Петък, 29 Март 2024, 17:39

Геотехмин и Елаците-Мед връчиха наградите за конкурса - „Магията на производството. Рудодобивът – познание и бъдеще“

18 Февруари 2020, 17:39
(2) (1)
Етрополе - Новини
Прочетена: 2917 5


На тържествена церемония в комплекс Етрополия Геотехмин ООД и Елаците-Мед АД наградиха 44 ученици от училищата в Етрополе, които представиха най-интересните приложни и изящни проекти, както и писмени творби в петия регионален конкурс - „Магията на производството. Рудодобивът – познание и бъдеще“ - 2019 г. Децата спечелиха 15 първи, 13 втори и 16 трети награди. На събитието присъстваха заместник-кметовете на община Етрополе г-жа Станка Димитрова и г-жа Росица Христова, изпълнителният директор на Елаците-Мед АД инж. Драгомир Драганов, инж. Ивайло Николов – директор Рудодобивен комплекс и директорите на училищата в града.

Конкурсът е част от корпоративната социална отговорност на Геотехмин ООД и Елаците-Мед АД. Той беше посветен на двете годишнини, отбелязани през 2019 г. – 44 години от създаването на МОК „Елаците“ и 20 години от присъединяването на Елаците-Мед към Група ГЕОТЕХМИН. За разлика от предишните теми, които бяха с историко-патриотична насоченост, сега темата бе ориентирана към основната икономическа дейност в Средногорието и Етрополе – рудодобивът. Близо 150 ученици от 5-ти до 12-ти клас от 12 училища дадоха своите идеи за това как трябва да изглеждат и работят рудникът, заводът и пречиствателната станция на бъдещето, как ще работят съвместно роботите и хората в бъдеще.

„За нас беше изключително интересно да разберем как нашата дейност вълнува учениците, как изглежда през техните очи развитието му в близкото бъдеще, как рудодобивът се включи в Индустрия 4.0 и интелигентната минна индустрия, която е високотехнологична и щади природата. Нашата цел беше да стимулираме интереса им към науката геология, към извличането на полезните изкопаеми от недрата на земята и получаването на метали, така необходими в нашето ежедневие, каза инж. Ивайло Николов и допълни – Резултатът от конкурса надмина всичките ни очаквания. Очаровани сме от визията на децата, възхитени сме от техните смели представи за дигиталното и „зеленото“ бъдеще на минната индустрия.“

„За пета поредна година учениците от Етрополе се включват в конкурса. Аз съм виждала как им пламтят очите, когато изготвят своите материали. Това е така, вероятно защото избирате подходящи теми, а може би и защото работите за професионалното ориентиране на нашите деца“, каза заместник-кметът Станка Димитрова.
Според директора на СУ „Христо Ясенов“ Мила Манчева темата е изключително трудна и в началото децата не са вярвали, че ще се справят. „Тук е мястото да благодаря на колегите, които ги подкрепиха и ги запознаха с много от детайлите от историята и от настоящето на рудника и се появиха едни страхотни проекти“, каза Манчева и благодари на децата, че са разнообразили сложната материя със свежи идеи. „Това, което вие направихте, отговаря изяло на иновативното мислене на компаниите Геотехмин ООД и Елаците-Мед АД“, допълни тя.
Директорът на ОУ „Христо Ботев“ Иван Иванов разказа, че е видял с очите си промяната в града, случила се едновременно с развитието на рудодобивната дейност на територията на Елаците-Мед АД. „Историята на рудника е чудесна, обаче през годините ми направи впечатление, че най-голямо внимание специалистите от тази фирма обръщат на най-важния участник в производството – на отделната личност, на човека – работника, инженера, конструктора, икономиста и като цяло на специалиста, който работи там. Виждам бъдещето на участниците на конкурса в производството на Елаците-Мед АД“, каза Иванов.
„Надявам се в следващите години това партньорство да продължи и да имаме все повече ученици, които ще продължат своята професионална дейност в Елаците-Мед АД“, обобщи директорът на ПГ „Тодор Пеев“ Десислава Найденова.
На събитието по традиция училищата-партньори получиха дарения на техника, свързана с учебния процес, а учениците, класирани на първо, второ и трето място – различни награди: смартфони, телескопи, очила за виртуална реалност, смарт гривни.
Това беше първото от двете официални събития за награждаване на най-добрите творби на участниците в конкурса. Предстои награждаване и на участниците от училищата-партньори на конкурса в Златица, Челопеч, Пирдоп, Мирково и Копривщица.






Източник: balkanec.bg

Коментари (5)

  • Отговори (4) (0)
    1. добавен от: Анонимен 19 Февруари, 12:23

    Елаците да вземат да инвестират в града. Да асфалтират улиците, да оправят тротоарите.

    • (5) (0)
      1. добавен от: Анонимен 19 Февруари, 15:23

      Това е най-малкото. Да инвестират и в здравеопазването!! Дължат ни го.

  • Отговори (4) (0)
    2. добавен от: Анонимен 19 Февруари, 21:15

    Трябва да имаме модерна болница

  • Отговори (0) (1)
    3. добавен от: Анонимен 20 Февруари, 07:25

    PFC. CHAVDAR. ETROPOLE

  • Отговори (0) (1)
    4. добавен от: Анонимен 20 Февруари, 07:25

    ETROPOLE E FUTBOL

Добави коментар:

Назад

Последвайте ни във Facebook

Обяви

виж всички

Анкета » коментари (2)

Ще има ли предсрочни избори отново?

Анкета » коментари (2)

Ще има ли предсрочни избори отново?

отговори
Да. Категорично! (105)
70% Complete
Не. Само се пазарят за порциите във властта. (110)
70% Complete
Не знам и не ме интересува. (31)
70% Complete
Поредната политическа глупост. (37)
70% Complete