Събота, 20 Април 2024, 08:14

Гл. инспектор Васил Гергов: Престъпността в Ботевград е средна за страната

27 Октомври 2016, 11:59
(0) (0)
Ботевград - Новини
Прочетена: 4054 36


Почти 6 месеца Главен инспектор Васил Гергов ръководи Районно управление ”Полиция” в Ботевград. Инспектор Гергов работи 17 години като районен инспектор и разследващ полицай в местното управление, и 5 г в София като оперативен дежурен и Началник на оперативна дежурна част.
Главен инспектор Гергов, за близо 6 месеца работа като началник на местното РУП, какво заварихте като кадрово обезпечение и ресурс?
За това време успяхме да свършим много работа. Кадровата обезпеченост е не по-различна от тази,  в цяла България. Съставът е редуциран до предела на минимума. Дори е под минимума. С наличните хора е трудно да се справим с предизвикателствата на деня.
Какво променихте в работата на управлението?
Промених нагласата на състава за работа. Показах им, че могат да работят, вдъхнах им кураж и хъс за работа.
Ако Ви се даде такава възможност да Ви бъдат отпуснати още щатни полицаи, колко бихте поискали?
Толкова, че да ми позволят да покрия територията на цялата община без да се притеснявам, че при дадена ситуация ще се наложи  да оставям непокрити райони.  С други думи  трябва да бъдат минимум два екипа през деня и минимум 4 екипа от по двама служители  през нощта.
Каква според Вас е престъпността в общината?
Бих казал около средната, а дори и под средната за страната. Но, ако трябва да правя сравнение с областна дирекция- София като цяло, Ботевград  е  най-динамичното управление. За съжаление разполагаме с малък брой хора. Работата е много трудна и това до голяма степен обусловя текучеството. Служителите изкарват определения брой години служба и не искат след това да се занимават отново с това. Градът е малък, но изключително добре развит икономически с ниска безработица. Това обуславя движение на хора и маси. Ние се намираме на кръстопът. Това ни положение води до по-голям процент регистрирани криминални деяния. Имаме един немалък процент трайно безработни хора, които не си търсят работа, а са свикнали да преживяват по лесния начин. Именно те извършват голяма част от престъпните посегателства. Много случаи сме  ги разрешили успешно, но и много не сме ги разрешили. Като цяло работим активно.
Все повече сигнали за нарушаване на обществения ред от страна на малцинството, по пътищата също. Как ще коментирате?
Не можем да делим хората, които извършват престъпни деяния. Всички еднакво нарушават законите като недобросъвестни водачи или автори на други прояви. Категорично не съм съгласен да ги делим на роми и българи. Не мога да кажа,ч е ромите като водачи са по-недисциплинирани като водачи, ако трябва да бъдем обективни. На една от невралгичните точки- зеленчуковия пазар се пишат на ден поне по 10 акта.  Говорим за липса на възпитание и желание за спазване на законите.
За кратко време палежите на автомобили спря, съвсем наскоро бяха възобновени. Бихте ли дали някакво обяснение за това явление?
Това е факт. Но не мога да кажа, че има връзка между отделните случаи. Обяснявам си го с това, че голяма част от младите хора трайно се насади едно чувство за безнаказаност и един интерес към авантюрата, към приключението, към това да бъдат по-различни и да предизвикват нещо, което би могло да има отзвук. Не може да се говори за група. Става въпрос за отделни случаи, които нямат връзка по между си. Дори и за контейнерите на „Екопак” важат същите мотиви.  Заловена бе една група от младежи и тяхното обяснение бе, че били неудобни за преравяне.
За палежите на автомобили има ли разкрити извършители?
Не, но усилено се работи. Пресяват се всички възможни версии. Друг е въпросът, че този вид престъпление е тежко за доказване и има обективни трудности.
Пресечена бе престъпна група, занимаваща се с работа в т.нар. нарколаборатория. С цената на какво постигнахте този резултат?
 Успях да пренастроя мисленето на местните полицаи, да мислят в малко по-позитивна насока и да търсят начин за реализиране на работата си. Това с лабораторията е показателно. В момента се води досъдебно производство. Факт е, че тя бе открита и количеството на дрогата  бе сериозно. Работата бе свършена перфектно.
Какви други престъпления напоследък се случват?
През последната една година много търговци са били обект на посегателства. Докато зареждат магазини, от автомобилите им биват  отнемани документи, касови апарати и пари. Имаше групичка, която се възползваше от тази небрежност на дистрибутори и търговци да оставят отключени колите с примамливи вещи на показ. Неутрализирахме ги. Това също го отчитам като резултат от нашата работа. По този повод искам да апелирам читателите на в-к „Балканец” да бъдат по-внимателни!Именно тяхната разсеяност при оставяне на отключена кола би провокирала подобни прояви.  Стигало се е дотам,ч е хора върху дебитна или кредитна карта са си писали ПИН-кода. Това, ако  не е небрежност!
Как работите с общинското ръководство?
Много добре! Откликва се на нашето желание за предотвратяване на проблеми. Ние също откликваме. Всяка седмица правим работни срещи, на които набелязваме мерки за преодоляването им.
Какви инициативи има РУП-Ботевград?
Освен чисто полицейската дейност, правим презентации в училищата и детските заведения за популяризиране на работата ни . Целта е да се възпита у децата едно уважение към реда, защото днес те са деца, утре стават граждани със всички права и отговорности. Но ако чакаме полицията да ги възпитаваме, погрешно се разбира това. Ние можем само да помагаме. Семейството е в основата, то може да даде това възпитание. За съжаление на много места това липсва. Ежедневие са случаите на домашно насилие. В такива случаи какво да очакваме от едно дете?!
Какви цели си поставяте?
Да бъда полезен на хората около мен. Стремя се да откликвам на всеки, който има нужда от помощ, да му бъде оказана такава. 


