен 29 Септември, 12:43

    Всички домове за деца, лишени от родителски грижи, в държавата ще бъдат закрити и това закриване става постепено. Не виждам драма в тази ситуация.

  • Отговори (0) (0)
    5. добавен от: Анонимен 29 Септември, 13:01

    Както виждаме и четем е можело да съществува до 2025 г.независимо каква е политиката на държавата.Но важното е да закриваме нещо,без да знаем какво е то,пък после ще мислим как да го преструктурираме,в зависимост има ли пари за усвояване или не.И 3,ти знаеш ли Докова от кога не е в този дом и че социалните институции са отговорни за действията или бездействията на подобни институции.Драма няма,само,че приемните семейства не са решенията на проблема.

  • Отговори (0) (0)
    6. добавен от: Анонимен 29 Септември, 13:32

    След като закриха това в Радотина беше въпрос на втеме,пък с този кмет не е проблем само като кихнат отгоре селия ОС да се насере.

  • Отговори (0) (0)
    7. добавен от: ж0рналист 29 Септември, 13:59

    Поредната малоумно написана "новина" пълна с грешки и без никакъв смисъл. Както и поредната малоумна постъпка на безполезния путьо, който трябваще да ви "спаси" от "тиранията" на Георгиев. Нека ПразноГлавоЛюгов закрие също училищата и университетите в общината и да ги направи домове за образоване на възрастни хора и няколко гробища. Нека се обединим в подкрепа на застаряващото население и да демотивираме и унищожим възможностите за помощ и развитие на младото и бъдещите поколения. Браво, гавалюшка

  • Отговори (0) (0)
    8. добавен от: Анонимен 29 Септември, 14:00

    Като е държавна политика защо искат становището на общинските съветници? А тези общински съветници като не познават автентичността на този вид социална услуга, какво гласуват? Дали е в интерес на общността или е поредното им глупаво решение? Защо кмета не обжалва писмото на регионалната директорка, за затваряне входа на институцията в определения срок?Връщаха децата заради това писмо, защото беше стопиран приема. Това беше единствената социална услуга за за дневен и седмичен прием на деца в риск, без да се отделят от семействата им и то забележете...делегирана от държавата дейност. Жалко господа съветници! Не познавате материята, а взимате решения. Лошо управление, лошо...!

  • Отговори (0) (0)
    9. добавен от: Анонимен 29 Септември, 14:07

    Не ги разбираш нещата, №5, гледаш само собственият си интерес. Домовете за деца, лишени от родителски грижи се закриват. На тяхно място са създадени SOS детски селища. В тях, както в истинско семейство една майка се грижи за 5-6 деца и живее непрекъснато с тях. Заедно готвят, чистят, учат уроци. Приемните семейства са друга грижа.
    Децата в Гурково са събрани от многодетните циганки от Скравена и Новачене и Ботевград. Докато гледаме на циганките децата по домовете, те ще раждат непрекъснато.

  • Отговори (0) (0)
    10. добавен от: Анонимен 29 Септември, 14:09

    Когато беше закрито училището в Радотина, никой не плюваше против Георгиев, №7. Мисли с главата си, не с други части на тялото си.

Добави коментар:

Назад

Последвайте ни във Facebook

Обяви

виж всички
виж всички

Анкета » коментари (4)

Ще има ли предсрочни избори отново?

Анкета » коментари (4)

Ще има ли предсрочни избори отново?

отговори
Да. Категорично! (168)
70% Complete
Не. Само се пазарят за порциите във властта. (121)
70% Complete
Не знам и не ме интересува. (41)
70% Complete
Поредната политическа глупост. (49)
70% Complete