Четвъртък, 25 Април 2024, 03:30

Фестивал на талантите започна с отбелязване на Международния ден на ромите (снимки)

6 Април 2012, 12:09
(0) (0)
Ботевград - Новини
Прочетена: 5194 2


8-ми  април е Международен ден на ромите. В България отбелязваме този празник от 1991 година насам. По този повод днес стартира „Фестивал на талантите” с участието на ромите, който ще продължи три дни с техни  инциативи. Празникът ще финализира на 8-ми април - Цветница. На откриването на фестивала присъства ръководството на Община Ботевград, Сара Перин-директор на програмата „Социални дейности” към Фондация ”Америка за България”, председателя на сдружение ”"Разнообразни и равни” Радостин Нанов и други. Провеждането на фестивала се осъществява със спонсорството на фондация „Америка за България”.
Г-жа Перин поздрави ромите с празника им на български и ромски език. "Фондацията подкрепя вече две години инициативата в Ботевград в посока образователни дейности за децата български роми, за да постигнат по-големи успехи в училището и в живота", заяви Сара Перин.
„Днес е ден за почит и уважение, и нека да продължаваме да уважаваме традициите и културата на другия, няма значение какъв е по религия или етнос. Ние трябва да се гордеем, че сме роми и, че живеем в свободна България”. С тези думи Радостин Нанов приветства събралите се роми на площада пред културния клуб.
Кметът на общината Георги Георгиев засвидетелства уважението си към ромите, като заяви, че „Този празник е и наш празник. Ние никога не сме делили жителите на тази община по етнос. Аз съм убеден, че и след моето управление в тази част на града за вас и вашите деца ще се полагат грижи”. Градоначалникът изрази готовност  Община Ботевград да подкрепи двете младежки танцови групи с финансова помощ  в тяхно бъдещо участие в Национален ромски фестивал.
Кметът Георги Георгиев и председателят на ОбС Йорданка Лалчева поднесоха цветя пред паметната плоча на културния клуб в памет на загиналите роми по време на Втората световна война и станали жертви на геноцид.
След официалната част в музикално-артистичната програма се включиха младежи девойки от танцов ансамбъл „Ромска младост” с хореограф Цвети Дилова и организатор художествени дейности Йорданка Маринова.
Инициативата за честването на 8-ми април за Международен ден на ромите е взета от Международната ромска организация „Романо Юнион” в която членува и България. Ha тази дата се чества освобождаването на ромите от концентрационния лагер Аушвиц в края на Втората световна война.
Началото на   Световното ромско движение е поставено през 1971 г. за утвърждаване и развитие на ромската култура и идентичност. Първият ромски конгрес е проведен в Лондон. На него са приети общи символи- химн и знаме. За химн на ромите е приета песента на Жарко Йованович от 1969 г. „Джелем, джелем”. Знамето изобразява синьото небе и червено колело.
 

Източник: balkanec.bg

Коментари (2)

Добави коментар:

Назад

Последвайте ни във Facebook

Обяви

виж всички
виж всички

Анкета » коментари (4)

Ще има ли предсрочни избори отново?

Анкета » коментари (4)

Ще има ли предсрочни избори отново?

отговори
Да. Категорично! (183)
70% Complete
Не. Само се пазарят за порциите във властта. (123)
70% Complete
Не знам и не ме интересува. (43)
70% Complete
Поредната политическа глупост. (50)
70% Complete