Четвъртък, 18 Април 2024, 22:28

Филип Кирев: Ще променим Стратегията за туризма така, че да дава приоритет на културния и исторически туризъм

17 Март 2017, 12:56
(0) (0)
България - Новини
Прочетена: 1055 0


Държавата и политиците са длъжници на общини, като Копривщица, смятат кандидатите на „Реформаторски блок – Глас народен"

„Местният малък бизнес в Копривщица е зает в туризма. Обикновено, фирмите са с до 10 назначени с договори лица. В бъдещия парламент ще внесем законови промени, които да направят такива фирми директен бенефициент на парите по Оперативна програма "Иновации и конкурентноспособност", заяви Филип Кирев, водач на листата на коалиция „Реформаторски блок – Глас народен" за 26 Многомандатен ‎избирателен район, който се срещна с граждани на възрожденския град, заедно с кандидатите за народни представители Младен Медаров и ‎Борислав Виларов.

Реформаторите и представители на туристическия бизнес обсъдиха ‎развитието на туризма и селското стопанство в общината, както и проблемите на малките фирми ‎при достъпа им до европейско субсидиране.‎

Според Филип Кирев е необходима нормативна промяна, съгласно която Копривщица да получи специален статут на град с богато културно историческо наследство и директен достъп до субсидиране.

„Необходима е промяна на стратегията за туризма, която да даде на културният туризъм приоритет. ‎До сега акцентът в стратегиите винаги е бил поставян върху летните курорти и ски туризма. А в същото време ‎страната ни има огромен потенциал за културен и исторически туризъм. Ще разчитаме и на обществеността в Копривщица да настоява пред бъдещото правителство за такава законова пормяна", добави водачът на листата в 26 МИР.

„Наистина трябва да имаме наше лоби в парламента, което да осигури адекватна държавна политика за развитие на общини като Копривщица. Архитектурно исторически резервати, като този град трябва да бъдат директно субсидирани, а местния бизнес да получи възможност да ползва европейските пари. Дотук държавата и политиците са длъжници на културния туризъм", заяви Борислав Виларов.

„Районът е подходящ за развитие и на земеделието, но е време да се поучим от успешните модели за модерно земеделие на Запад, но и в някой източно европейски страни, като Полша, например. Окрупняването на стопанствата – дали чрез арендуване или коопериране, - е задължителен процес, ако искаме да сме адекватни на качеството и цените на европейските пазари. Имаме потенциал, но с разпокъсани ниви по няколко декара и дворове с по 5-6 крави няма как да стане", отговори Младен Медаров на въпрос за възможностите за развитие на земеделието в района.


Купуването и продаването на гласове е престъпление!


Източник: balkanec.bg

Ключови думи: Парламентарни избори 2017

Коментари (0)

Няма добавени коментари

Добави коментар:

Назад

Последвайте ни във Facebook

Обяви

виж всички
виж всички

Анкета » коментари (4)

Ще има ли предсрочни избори отново?

Анкета » коментари (4)

Ще има ли предсрочни избори отново?

отговори
Да. Категорично! (168)
70% Complete
Не. Само се пазарят за порциите във властта. (121)
70% Complete
Не знам и не ме интересува. (40)
70% Complete
Поредната политическа глупост. (49)
70% Complete