Сряда, 24 Април 2024, 12:35

Фандъкова иска мъжът на Ирена Коцева да върне парите за 60 спирки

30 Юни 2016, 08:58
(0) (0)
България - Новини
Прочетена: 932 0


Сериозно несъответствие между изпълнението на 60 спирки в София и изискванията за качеството в договора е установила техническа експертиза.

За производството им са ползвани непоцинкована стомана и недостатъчно дебел слой боя. Проверката от независима лаборатория беше възложена от кмета Йорданка Фандъкова след скандала с обществената поръчка за спирките, който доведе до оставките на депутатката от ГЕРБ Ирена Коцева, зам.-кмета по транспорта Любомир Христов и цялото ръководство на Центъра за градска мобилност.
Търга за 60 спирки, обявен от ЦГМ през 2015 г., печели фирма, в която има участие мъжът на Коцева. Договорът е за над 236 000 лв. В него участват 8 фирми, но останалите 7 са били отстранени.

“Поисках да се прекрати договорът с изпълнителя и фирмата да върне цялата платена от ЦГМ сума. Ако изпълнителят не се съгласи, ЦГМ ще заведе дела. Служителят, който е оглавявал приемателната комисия и е трябвало да види несъответствията със заложените изисквания, ще бъде освободен”, заяви Фандъкова.

От сряда проверки на ЦГМ започват Сметната палата и Държавната финансова инспекция. Двете ревизии ще вървят паралелно.
“Очаквам ЦГМ да съдейства максимално при проверките. Ако се установят още нарушения, никой няма да остане ненаказан. Това е и поредният урок за фирмите, защото никой не може да си позволява с лека ръка да прави компромис с качеството. Това са парите на софиянци”, отсече Фандъкова.

Тя напомни, че проверката на обществените поръчки на ЦГМ за последната година и половина е установила нарушения в 3 търга. Един от тях отново е за 60-те спирки, като според проверяващите седемте фирми са отстранени заради маловажни пропуски в документите.
“Това е втората проверка на обществените поръчки на ЦГМ. Резултатите и от двете са изпратени на Държавната финансова инспекция. Затова сега и тя ще направи проверка”, обясни Фандъкова.

Вече тече конкурс за ново ръководство на ЦГМ, чийто принципал е СОС. След скандала съветът на директорите на общинското дружество вече ще е от 3-ма души вместо от 5-има.


Източник: balkanec.bg

Коментари (0)

Няма добавени коментари

Добави коментар:

Назад

Последвайте ни във Facebook

Обяви

виж всички
виж всички

Анкета » коментари (4)

Ще има ли предсрочни избори отново?

Анкета » коментари (4)

Ще има ли предсрочни избори отново?

отговори
Да. Категорично! (182)
70% Complete
Не. Само се пазарят за порциите във властта. (123)
70% Complete
Не знам и не ме интересува. (43)
70% Complete
Поредната политическа глупост. (50)
70% Complete