Четвъртък, 25 Април 2024, 23:15

Георги Стоянов: Културата трябва да влезе в националната сигурност на една държава

22 Април 2013, 18:09
(0) (0)
Ботевград - Новини
Прочетена: 3990 0


Културата трябва да влезе в националната сигурност на една държава. Това каза Георги Стоянов, водач на листата на РЗС за 26 МИР – София област. „Наследството на културните обекти е съпричастно към националната сигурност. Трябва да има дългосрочна стратегия и визия за тях”, добави той. По думите на Стоянов - основните акценти за културата трябва да бъдат заложени в новия проект за нова Конституция.
„За да не може да се спекулира във всеки един момент и от всяко едно правителство или парламент, който да променя Закона за културното наследство, текстовете трябва да бъдат заложени в Конституцията, както и че културното наследство е част от националната сигурност на страната. Това трябва да бъде заложено, за да няма как да се променя или как да се изнасят културни ценности, защото напоследък виждаме, че много се спекулира по тази тема”, добави Георги Стоянов.
„Това е важно да бъде записано веднъж завинаги в Конституцията и всеки следващ парламент да няма възможност да променя текстове съобразно какво мнение има някой друг олигарх или коя колекция трябва да се защити”, заяви Стоянов.
„Законът за културното наследство, който се прие в последните месеци на предишния парламент, е тотално сбъркан. Това е един лобистки закон на няколко души-олигарси, които се занимават не с това да се повиши нивото като възприятие на култура, а със собствени нужди”, посочи Георги Стоянов.
Според него - приходите от всички туристически обекти, които се стопанисват в лицето на държавата, не отиват за развитие на тези културни обекти. Той посочи за пример Вазовата пътека. „Приходите от всяко нещо, което се използва и носи някакви приходи, трябва да се използват единствено за защита на самия културен обект, а не да отиват при някой кмет”, допълни още Георги Стоянов.

Източник: Агенция Фокус

Последвайте ни във Facebook

Обяви

виж всички
виж всички

Анкета » коментари (4)

Ще има ли предсрочни избори отново?

Анкета » коментари (4)

Ще има ли предсрочни избори отново?

отговори
Да. Категорично! (191)
70% Complete
Не. Само се пазарят за порциите във властта. (123)
70% Complete
Не знам и не ме интересува. (44)
70% Complete
Поредната политическа глупост. (54)
70% Complete