Четвъртък, 23 Май 2019, 04:34

Духовият оркестър на с.Литаково се класира на второ място в ХІІ-то издание на Националния преглед на ученическите духови оркестри и мажоретни състави във Вършец

9 Май, 09:40
(4) (0)
Ботевград - Новини
Прочетена: 899 1


Духови оркестри и два фанфарни състава от различни краища на България взеха участие в ХІІ-то издание на Националния преглед на ученическите духови оркестри и мажоретни състави във Вършец. Конкурсът носи името на покойния Димитър Пеев - местен диригент, музикант, дългогодишен ръководител на градския духов оркестър, създател на ученическия духов оркестър "Дефилир" във Вършец.

Ученици от Берковица, Вършец, Долни чифлик, Литаково, Лом и Свищов, заедно с мажоретките от СУ „Иван Вазов“ дефилираха по централния булевард на курортния град и участваха в концертна част, и оспорвано съревнование на 4 и 5 май на откритата сцена на НЧ „Христо Ботев-1900“.

В конкурсната част всеки от съставите изпълни според регламента по три задължителни произведения: марш, хоро и произведение по избор на участниците.

Журито, председателствано от Станислав Почекански - председател на Съюза на българските музикални и танцови дейци и членове: Димитър Лазаров – военен диригент, дългогодишен началник на СВМУ „Маестро Георги Атанасов“ – София и Константин Гайдарски – диригент на духов оркестър – гр. Ботевград, определиха призьорите.

Общинският детско-юношески оркестър от гр. Долни чифлик, обл. Варна, с диригент Димо Коритаров и ръководител Снежана Янкова, спечели първото място и парична награда от 300 лв.

На второ място се класира духовият оркестър от с. Литаково, община Ботевград с ръководител Дейвид Христов. Литаковският оркестър се представи с Марш - Булаир; Пииса - Stand by me и Мегданско хоро.

Младежкият духов оркестър от Берковица, с диригент Иван Павлов и ученически духов оркестър „Дефилир“ – гр. Вършец с диригент Николай Пеев си поделиха третото място. Победителите получиха от Община Вършец парични премии, статуетки и грамоти.

Извън конкурсната програма, с атрактивни изпълнения в Прегледа взеха участие ученически фанфарни състави от Свищов и Лом.

Кметът на община Вършец инж. Иван Лазаров поздрави участниците в ХІІ-ия Национален преглед на духовите оркестри и мажоретни състави „Димитър Пеев“ – Вършец 2019 и награди победителите. „Духовата музика е неразделна част от нашите местни традиции, фолклор и от начина на живот. На всички участници – успешно представяне, а на зрителите и гостите желая незабравими моменти с изпълненията на тези млади и красиви момчета и момичета", каза градоначалникът.

Всички оркестри и мажоретни състави получиха статуетки и грамоти за участие.

Източник: balkanec.bg

Коментари (1)

Добави коментар:

Назад

Последвайте ни във Facebook

Обяви

виж всички
виж всички
виж всички

Анкета » коментари (0)

За кого ще гласувате на изборите за европарламент на 26 май?

Анкета » коментари (0)

За кого ще гласувате на изборите за европарламент на 26 май?

отговори
ГЕРБ и СДС (55)
70% Complete
БСП за България (68)
70% Complete
ДПС (6)
70% Complete
ВМРО-БНД (17)
70% Complete
Атака (4)
70% Complete
Патриоти за Валери Симеонов (НФСБ) (9)
70% Complete
Воля – Българските Родолюбци (10)
70% Complete
Демократична България (4)
70% Complete
Коалиция за България (3)
70% Complete
Глас Народен (1)
70% Complete
ПП Възраждане (5)
70% Complete
За друга формация (5)
70% Complete
За независим кандидат (9)
70% Complete
Нямам намерение да гласувам (47)
70% Complete