Събота, 29 Февруари 2020, 11:26

Довършителни дейности по ремонта на Читалище "Иван Вазов-1947" в Община Костинброд

18 Август 2019, 18:51
(0) (0)
Костинброд - Новини
Прочетена: 434 0


В процес на приключване е дългоочакваният ремонт на най-голямото и централно за града и общината читалище – НЧ “Иван Вазов-1947”. Община Костинброд извършва довършителни дейности по фасадите на читалището след успешно приключения проект по Държавен фонд „Земеделие“.
Дейностите, които се изпълниха по проекта с Държавен Фонд „Земеделие“ бяха ремонт на покрив 1393.73 кв. м.; мазилки и облицовки на стрехи и отвори; монтаж на ламаринена обшивка по калкани; монтаж на ламаринена пола по стрехи; монтаж на нови улици и водостоци; демонтаж и монтаж на прозорци, врати и капаци. Подменената дограма е с площ 138.60 кв. м.
Започналите през пролетта ремонтни дейности са към своя край, а резултатите вече са видими. В момента се измазват и пребоядисват външните стени на сградата на читалището. Всички фасади се възстановяват и се обновява цвета им.
Община Костинброд, заедно с читалищното ръководство, извоюваха културния дом на костинбродчани да е място не само приятно за посещение, но и за гледане.
Гледайки назад във времето, можем единствено да заключим, че културата и духовността са необходимост и изискват и големи борби на обществеността – от строежа на читалището до неговата поддръжка и така да просъществува повече над 70 години.
Община Костинброд направи всичко възможно, освен обновения ни централен градски площад и паркингите, най-голямото ни читалище да има европейска визия, с цел да създава, опазва и разпространява духовните ценности, да задоволява културните потребности и интереси на населението, да поддържа, обогатява и развива народните обичаи.
НЧ“Иван Вазов-1947“ е читалище с развита културна дейност. В него се помещават фестивалите „Шопски наниз“, „Кацу Джин Кен“, „Парад на детската забавна песен“, изложби, театрални постановки, народни танци на ТС „Зорница“, най-голямата ни библиотека и не на последно място, именно в него заседава Общински съвет на община Костинброд. Безброй културни и образователни дейности, насочени към опазване на обичаите и традициите на българския народ, разпространение на знания и запознаване на гражданите с ценностите и постиженията на науката, изкуството и културата.
След успешно реализирания, с помощта на общината, инфраструктурен проект по ДФЗ към МЗ, Община Костинброд прави всичко необходимо централната ни културна обител да придобие нова визия, съответстваща на новия градски площад и паркингите, които бяха направени около читалището. А през тази есен започват и довършителните строителни дейности по централния ни градски храм „Св. Мина“.Източник: balkanec.bg

Коментари (0)

Няма добавени коментари

Добави коментар:

Назад

Последвайте ни във Facebook

Обяви

виж всички

Анкета » коментари (8)

Какво си пожелавате за Новата 2020 година?

Анкета » коментари (8)

Какво си пожелавате за Новата 2020 година?

отговори
Здраве, защото то е най-важното (471)
70% Complete
Пари, че сме заникъде без тях (44)
70% Complete
Любов, за да е по-красив всеки наш ден (40)
70% Complete
Мир по Земята (83)
70% Complete