Петък, 19 Април 2024, 19:38

Фестивалът на бъчвата за втора година показа занаятът на миналото и бъдещето

14 Октомври 2018, 17:57
(2) (1)
Ботевград - Новини
Прочетена: 4578 13


Навръх Петковеден Кметство Врачеш и жителите му празнуват Втори фествал на бъчвата. В миналото именно на днешния ден врачежани са отбелязвали събора на селото и това не било случайно. Смята се, че на Петковден е завършекът на лятото и есента, а  и с това на активната стопанска работа. Предания и легенди разказват за тайнствени тракийски обитатели и смелите бранители на крепостите Бодиловград, Чеканица и Чехковград. Това сочи информацията в преписка от 1673г. Още по време на турското робство в селото като занаят се развивало кацарството-бъчварството. Тук сe изработвали най-хубавите каци и качета за зеле и сирене, както и буталки за добиване на масло. През 30-те години на 20-ти век врачежани започнали да изработват каци, качета и бъчви, с помощта на машини.

 

 Първите, които строят бъчварска работилница са братята Петко, Петър и Георги Денкински, които биват последвани от Коцо Петровски, Марин Цановски и др.  През 1959 г  в селото е създаден бъчварски цех, който постепенно се развива и в него препитание намират повече от 250 бъчвари. В цеха е направено бурето от небеизвестния филм „Изпит”. В годините на Желязната завеса тук са произвеждани бурета за Шести американски флот, базиран в Средиземно море. След 1989 г бъчварският цех е затворен и производството се прехвърля в домовете на бъчварските фамилии, които днес са около 50.

 

 Гости на събитието бяха Иван Ченчев – народен представител от БСП, кметът на община Ботевград Иван Гавалюгов, Стефка Граматикова –Секретар на общината, Красимир Инински – вицепрезидент на Олимпийския комитет в България  и председател на Федерацията по бокс, световно известният цигулар Хари Ешкенази.

 

Водещата на празничното тържество Цонка Гешовска поздрави всички именници и даде думата на кмета на селото инж. Марин Бончовски за приветствие и откриване на празника. Той не скри радостта си от организирането на фестивала за втора поредна година и изрази надежда той да продължава в годините занапред. По думите му Врачеш е древно селище, което е било със специален статут да охранява близкия проход.

„Този статут е донесъл много привилегии на местното население. Тогава врачежани са имали право да яздят кон, да носят оръжие и са били освободени от някои данъци. Тези облаги са привлекли много хора и селището се е разраснало”, посочи инж. Бончовски. По думите му планинският характер на климата е бил предпоставка за превръщането на бъчварството в основен поминък и до днес.

 

Кметът на общината Иван Гавалюгов също отправи поздрав към жителите на Врачеш. „За мен е чест и удоволствие, че съм част от празника ви, бих го нарекъл историческо събитие, тъй като за втора поредна година се организира фестивал на бъчвата и той се превръща в една добра традиция, която дава нов облик на селото”, заяви Гавалюгов. Той изрази надежда, че от следващата година съборът ще се разраства и ще стане двудневен или тридневен.”Убеден съм, че ще имате едно ново място, с което ще се гордеете, това е новият площад, който се изгражда от тази година. Пожелавам ви да сте здрави, в душите и сърцата ви да е слънчево, както е слънчево днешното време”. Той отправи поздрав към всички бъчвари, които правят разпознаваемо селото в цяла България и чужбина.

 

Думата за приветствие бе дадена и на Станимира Петрова – световен шампион и два пъти европейски шампион по бокс. Тя се състезава от Националния отбор в международния турнир по бокс за жени и девойки “Балкан“, който се провежда 4 дни в Ботевград. Тя поздрави всички именници и пожела весело настроение през днешния ден.

 

По време на празничната програма бе извършена демонстрация на направа на бъчви от „Христин и синове” пред гостите на събитието.

 

 



Източник: balkanec.bg

Коментари (13)

  • Отговори (0) (3)
    1. добавен от: Анонимен 14 Октомври, 20:28

    bob sigorno te4nos nooooooooooo

  • Отговори (4) (0)
    2. добавен от: Анонимен 14 Октомври, 22:08

    Ти да видиш Мичи тангото какво направи с ромчетата главата мека зъбите такси

  • 3.

    Коментарът беше изтрит поради използването на нецензурни или неуместни изрази!

    • (8) (0)
      1. добавен от: Анонимен 14 Октомври, 22:55

      Верно ли е само на думи? А ремонта на детската градина само на думи ли е? 20 години никой преди не пипна нищо по нея и изгони децата по града...

    • (9) (0)
      2. добавен от: Анонимен 14 Октомври, 23:29

      Е, кметът не е построил трета църква, втора ледена пързалка, още едно едно училище..............
      Не прави, ама и не краде! Ама за какво да прави, като направеното вече трябва да се ремонтира?

    • (5) (8)
      3. добавен от: Анонимен 14 Октомври, 23:45

      ААААА, не си прав 3.2.
      Кмета прави. Даже много прави. Вкарва кабеляците на Атлантис и Кабелната под земята. С много усилени темпове. Малко ли е за един мандат?
      Пък това, че гражданите газят кал и дишат пепеляци - следващия да му мисли

    • (5) (1)
      4. добавен от: Анонимен 15 Октомври, 00:24

      Eeeee, №3/3, ако кметът не прави, лошо, ако прави, пак лошо. Няма лошо кабелите да бъдат вкарани под земята, нали три години все за това опяваш. Ама на теб и това не ти харесва, защо пък сега ги вкарва под земята?
      А за пепеляците си прав. Днес минах по пътя за автогарата и видях потъналите в прах улици, автомобили и прозорци на къщите. Да, ще трябва да се асфалтират и измият с вода тези улици. Неприятно и нездравословно е за хората, които живеят там. А видях, че градът посреща гости спортисти чак от Тайланд ( Русия, Бразилия и т.н.).

  • Отговори (1) (0)
    4. добавен от: Анонимен 14 Октомври, 22:44

    Присмивай се на себе си, че си същия неграмотник като тях!

  • 5.

    Коментарът беше изтрит поради използването на нецензурни или неуместни изрази!

  • 6.

    Коментарът беше изтрит поради използването на нецензурни или неуместни изрази!

  • 7.

    Коментарът беше изтрит поради използването на нецензурни или неуместни изрази!

  • Отговори (0) (0)
    8. добавен от: Димитър 15 Октомври, 23:26

    Защо няма снимки на колегите от Правец представиха се отлично а като гледам има само меснтни и мажоретки?

    • (1) (0)
      1. добавен от: Анонимен 16 Октомври, 06:49

      МесНТни !?! Ха, ха, ха!

Добави коментар:

Назад

Последвайте ни във Facebook

Обяви

виж всички
виж всички

Анкета » коментари (4)

Ще има ли предсрочни избори отново?

Анкета » коментари (4)

Ще има ли предсрочни избори отново?

отговори
Да. Категорично! (168)
70% Complete
Не. Само се пазарят за порциите във властта. (121)
70% Complete
Не знам и не ме интересува. (41)
70% Complete
Поредната политическа глупост. (49)
70% Complete