Петък, 29 Март 2024, 09:28

Финансирането на сделката с ЧЕЗ е осигурено, чака се бързо и справедливо решение на регулаторите

17 Октомври 2018, 12:15
(0) (0)
Ботевград - Новини
Прочетена: 1263


За обезпечаване на финансирането за сделката с ЧЕЗ няма да се залагат акции и активи на чешката компания, които се придобиват, а само такива на "Инерком". Това заяви Илиян Скарлатов, управляващ партньор в Mane Capital, в интервю за ТВ Европа.

"Инерком" е осигурила средствата за финализиране на сделката за придобиване на активите на ЧЕЗ в България. Финансирането е структурирано, вече е готово като архитектура и ангажименти и водеща банка от световен калибър ще подсигури синдикирания кредит – банка в топ 10 в света“, подчерта той.

От страна на "Инерком" и Продавача ЧЕЗ сделката е готова за финализиране. „Това е много тежка сделка, по която целият екип на "Инерком" работи денонощно в продължение на повече от 2 години", каза консултантът. Срокът за приключването й зависи от това как се движат нещата на регулаторно ниво, т.е. топката е в полето на институциите. Очакванията са за бързо и справедливо решение на регулаторите.

По думите на Скарлатов в началото три глобални банки са заявили желание да участват в сделката - две от тях са в топ 10, третата е в топ 20 в света. „Тези инвестиционни банки много харесаха сделката - две от тях предложиха идентична структура, третата предложи по- различна структура, но в крайна сметка, колкото и странно да звучи, "Инерком" имаше лукса да избира, което за една малка държава като България е доста голям успех“, каза експертът.

По неговите думи това само по себе си говори за интерес от страна на чужди инвеститори към България. Този интерес е признание за страната ни и за усилията на правителството да привлича инвестиции, като подобрява средата за бизнес. А успехът на сделка от калибъра и значимостта на тази между ЧЕЗ и "Инерком" е възможност да се покаже, че България наистина е една европейска, правова държава.

"Инерком" е минала през много стриктно и задълбочено проучване от страна на банките - това са институции, които са с много висока репутация и самите техни процедури KYC / познавам клиента си/, са изключително строги. Една международна банка никога не би приела да работи с неприемлива насрещна страна. Това е достатъчна верификация за качеството на купувача като такъв - минал KYC в лондонското сити.

Скарлатов ясно акцентира върху този момент: „Знаете че в лондонското сити и в Ню Йорк критериите са изключително строги по отношение на това с кого банката би приела да работи. Дори изскванията на държавните институции не са толкова обстойни и завишени. Причината е, че банките, давайки финансирането, имат към купувача толкова високи критерии и искат да знаят предварително какъв е мениджмънтът, конкретно по имена, какъв е бизнес планът за идните 5 години , каква е програмата за изплащането на този кредит, какви са приоритетите, каква е стратегията. По всеки от тези въпроси се влиза в най-дълбоки детайли и надзорът от страна на банката ще бъде изключително стриктен“.

"Всъщност от самото начало Инерком казаха: няма от какво да се крием, искаме да се покажем, да се види, че сме ние", каза още Скарлатов. Той припомни, че процедурата позволяваше участие през офшорна компания. "Това не беше направено, защото реално наистина всичко беше на масата. И въпросът е вече да се върви от тук нататък към успешното затваряне на сделката", подчерта той.

Друг акцент в изказването на консултанта е ясно изразеното намерение за приемственост. "Развитието на компанията ще е съгласно разработения бизнес план и регулаторната рамка и нищо няма да се промени от гледна точка на ежедневното оперативно управление на дружествата. Ще бъде запазен същия управленски екип", заяви управляващият партньор в Mane Capital.

Източник: http://www.3e-news.net

Последвайте ни във Facebook

Обяви

виж всички

Анкета » коментари (2)

Ще има ли предсрочни избори отново?

Анкета » коментари (2)

Ще има ли предсрочни избори отново?

отговори
Да. Категорично! (105)
70% Complete
Не. Само се пазарят за порциите във властта. (110)
70% Complete
Не знам и не ме интересува. (31)
70% Complete
Поредната политическа глупост. (36)
70% Complete