Четвъртък, 25 Април 2024, 14:07

Еврокомисари потвърждават становището на ДЕН за регионалното депо

15 Януари 2012, 13:20
(0) (0)
Правец - Новини
Прочетена: 3005 1


Проектите на българските общини за регионални депа не са в съответствие с новата рамкова директива 2008/98/ЕО. Това заяви Джордж Кремлис, ръководител на отдела за кохезионна политика и екооценки в Главна дирекция "Околна среда" към Европейската комисия, на заседанието на Комитета за наблюдение на Оперативна програма „Околна среда 2007-2013", което се проведе в Правец. В тази връзка Кремлис препоръча България да започне работата по нов национален и регионални планове за управление, които трябва да са готови до 2013 г. Той отбеляза, че в ЕК е протекла активна дискусия за това да не се съфинансират депа за отпадъци, а по-сложни системи за преработка.

Новата рамкова директива задължава държавите-членки да организират управлението им съгласно следните приоритети: предотвратяване, повторна употреба, рециклиране, друго оползотворяване и обезвреждане. Тоест, общините трябва да мислят не за заравяне на отпадъците, а за изграждане на заводи за тяхната преработка.

Членовете на сдружение „ДЕН" вече втора година се опитват да убедят в това управниците на общините, включени в проекта за регионално депо Ямбол. Становището на ДЕН, че за всички данокъплатци е по-изгодно изграждането на завод, вместо сметище, се потвърждават и от изявленията на Реналдо Менметс и Валери Натан от генерална дирекция „Регионална политика" към ЕК на същото заседание. Те са категорични, че много от договорените досега проекти не са на необходимото качество, а критериите, които България трябва да постигне за изпълнение на Директивата до 2013 г., са много високи. От изпълнението на тези критерии зависи и договарянето на средствата от Европейския съюз за страната ни за следващия програмен период.

Източник: http://www.tundzha.info

Коментари (1)

  • Отговори (0) (0)
    1. добавен от: Анонимен 15 Януари, 14:02

    Da, това бе и един от мотивите на Гражданско сдружение "За чиста природа", създадено в общ. Ботевград във връзка с изграждането на регионалното депо за Ботевград, Правец и Етрополе.
    Освен нарушаване на европейските директиви, депото в землището на Трудовец не отговаря и на санитарните изисквания. Не са налице задължителните отстояния от 3 км от населените места. Нашите управляващи изкуствено определят депото, че ще е с ежедневно запръстяване, за да снижат отстоянието от населените места на 1 км. В България, обаче, никъде няма практика всеки ден да се изапръстява боклука, освен това отстоянието до кв. "Север" на Ботевград е 800м . И още: в България няма на практика разделно събиране на боклука. Това отхвърля категотията "депо за неопасни отпадъци".
    Своите мотиви против изграждането на депото в землището на Трудовец, сдружението изпрати в ЕК и Европарламента.

Добави коментар:

Назад

Последвайте ни във Facebook

Обяви

виж всички
виж всички

Анкета » коментари (4)

Ще има ли предсрочни избори отново?

Анкета » коментари (4)

Ще има ли предсрочни избори отново?

отговори
Да. Категорично! (184)
70% Complete
Не. Само се пазарят за порциите във властта. (123)
70% Complete
Не знам и не ме интересува. (43)
70% Complete
Поредната политическа глупост. (52)
70% Complete