Понеделник, 22 Юли 2019, 20:05

Фотографията през погледа на Стоян Христов: Да си фотограф означава да разказваш истории без думи

11 Февруари, 11:36
(8) (0)
Ботевград - Новини
Прочетена: 1862 8


Фотографията е онова изразно средство, чрез което дори и само в един кадър, могат да се уловят хиляди моменти, определена емоция. Всяка снимка си има история, отпечатък от даден момент, който желаеш да предадеш на някой друг след време.
Фотографът е като историк с машина на времето. Той улавя момента точно, както се е случил. И момент по момент, създава историята. Такава, каквато искате да я помните завинаги!
Много исторически моменти е създал и 27-годишният Стоян Христов от с.Трудовец, фотограф със собствен почерк и нестандартно мислене. Още като ученик Стоян започва да се увлича по фотографията, но от 4 години се занимава професионално.

Талантливият фотограф пред в-к „Балканец”

Кога започнахте да се занимавате с фотография?
Фотографията грабна моя интерес още когато бях ученик, но сериозно и интензивно започнах преди 4 години.

Какво Ви провокира да хванете апарата?
Чрез фотоапарата имам възможността да интерпретирам и да разказвам без думи. Това е уникално.

Смятате ли, че това е дарба?
Смятам, че фотографията е призвание. Тя е изкуство. Трябва да имаш усет, за да се получават нещата и тук техниката няма особено значение. Истинската и стойностна фотография се измерва в качественото съдържание, в композицията или заснетия момент. Да, може да се нарече дарба или усет, но това е само 1% от целия процес. Останалото е много труд.

Как Вашето хоби се превърна във Вашата професия?
От ученик до завършването ми на бакалавър, фотографията бе хоби за мен. Започнах магистратура, и точно в този период започнах и по интензивно да снимам. В социалните мрежи публикувах мои кадри и изненадващо тогава за мен, много хора се впечатляваха от това, което правя. Така във времето започнах да снимам с много хора, забеляза ме и голям бранд за маркови дрехи и аксесоари за страната, като станах техен продуктов фотограф за онлайн магазин.

Какво е да си фотограф? Разкажете ни повече за това изкуство?
Да си фотограф е да си разказвач на история. Често се работи с хора, а те понякога се плашат от големия фотоапарат и не изглеждат естествено, а точно тук фотографа прави разликата. Трябва да умееш да предразположиш човек, да вникнеш в неговата същност, да ти се довери. Накрая трябва да е доволен, защотото именно това е целта. Фотографията като изкуство не е просто снимка, а разказва история без думи. Тя има силата да внушава мисли или да провокира зрителя към конкретни такива.

Какви качества трябва да притежава успешният фотограф?
Успешният фотограф има развито творческо въображение, естетически вкус, чувство за композция, развинтена фантазия, търпелив е и е нещо като психолог.

Какви теми фотографирате?
Не се ограничавам, не си слагам лимити и затова снимам всичко. Като по-любимо ми е снимане на хора, фотосесия.

Какво Ви дава и Ви взима фотографията?
Фотографията не е константна, всяко събитие е различно и това ми харесва. Вчера може да съм направил най-добрите снимки на света, но днес трябва да ги направя отново. Всеки ден е доказване и поддържане на високо ниво професионализъм без да се отразява личният ми живот в работата.

Вие заснемате различни поводи и събития. Какво е да си част от празника на непознат?
Да си част от нечии празник е голяма отговорност. Приемам го много отговорно, като се има предвид, че след години споменат от него ще са моите снимки.

Какви са рисковете във Вашата професия?
Работи се с техника, а тази техника понякога се разваля, затова трябва да се инвестира в добре подбрана и качествена техника, която да минимилизира рисковете.

Защо са необходими снимките?
Уникалното на фотографията е, че спира и запазва момента, създава спомен. Снимката разказва история, нещо без думи. Тя има силата да внушава мисли или да провокира зрителя към конкретни такива.

Кой е най-интересният момент, уловен от Вашия обектив?
Трудно е да се отговори на този въпрос. Може би най-трогателните моменти са при сватбите, когато майката и/или бащата видят за първи път в булченска рокля дъщеря си. Много истински и стойностен момент от сватбата.

Какво на всяка цена искате да снимате, но до момента не сте имали възможност?
Искам да снимам повече от природата на България - Пирин, Рила, Родопи. Надявам се в графика си за 2019 да имам повече възможност да пътувам до тези дестинации.

За какво мечтаете?
Да няма омраза и завист сред хората.

Как хората да изберат подходящ фотограф за дадено събитие? Дайте съвет!Препоръчително е да се срещнат лично и да изкоментират какво искат да получат и какво им се предлага, да видят портфолио, или снимки на цяло събитие. Така най-лесно биха се справили с избора. И не на последно място – печатайте си снимките на хартия!Източник: в. "Балканец"

Коментари (8)

 • Отговори (6) (3)
  1. добавен от: Анонимен 11 Февруари, 12:07

  Браво на Стоян!Аз съм много доволна от услугите му!Успех и само напред!

 • Отговори (4) (1)
  2. добавен от: Анонимен 11 Февруари, 15:13

  В дискотеката са най хубавите

 • Отговори (4) (1)
  3. добавен от: Анонимен 11 Февруари, 17:51

  Стояне, успех, ти можеш!

 • Отговори (5) (2)
  4. добавен от: Анонимен 11 Февруари, 17:58

  Ползвала съм услугите на Стоян по няколко приятни повода. Сватба в Германия, фотосесия на внучето, кръщене и други поводи. Албумите му на абитуриентите са забележителни. Безкрайно съм доволна. Коректност, качество и професионализъм. Доверете му се и няма да съжалявате. Успех!

  • (0) (0)
   1. добавен от: Анонимен 14 Февруари, 03:42

   :D Предполагам внучето ти станало абитуриент оженило се в Германия и после...опс обърках се :D

 • Отговори (5) (0)
  5. добавен от: Анонимен 11 Февруари, 19:04

  Поздравления!

 • Отговори (3) (1)
  6. добавен от: Анонимен 11 Февруари, 19:04

  Чакаме изложба.

 • Отговори (0) (0)
  7. добавен от: Анонимен 12 Февруари, 23:24

  Bravo

Добави коментар:

Назад

Последвайте ни във Facebook

Обяви

виж всички
виж всички
виж всички

Анкета » коментари (5)

Подготвихте ли се за лятото?

Анкета » коментари (5)

Подготвихте ли се за лятото?

отговори
Да (170)
70% Complete
Не (120)
70% Complete
Няма да почивам, поради липса на средства (206)
70% Complete