Петък, 26 Април 2024, 00:58

Драгомир Стойнев: БСП предлага на правителството да избере 1 януари 2013 г. за увеличаване на пенсиите

1 Октомври 2012, 13:38
(0) (0)
България - Новини
Прочетена: 2251 0


1 април е много погрешно избрана дата за увеличаване на пенсиите. На 1 април правителството прие и антикризисния план, който бе съгласуван с работодатели и синдикати. За съжаление, няма никакви резултати. Затова - предлагам на правителството да избере 1 януари 2013 г. за увеличаване на пенсиите. Това каза на пресконференция Драгомир Стойнев, председател на Комисията по труда и социалната политика в Народното събрание. По думите на Стойнев - вече би трябвало да излизаме от кризата.
„Необходимо е управляващите да се сетят, че има и хора в тази държава. Не приемаме техните предложения за увеличаване на доходите единствено когато има избори”, добави той. На този етап е възможно да се увеличат доходите и на военнослужещите, и на полицаите, коментира още Драгомир Стойнев.

БСП настоява майчинските помощи за отглеждане на деца от 1 до 2 години да станат от 240 на 310 лева. Това каза на пресконференция Драгомир Стойнев, председател на Комисията по труда и социалната политика в Народното събрание. От БСП предлагат - за детските добавки от 35 лева да няма подоходен критерий и всяка майка, независимо от дохода, да получава 35 лева.
„БСП настоява майчинските помощи за отглеждане на дете от 1 до 2-годишна възраст, които вече четвърта година са замразени на 240 лева, да следват ръста на минималната работна заплата. Допълнителният ресурс е около 30 милиона лева, но това правителство трябва да имат приоритет, защото българските семейства все по-малко раждат деца”, добави Стойнев.
Според него - Националният осигурителен институт е пестял пари върху българската майка, като е увеличавал периода, върху който се изчисляват обезщетенията за бременност и раждане.
„Тоест колкото по-голям е периодът, толкова една майка ще получава по-малко пари. Затова настояваме да се върне периодът на 12 месеца, а не 24 месеца, както е в момента, така че да се покаже ангажимент на държавата към младите семейства. Тук става въпрос за национална сигурност. Притеснени сме за демографския срив в страната”, каза още Драгомир Стойнев

Източник: Агенция Фокус

Последвайте ни във Facebook

Обяви

виж всички
виж всички
виж всички

Анкета » коментари (4)

Ще има ли предсрочни избори отново?

Анкета » коментари (4)

Ще има ли предсрочни избори отново?

отговори
Да. Категорично! (191)
70% Complete
Не. Само се пазарят за порциите във властта. (123)
70% Complete
Не знам и не ме интересува. (44)
70% Complete
Поредната политическа глупост. (54)
70% Complete