Неделя, 28 Февруари 2021, 05:15

Епископ Поликарп и стотици християни почетоха Дядо Добри в Байлово

14 Февруари, 15:55
(0) (0)
Елин Пелин - Новини
Прочетена: 644 0


За третата година от смъртта на най-големия християнски благотворител през последните десетилетия в Байлово пристигна Белоградчишкия епископ Поликарп, викарий на Българския патриарх Неофит, много свещеници и редови християни.

Прочутият безсребърник беше почетен с тържествена служба в църквата „Св. св. Кирил и Методий”, където в обитаваше пристройката в двора почти до своя край.

Тържествената Света Литургия беше отслужена от епископ Поликарп в съслужение с архимандрит Евтимий, иконом Серафим Янев, и. д. игумен на Кремиковския манастир „Св. вмчк Георги“ и предстоятел на храма в с. Байлово, протойерей Костадин Тренев, протойерей Георги Младенов от храм „Успение Богородично“ в с. Горна Малина, йеродякон Вартоломей и йеродякон Поликарп, софийски дякони и митрополитските певци, подпомогнати от дамски състав от община Горна Малина.

На службата байловският храм получи като подарък ценна реликва – частица от мощите на свети Харалампий в много красив реликварий. Светецът е покровител на пчеларите и отец Серафим се беше погрижил за освещаването на меда.
След Литургията беше отслужена панихида за Дядо Добри, още приживе наричан „светецът от Байлово”. Стотици раздадоха на присъстващите домашно приготвени сладкиши и хляб в памет на скромния, обичан от всички байловчанин.

На гроба на добрия старец, който е точно срещу входа на църквата владиката, свещениците и певците изпяха песнопения, отдадоха почит и запалиха свещи. Присъстваха две от дъщерите на Дядо Добри, негови внуци и многобройни познати, приятели и почитатели.

Цветя за годишнината беше изпратила и столичния кмет г-жа Йорданка Фандъкова.


Източник: Снимки: Пламен Михайлов и Валерия Тодорова

Коментари (0)

Няма добавени коментари

Добави коментар:

Назад

Последвайте ни във Facebook

Обяви

виж всички
виж всички

Анкета » коментари (0)

Знаете ли коя е ОСНОВНАТА причина за заболяванията, свързани с тютюнопушенето?

Анкета » коментари (0)

Знаете ли коя е ОСНОВНАТА причина за заболяванията, свързани с тютюнопушенето?

отговори
Ароматните вещества, които са добавени в тютюна (37)
70% Complete
Никотинът, който е естествена съставка на тютюна и води до зависимост (82)
70% Complete
Химическите вещества, които се образуват в дима при горенето (176)
70% Complete
Други добавките в тютюна, които са търговска тайна на производителите (63)
70% Complete