Събота, 20 Април 2024, 16:57

Елин Пелин отхвърли рекета на Горна Малина

19 Септември 2017, 23:59
(0) (0)
Елин Пелин - Новини
Прочетена: 2203 1


Съветниците от управляващата коалиция бламираха кмета на община Елин Пелин като отхвърлиха докладната за сключване на споразумение с община Горна Малина за съвместно изграждане на депо за битови отпадъци. Въпросът бе разгледан на извънредна сесия на общинския съвет на Елин Пелин. В подкрепа на предложението на кмета гласуваха единствено съветниците от неговата група „ВМРО – Нова България“, както и преминалият от ДПС в ДОСТ Любомир Ников. Останалите 15 съветника от групите на „Единство“ и „Граждански блок“, както и опозиционните ГЕРБ и „Роден край“ гласуваха против след дебати продължили повече от 90 минути. Въпросът се дискутира за втори път през последните шест месеца от местния парламент.
Споразумение между общините Елин Пелин и Горна Малина е необходимо за съвместно кандидатстване по процедура за финансово подпомагане за изграждането на депо за битови отпадъци. Двете общини не могат да кандидатстват поотделно. Прогнозната стойност на проекта е близо 7 млн. лева, а съфинансирането и собствеността в последствие трябва да бъдат разделени в съотношение 4:1. Община Елин Пелин трябва да плати 80% от проекта, а община Горна Малина 20% от което следва и собствеността да бъде разделена в същото съотношение. В споразумението обаче е включена клауза, според която, 10 години след реализирането на проекта, община Елин Пелин трябва да дари безвъзмездно своя дял на Горна Малина. Разбираемо съветниците от Горна Малина вече са приели текстовете на споразумението. Нещо повече - общината вече отказва да приема битовите отпадъци на Елин Пелин като форма на натиск за приемане на споразумението.
Очаквано съветниците в Елин Пелин отказаха да приемат подобни текстове. Те бяха подкрепени от юрист-консултът на общинския съвет Никола Вулджев, според когото подобно решение е незаконно, защото съветниците не могат да решат да подарят след 10 години нещо, което все още не е изградено. В този дух се изказаха и юристите сред съветниците от различните групи. Все пак най-голямото опасение остава, че след като община Горна Малина придобие цялата собственост върху депото отново ще откаже да приема отпадъците на Елин Пелин.
Остава неясно какво точно е свършила общинската администрация през последните шест месеца, след като внесеното предложение за споразумение не се различава по нищо от това, което бе отхвърлено през април. Кметът Симеонов не обясни водени ли са изобщо преговори и правени ли са опити за договаряне на по-изгодни условия при изграждането за община Елин Пелин.


Източник: balkanec.bg

Коментари (1)

  • Отговори (1) (1)
    1. добавен от: Омбре 20 Септември, 20:22

    Е па нормално е, в Горна Малина комунистите така са свикнали да управляват-чрез рекет. А като влязоха и доказаните грабители Георги Чолаков и Николай Стоилов в управата на общината, комунистите ги изхвърлиха защото не обичат да имат ортаци в далаверите :D

Добави коментар:

Назад

Последвайте ни във Facebook

Обяви

виж всички
виж всички

Анкета » коментари (4)

Ще има ли предсрочни избори отново?

Анкета » коментари (4)

Ще има ли предсрочни избори отново?

отговори
Да. Категорично! (169)
70% Complete
Не. Само се пазарят за порциите във властта. (121)
70% Complete
Не знам и не ме интересува. (41)
70% Complete
Поредната политическа глупост. (49)
70% Complete