Събота, 20 Април 2024, 09:29

Екологично сдружение "Предбалкан" набира доброволци за участие в партньорски срещи в Европа

15 Януари 2018, 09:43
(0) (0)
Правец - Новини
Прочетена: 2754 0


Екологично сдружение „Предбалкан” набира доброволци на възраст 18 - 36 г,, свободно ползващи английски език и с отлична компютърна грамотност, за участие в партньорски срещи в Европа от програма ЕРАЗМУС+ през 2017-2018 г. За препоръчване е профилът им да е из областта на екологията и/или социалната сфера. Доброволците ще посетят град Гренада, Испания, като преди визитата, ще преминат курс на обучение и ще се запознаят с идеите и изискванията на програмата ЕРАЗМУС+. Желателно е участниците да бъдат от региона.

За сдружението

Екологично сдружение „Предбалкан“ е неправителствена организация с нестопанска цел, със седалище с. Правешка Лакавица, общ. Правец. Нейната дейност е насочена към развиването на екотуристическата икономика, с интегриране на всички слоеве от гражданското общество. В продължение на повече от 15 години, членовете на Сдружението изследваха състоянието на местната икономика и се запознаха с перспективите на екотуризма в неговите три направления: експониране на богатото природно многообразие, изявяване на културно историческото и етнографско наследство и възможностите за развитие на нова екотуристическа икономика в региона. Беше разработена Регионална стратегия за развитието на екотуризма в шестте общини. На нейна основа са изготвени над 50 идейни проекта за устойчивото развитие на екоикономиката по линията на европейските фондове. В тази си дейност Сдружението партнира както с общините и техните местни инициативни групи /МИГ/, така също и със селищните читалища и клубовете за възрастни и на хората с увреждания.

През 2016 година Екологично сдружение „Предбалкан“ успешно се вписа в многостранен европроект по линията на „ЕРАЗЪМ+“, с тема: „Разпространение на модела „Живот в общност“ – обмен на добри практики в областта на съвместния живот в общност за хора в риск и неравностойно социално положение“. Като партньори участват неправителствени организации от шест европейски страни. Координатор на проекта е „Фондация „Училище за солидарност“ от Испания, с ефективен ръководител г-жа Дора Фанели, а партньорите са: “Асоциация „Мери Сийкъл“ от Великобритания; „Социален кооператив „Артемиде“ от Италия; ,,Център за социално уязвими групи“ от Сърбия; „Организация на Малтийския орден“ от Албания и от България – нашето „Екологично сдружение „Предбалкан“. Като подизпълнители са привлечени опитните преподаватели и ученици от СУ „Бр. Петър и Иван Каназиреви“ от гр. Разлог, сред които е и координатора на проекта от българска страна г-жа Катя Бранкова.

Проектът ще продължи две години. През първата, партньорите ще обменят опит, като всеки един от тях ще бъде домакин на петдневна среща за представяне на собствената си дейност. По време на разменните посещения и учебни срещи в различните партньорски страни, участниците в проекта ще се запознаят на място с добрите интеграционни практики за работа с хора в риск и в неравностойно социално положение и ще обсъдят тяхното успешно приложение.

Подготвителната среща се проведе през м. декември 2016 г, в Италия, където партниращите организации посетиха жилищата за социално уязвими хора – деца без родители, самотни майки с деца, организирани и поддържани от „Социален кооператив „Артемиде“, намиращи се близо до гр. Латиано, окръг Бриндизи. В срещата взеха участие колегите от СУ „Братя Петър и Иван Каназиреви“ от гр. Разлог: директорът на училището Мариана Попадийна, преподавателките Кинка Пенджакова, Катя Бранкова и ученичката от 11 клас Микаела Мадолева, която е и секретар и ПР на училищния клуб „Хора за хора“.

Втората среща се проведе през м. март, 2017 г. в гр. Шкодра, Албания, където домакини бяха колегите от „Организация на Малтийския орден“. От страна на Екологично сдружение „Предбалакан“ участваха колегите от гр. Разлог: Катя Бранкова и Кинка Пенджакова.

