Четвъртък, 25 Април 2024, 23:45

ЕС дава 125 млн. евро помощ на засегнатите от руските санкции

18 Август 2014, 14:12
(0) (0)
Свят - Новини
Прочетена: 1229 0


Европейската комисия е одобрила спешна, извънредна помощ за производителите на плодове и зеленчуци, които са пострадали от руската забрана за внос на храни, стана ясно от традиционния обеден брифинг в Брюксел. Бюджетът на мярката е 125 млн. евро и тя ще в сила до края на ноември.
Средствата ще компенсират изтеглянето на плодове и зеленчуци от европейския пазар, за да не бъде допуснат срив на цените.
Говорителят на комисията по въпросите на земеделската политика Роджър Уайт уточни, че подкрепа ще получат производителите на различни култури като домати, бяло зеле, моркови, краставици, чушки, гъби, ябълки, горски плодове, десертно грозде и други.
Освен това средства ще получат и производителите, чиято реколта е предназначена за руския пазар и няма да могат да я реализират.
„Основната цел на тези мерки е да бъде намален натискът върху европейския пазар от загубата на експортните пазари“, коментира още Уайт.
Той посочи още, че половината от средствата на помощта ще бъдат насочени към организации на производители на плодове и зеленчуци, които да ги разпределят на своите членове. От помощта обаче ще могат да се възползват и не само производители, членуващи в подобни организации, поясни още говорителят на ЕК.
Досега подобни помощи са били разпределяни почти изцяло чрез организациите на производителите. Сега обаче всички активни производители ще имат право на достъп до помощта, уточни Уайт.
На 15 септември ще има среща на министрите на земеделието от общността, на която ще бъде обсъдена ситуацията на пазара във връзка с наложените санкции.

Източник: Dnes.bg

Коментари (0)

Няма добавени коментари

Добави коментар:

Назад

Последвайте ни във Facebook

Обяви

виж всички
виж всички

Анкета » коментари (4)

Ще има ли предсрочни избори отново?

Анкета » коментари (4)

Ще има ли предсрочни избори отново?

отговори
Да. Категорично! (191)
70% Complete
Не. Само се пазарят за порциите във властта. (123)
70% Complete
Не знам и не ме интересува. (44)
70% Complete
Поредната политическа глупост. (54)
70% Complete