Източник: В-к "Балканец"

Коментари (36)

  • Отговори (0) (0)
    1. добавен от: Анонимен 27 Октомври, 12:12

    А защо не е минимална или да няма?

  • Отговори (0) (0)
    2. добавен от: Анонимен 27 Октомври, 12:29

    Цигaнски грaд стaнaхме. Мaлко сa полицaите a и от горе им връзвaт ръцете.

  • Отговори (0) (0)
    3. добавен от: Анонимен 27 Октомври, 13:49

    Опълченецът на ГЕРБ продължава да владее Ботевград
    Бившият кмет Георги Георгиев строи кооперация до Съдебната палата и агитира за Цецка Цачева
    Любен Обретенов's picture

    Любен
    Обретенов

    27.10.2016, 14:26 ч.

    последна редакция 27.10, 14:29 ч.
    1 коментар

    256 прочитания
    Бившият кмет Георги Георгиев. Снимки - botevgrad.com big 5
    Сподели

    Туитни

    Изпрати

    Принтирай
    Защо бившият кмет на Ботевград Георги Георгиев продължава да владее града, въпреки че загуби поста си след последните местни избори? Това е въпросът, който вълнува жителите на града и днес, година след вота.

    През май миналата година лично премиерът Бойко Борисов заяви, че ГЕРБ няма да го подкрепи на местните избори, а самият Георгиев подаде заявление за напускането на партията. Причината за загубата на доверие от ГЕРБ бяха многобройните скандали около името на Георгиев, свързани със сериозни съмнения за злоупотреба с власт и общински средства. Малко преди той да прекрати членството си в ГЕРБ, Сметната палата бе разкрила злоупотреби за над 1,3 млн. лева, платени при строителството на депото за битови отпадъци в Ботевград.

    Наскоро видни обществени фигури от Ботевград разпространиха отворено писмо до Борисов и до главния прокурор Сотир Цацаров. В писмото те припомниха всички минали прегрешения на Георгиев - критични доклади на Сметната палата, ревизионен акт от НАП на общинското търговско дружество "ВиК Бебереш" ЕООД, сигнали за нередности и санкции при изпълнение на европейски проекти, лошо стопанисване на общинско имущество и неговото разграбване, схема за продажба на общински имоти с участието на сина на кмета, мащабен строеж на хотелски комплекси в имение на кмета, скандални примери за лично и семейно облагодетелстване и др.
    Сградата на фирмата на дъщерята на кмета Георгиев до Съдебната палата в Ботевград

    В писмото се казва, че на община Ботевград досега са наложени финансови корекции в размер на 8 387 379 лв. Те са натрупани по проекти на общината, реализирани по време на управлението на Георги Георгиев през стария програмен период - 2007 – 2013 год. Изтъква се обаче, че въпреки всички тези констатации все още няма последствия за Георгиев.
    "За огромно наше съжаление държавата досега абдикира от своите задължения в Ботевград. Доколкото ни е известно, бившия кмет не е нито обвиняем, нито подсъдим. Нарушенията и престъпленията останаха ненаказани. Така и не се появиха официални информации за образуване на досъдебни производства по множеството прокурорски преписки. В съда няма внесен дори един обвинителен акт срещу бившия кмет. Ботевград едва ли ще дочака да го види зад решетките. Всъщност, подсъдими в Ботевград се оказаха единствено и само авторите на отвореното писмо, които бяха дадени на съд, с обвинение за клевета от лицето Георги Цветанов Георгиев", се казва в писмото.

    И директно се задава въпроса има ли отворен политически чадър над лицето Георги Цветанов Георгиев и каква е цената за тази протекция. Оповестяват се факти и от настоящото битие на бившия градоначалник:
    "Доскорошният ни градоначалник сега се е превърнал в мощен инвеститор и е предприел мащабна строителна инвазия. Екс кметът лично и почти ежедневно надзирава приключващия строеж на голямата жилищна кооперация до Съдебната палата в Ботевград, която формално се води собственост на дъщеря му – студентка. Синът на Георгиев, печално известния бивш депутат Даниел Георгиев, пък извършва надзор над санирането на друга жилищна кооперация в началото на пътя за вилна зона Зелин. Още продължава строежа на голям хотелски комплекс в местността Камен дол край село Новачене, който отново се води собственост на фирмата на дъщерята студентка "Алфа АСТ" ЕООД. Бившият градоначалник в опит да оправдае имотното си състояние вече декларира заеми в смайващи размери от своя син Даниел Георгиев и от личния си адвокат Цено Цеков".

