Сряда, 24 Април 2024, 15:27

"Етропал" отчита по-малко продажби заради забавени разплащания

3 Февруари 2012, 10:18
(0) (0)
Етрополе - Новини
Прочетена: 2186 0


Приходите от продажби на производителя на апарати за хемодиализа "Етропал" се свиват през 2011 г. до 10.2 млн. лв., показва отчетът на дружеството, представен пред Българската фондова борса.

Причина

Забавени плащания са в основата на това понижение, става ясно от доклада за дейността на базираното в Етрополе дружество. "През отчетния период приходите от продажби на компанията намаляват поради произведена, но непродадена и нефактурирана продукция към здравните заведения в страната по спечелени обществени поръчки", пише в доклада. Забавените разплащания в системата на здравеопазването бяха посочени като причина за свиващите се продажби на компанията още през третото тримесечие на годината.

Резултат

Въпреки понижението в продажбите дружеството излиза на печалба от 148 хил. лв. спрямо отчетените година по-рано също 148 хил. лв., но загуба. До голяма степен за положителния резултат допринасят реализираните 536 хил. лв. от положителни разлики от операции с финансови активи и инструменти. "Етропал" АД е единствен производител в България на консумативи за хемодиализа - системи за хемодиализа, хемодиализатори и фистулни игли. Контролът в компанията се държи от "Синтетика" АД, което притежава 71.75%.

Дял

"Етропал" АД беше част от групата на "Еврохолд", преди да бъде продадено на "Синтетика". "Евроинс Румъния" обаче продължава да държи 9.51% от производителя, а 6.96% са притежание на универсалния професионален фонд "Бъдеще", което е фонд на ПОД "Бъдеще". Пенсионното дружество наскоро смени акционерната си структура и започна агресивно да инвестира от дружества, част от групата на "Еврохолд България".

Източник: http://www.capital.bg

Коментари (0)

Няма добавени коментари

Добави коментар:

Назад

Последвайте ни във Facebook

Обяви

виж всички
виж всички

Анкета » коментари (4)

Ще има ли предсрочни избори отново?

Анкета » коментари (4)

Ще има ли предсрочни избори отново?

отговори
Да. Категорично! (182)
70% Complete
Не. Само се пазарят за порциите във властта. (123)
70% Complete
Не знам и не ме интересува. (43)
70% Complete
Поредната политическа глупост. (50)
70% Complete