Петък, 29 Март 2024, 11:03

Един по-различен празник на Рудината

1 Юли 2020, 11:07
(2) (0)
Ботевград - Новини
Прочетена: 5348 33


Спомняте си Рудинските доброволци, за които писахме, че съживяват любимата на всички ботевградчани Хижа Рудината? Продължаваме да споделяме с Вас развитието на доброволците и Хижа Рудината – какво се случи след последната ни среща и статия?

Последният уикенд на месец Юни, отборът Рудински доброволци организираха Празникът на Рудината по малко по-различен начин този път. Защо различен и какво се случи този път, ни разказва Цветина Петкова, която е в основата на тази красива инициатива.

- Как отпразнувахте тази година Празникът на Рудината и какво беше различното?
- В духа на това, което сме започнали, тази година дадохме заявка за Празник, който не включва просто ядене и пиене, а включва работа. Пуснахме събитие във фейсбук, с което поканихме всички планинари, приятели на туризма и пишман-туристи да се включат в съживяване на Хижата чрез доброволен труд. Дойдоха гости от София и наши приятели, които са помагали за развитието на Хижата и туризма в Ботевград през годините. Те дойдоха, за да помагат. Продължихме почистването на спалните помещения, боядисвахме. Направихме бърз преход до вр. Венеца. Забъркахме боб. Наслаждавахме се на заедността си и това, че споделяме обща визия, забавлявайки се.

- Имаше ли и други гости, освен тези, които споменахте?
- Имаше. Те, обаче не бяха гости, а бяха местни, които до момента са свикнали да се качват горе и да ползват Хижата като място за пиене и ядене. Тези приятели се чувстват домакини и ние разбираме прекрасно, че са полагали грижи за Хижата по техния си начин и че Хижата им носи сантиментална стойност. Ползвали са мястото повече като такова за купони с шумна музика. Място, където джиповете се паркират пред входа на Хижата. В неделя беше пълно с джипове. Някои от нас, също ползват този транспорт, но по предназначение – качваме вода, качваме материали, извозваме боклук. Крайно наложително е произволният начин на качване с джипове да спре. Време за промяна в посока мисъл за природата, за животинският свят, на който тя е дом. Време е за развитие на малко по-различен тип туризъм. Този, който привлича истински обичащи природата. Тези, които обичат да се движат и които намират преходите в планината за очарование. Тези, които имат уважение към планината и гората. Които имат уважение към себеподобните. Към човеците. Тези, които имат съзнание, че сме заедно на тази земя и е важно да се уважаваме, да проявяваме търпимост един към друг и да работим върху това, да намираме мостове един към друг.

- Колко доброволци и като цяло гости посрещнахте този уикенд?
- През двата дни посрещнахме около 100 човека. В събота дойдоха местни приятели планинари, които се включиха в общия празник, за да помогнат. Тяхната подкрепа е безценна и ние сме признателни и благодарни. В неделя дойдоха приятели от Етрополе, които се занимават активно с развитието на туризма в региона там и дадоха ясна заявка за партньорство. С ясното съзнание, че е хубаво да си помагаме и че това, което правим, засяга всички ни.

- Бяхте ни споделили, че сте представили проект за развитие на Хижата. Би ли ни разказала повече?
- Това, което направихме последната половин година е да формираме екип, да направим план за действие, да представим цялостна визия и концепция за развитие на Хижата, канейки Общината като партньор. Така заедно създаваме работещ модел за развитие на туризма между будните граждани и институциите. Миналата седмица представихме и становище на Общината, в което описваме правната и фактическа обстановка по отношение собствеността на Хижата, както и последващи стъпки за нейното актуване – било като публична или общинска собственост. Идеята е да създадем работещ механизъм за Общината да се включи активно, а ние да регистрираме ново Туристическо дружество, в което да включим и опитните планинари от града и региона. От тях се учим в момента и подкрепата им е безценна.

