Петък, 29 Март 2024, 07:22

ЕС Меркел призова за "финансов съюз"

2 Декември 2011, 14:28
(0) (0)
Свят - Новини
Прочетена: 1428 0



Германският канцлер Ангела Меркел заяви пред парламента на страната, че Европа работи за учредяването на „финансов съюз“ в опит да преодолее дълговата криза в еврозоната, съобщи ВВС.

В Бундестага Меркел каза, че е необходим нов договор за Европейския съюз, който да въведе подобен съюз и да наложи финансова дисциплина.

В речта си тя обеща „конкретни стъпки в посока на финансов съюз“.

„Необходими са ни бюджетна дисциплина и ефективен механизъм за справяне с кризата. Така че имаме нужда от промяна в договорите или създаване на нови“, посочи германският канцлер.

Правителството на страната осъществява натиск за въвеждане на вето върху националните бюджети на държавите-членки на еврозоната, които нарушават настоящите договори.

В понеделник Меркел ще се срещне с френския президент Никола Саркози, който вчера също призова за промяна в договорите на ЕС.

Саркози изтъкна, че са необходими нови европейски споразумения за регулативните отношения между държавите-членки, които да защитят мястото на Европа в днешния свят.

„Трябва да се противопоставим на онези, които поставят под съмнение бъдещето на еврото и спекулират с разпадането на еврозоната чрез пълна сплотеност“, посочи той.

Очаква се на срещата в понеделник Саркози и Меркел да съгласуват общи предложения, които да бъдат обсъдени на срещата на лидерите на държавите от ЕС следващата седмица. За мнозина анализатори тя представлява решаващ момент в усилията за преодоляване на дълговата криза.

Източник: dnes.bg

Коментари (0)

Няма добавени коментари

Добави коментар:

Назад

Последвайте ни във Facebook

Обяви

виж всички

Анкета » коментари (2)

Ще има ли предсрочни избори отново?

Анкета » коментари (2)

Ще има ли предсрочни избори отново?

отговори
Да. Категорично! (105)
70% Complete
Не. Само се пазарят за порциите във властта. (110)
70% Complete
Не знам и не ме интересува. (31)
70% Complete
Поредната политическа глупост. (36)
70% Complete