Третата среща се проведе през м. април, 2017 г в гр. Лутън, Великобритания. От българска страна на нея единствено присъстваше Председателят на Екологично сдружение „Предбалкан“ проф. д-р Андрей Мицулов. Участваха 14 от най-видните специалисти от водещите партньорски организации. Тя беше отлично организирана от великолепните експерти на “Асоциация „Мери Сийкъл“, сред които могат да се изброят имената на господата: Ленокс Адамс, Одри Люис, Мая Пател, Никол Кристофи, Шарът Тейт и Илейн Круис. Екипът им, в своята презентация беше подпомогнат от огромен колектив обществено значими лица, между които активно участие взеха: кметът на гр. Лутън и градските му съветници, главния шериф на областта Бедфорд, както и началникът на полицията в гр. Лутън. На всички присъстващи направи огромно впечатление поразителният по своите мащаби опит за превенция и интегрирането на социалните общности от над 72 религиозни деноминации. Организацията, създадена още през 1855 г, широко е разпространила своята социална дейност в помощ на милионите мигранти във Великобриания.

Четвъртата среща се състоя в столицата на Република Сърбия, Белград. От българска страна участие взе проф. д-р Андрей Мицулов. Домакин беше прекрасният екип, ръководен от отличната специалиста г-жа Бранислава .....и нейните колеги: Александър Баджич, Миша Обрадович, Марко Финци и Станислава Филипович, все водещи архитекти от „Център за социално уязвими групи“. При организираните посещения в градовете Обреновац и Сабаш, те нагледно демонстрираха тяхните постижения в проектирането и изграждането на социални домове на хора, пострадали от огромните наводненията през 2014 г. Тяхната група е участвала в проектирането и изграждането на над 100 нови и реновирани жилища. Впечатляващо беше фамилиярното отношението на всички новодомци към тях.

На всички досегашни срещи правеше впечатление европейския дух на уважение между всички партньори - и домакини и гости. В промеждутъците на мероприятията, домакини се стараеха да покажат на гостите си всички най-добри страни от автентичния бит и култура на своите държави. Несъмнено, това е един от основните приноси на европейското партньорство. Но то същевременно задължава и българската страна, в лицето на „Екологично сдружение Предбалкан“, достойно да се представи като домакин на следващата среща, която ще се проведе през м. септември 2017 г на територията на община Правец.

При учебната си визита в България участниците в партньорството ще се запознаят с приноса на нашето Сдружение в социалната практика на местните институции за интеграция на социално уязвими групи, в това число и на ромските общности. Ще споделят достиженията и опишат нашия положителен опит за активно съдействие на доброволни и професионални начала. Тяхната дейност трябва да бъде подробно отразена в местните медии. За целта нашите сътрудници и експерти ще репрезантират пред участниците и пред различните медии специално разработената учебна програма.

Учебната част от визитата включва представяне на четири социални учреждения и среща с лидерите на интегрираната ромска общност в град Правец, в които Сдружението има своето активно участие. На среща с г-н Кмета на общината и представители на Общинския съвет участниците ще се запознаят с достиженията на интеграционната социална политика. Предвижда се една учебна визита в социални заведения в град Трявна, съчетана със запознаване с автентични български художествени занаяти и архитектура. Очаква се на срещата с Кмета на град Трявна да се запознаят със социалната политика в общината. Един ден ще бъде отреден за запознаване с културно-историческото наследство на стара София, посещение на Боянската църква и ексурзия до местностите Златни мостове и Копитото на Витоша планина.

През втората част на партньорството ще се проведат последователно два четиринадесет дневни курса в град Гренада, Испания, организирани от самата координиращата организация „Фондация „Училище за солидарност“. Испанската фондация се характеризира с изключително богатия си опит за работа с хора в неравностойно положение, успешно действаща повече от 25 години и то без да ползва публични средства.
Крайната цел на проекта, вероятно ще бъде да се обобщи опитът с интегрирането на социално уязвимите групи, да се извлече оптималния положителен резултат, който да се представи пред Комисията по социални политики на Европейския съюз за неговото общоевропейско мултиплициране.

Телефон за контакти: 02/954 83 96; 02/8 163 175; 07133/46 76; GSM: 0885 848 181; 
e-mail: predbalkan@abv.bg



Източник: balkanec.bg

Коментари (0)

Няма добавени коментари

Добави коментар:

Назад

Последвайте ни във Facebook

Обяви

виж всички
виж всички

Анкета » коментари (4)

Ще има ли предсрочни избори отново?

Анкета » коментари (4)

Ще има ли предсрочни избори отново?

отговори
Да. Категорично! (168)
70% Complete
Не. Само се пазарят за порциите във властта. (121)
70% Complete
Не знам и не ме интересува. (41)
70% Complete
Поредната политическа глупост. (49)
70% Complete