- Звучи чудесно и какво предстои оттук нататък? Какво да очакваме в Хижа Рудината?
- До есента предвиждаме събития, свързани със спорт, планинско ориентиране за различни възрасти, музикални вечери с китара, нови кулинарни гозби, различни от овцата и прасето. Целта е да провокираме творчески настроените хора от града, да се включат и с други оригинални идеи в този дух. Искаме да привлечем планинари извън Ботевград, за да позиционираме Рудината в листа на топ хижите в България, известни с настроението си, с хубавите хора и с новото, което ние всички носим. Да направим любимата ни Хижа едно от най-посещаваните в България, а защо и не и извън нея. Време е да сменим старите модели с нови.

Повече за това какво се случва с Хижа Рудината и за връзка с доброволците - https://www.facebook.com/RudinataHut/?epa=SEARCH_BOX .


Източник: balkanec.bg

Коментари (33)

  • Отговори (12) (2)
    1. добавен от: Анонимен 1 Юли, 12:14

    Браво! Пишете от какво има нужда и ще се постараем да помогнем

  • Отговори (6) (2)
    2. добавен от: Сен 1 Юли, 12:14

    Организирайте един trail run, мисля, че ще има интерес.

  • Отговори (7) (5)
    3. добавен от: Анонимен 1 Юли, 12:55

    Когато някой е родолюбец обича традиция та.

  • Отговори (3) (2)
    4. добавен от: Прецакания човек от държавата 1 Юли, 13:11

    Гж- Захариева от правителството на ГЕРБ виждам че вече ви се разказва играта
    Искате ли да влезете във затвора за прецакано Производство наказателното дело от 2009г.Верила кое лайно ще вкараме зад решетките Янко Янков дознателя или
    Петко Костов от нови хан свидетели има препоръчвам ви Екатерина Захариева
    В

  • Отговори (1) (0)
    5. добавен от: Прецакания човек от държавата 1 Юли, 13:22

    Вместо да го отнесете вие и имижави да пропадне вдън земя те ще го отнесат по добре те а не вие имате власт и пари мисля си даси го решите проблема със тея двамата от Елин Пелин където без основателна причина щяха да ме вкарат без причина зад решетките ясен ли бях мисля че бях пределно ясен

  • Отговори (1) (3)
    6. добавен от: Прецакания човек от държавата 1 Юли, 13:32

    Ще по танцувамели бейби вритама на нощали сме бейбе ъм :x :x :x :x :x :evil: :evil:

  • Отговори (3) (12)
    7. добавен от: Анонимен 1 Юли, 13:35

    Ще отида там само ако има асфалтоф път за леки коли и течаща постоянно вода .

  • Отговори (12) (3)
    8. добавен от: Анонимен 1 Юли, 13:42

    №7 Много ще ни липсваш, за знаеш!

  • Отговори (0) (3)
    9. добавен от: Прецакания човек от държавата 1 Юли, 13:46

    От тървисе от Тея двамата във Елин Пелин и проблема тие решен аколи не с тава публично достояние и ГЕРБ и държавата ще пострадат жестоко за къде се прецакват дела във съда Елин Пелин корупцията е много висока там това са боклук хора за мен :x :x :x :x :x :evil: :evil: :evil: :evil: :evil: :evil: :evil: :evil: :evil: :evil: :evil: :evil: :evil:

  • Отговори (16) (2)
    10. добавен от: Анонимен 1 Юли, 14:10

    Всичко звучи прекрасно .но трябваше да направите снимки и след партито ;) бяхме на разходка до там вчера и заварихме невдигнатите маси ,пълни с храна , бутилки....
    Иначе супер инициатива

    • (3) (13)
      1. добавен от: Анонимен 1 Юли, 15:01

      А вие кога ще дойдете да почиствате? :)

Добави коментар:

Назад

Последвайте ни във Facebook

Обяви

виж всички

Анкета » коментари (2)

Ще има ли предсрочни избори отново?

Анкета » коментари (2)

Ще има ли предсрочни избори отново?

отговори
Да. Категорично! (105)
70% Complete
Не. Само се пазарят за порциите във властта. (110)
70% Complete
Не знам и не ме интересува. (31)
70% Complete
Поредната политическа глупост. (36)
70% Complete