    В края авторите на писмото казват, че ако Георгиев не получи възмездие и присъда в България, те ще потърсят справедвливост в европейските институции в Брюксел.
    Същата сграда от друг ъгъл

    Единственият резултат от това писмо засега е отговор от НАП, от който става ясно, че всички членове на семейството на кмета са проверени за съответствие между доходи и имущество и са им издадени ревизионни актове. Възложена е и ревизия на адвокат Цеков. Конкретните резултати от тези проверки обаче могат да бъдат оповесетени или със съгласието на съответното лице, или с акт на съда.

    Въпреки че вече не е в ГЕРБ, Георгиев продължава да работи за партията като в момента активно агитира за нейния кандидат-президент Цецка Цачева. Според публикации на местни сайтове пред жители на с. Врачеш той е казал следното:
    "Аз, който бях изоставен от ГЕРБ, съм бил боец и опълченец на ГЕРБ в тази община, не подходих с обида към тях, приех го като личен въпрос. Държавата в момента избира президент, това е държавен въпрос, а не личен въпрос. В случая трябва да се подходи с мъдрост, а не с обида".

    Според един от авторите на отвореното писмо Христо Якимов преписките за Георгиев потъват като "вода в пясък".
    Христо Якимов

    Той обясни, че формално фирмата, която работи по обекти, свързвани с неговото име, е на дъщеря му, която е студентка.
    "Фирмата е от няколко години от време, когато тя още е била ученичка. Сега е студентка. Има доста широка дейност фирмата. В родното му село има едно... хората си му казват имението. Строителни инженери са ми казвали, че само оградата му струва над 200 хил., то е на склон, има подпорни стени. Веднага след изборите, след една седмица, започна точно в центъра на Ботевград, до Съдебната палата, строеж на една кооперация. Тази фирма реално има имущество за милиони. Отсреща стои една редовна студентка", каза Якимов пред Клуб Z.

    Освен че е икономическа активен, Георгиев продължава да бъде и силна политическа фигура в Ботевград. Той има най-голямата група общински съветници. Неговото Обединение за бъдещето на Ботевградска община (ОББО) има 12 места в общинския съвет. Гражданско движение за ботевградски обществен просперитет има (ГДБОП), от чието име е избран новият кмет Иван Гавалюгов, има 8 мандата. ГЕРБ има 6, а БСП 3. Трима от съветниците на ГЕРБ обаче по важни решения гласуват заедно с ОББО, като по този начин бившият кмет получава мнозинство. Начело на тези трима души е Мартин Тинчев, председател на общинския съвет и на местната структура на ГЕРБ.

    Според Цветан Цолов, общински съветник от ГЕРБ, който обаче не е част от тройката, подкрепяща ОББО, може да се говори за разцепление в местната структура на партията.
    "Ние реално не си разговаряме, не контактуваме", каза Цолов.

    Той разказа, че е сигнализирал областното ръководство на ГЕРБ за това, че Георгиев агитира за Цачева.
    Цветан Цолов

    Те обаче нямали нищо против, защото бившият кмет помагал безвъзмездно и всяка подкрепа била добре дошла.
    "Има политически чадър от ГЕРБ над този човек. Казвал съм го това, недоумявам защо го има този чадър", заяви Цолов.

    Настоящият кмет Иван Гавалюгов заяви, че финансовото състояние на общината към текущия момент е стабилно, с изключение на дълговете, които трябва да се връщат във връзка с наложени финансови корекции по проекти, реализирани в предходния програмен период. Тези дългове са близо 9 млн. лв., като от тях са върнати повече от 1 млн. лв. Водят се преговори с министерство на финансите за допълнително разсрочване или частично опрощаване на държавен заем от 3,6 млн. лв, който е бил изтеглен за довършване на градската пречиствателна станция за отпадни води.
    Кметът на Ботевград Иван Гавалюгов

    Гавалюгов каза, че общината води рестриктивна финансова политика, няма текущи задължения и дори успява да реализира част от планираните инивестиции за текущата бюджетна година. Има и одобрени европейски проекти за тази година за 10 млн. лв.

    Кметът също потвърди, че трима общински съветници от ГЕРБ действат в "един притеснителен за мен унисон с групата на бившия кмет". И посочи, че тези трима съветници, начело с Тинчев са членове на ГЕРБ, докато останалите трима са от гражднаската квота. Като пример Гавалюгов даде гласуването на решението Ботевград да влезе в Асоциацията по ВиК за да не се спъва процеса по кандидатстването за финансиране по европейски проекти.
    "Точно съветниците от ГЕРБ, тези трима, не подкрепиха, заедно с групата на кмета Георгиев. Съветници на ГЕРБ, които би трябвало да са проводници на държавната политика", заяви Гавалюгов.

    На следващо заседание обаче решението все пак било прието.

    Кметът разказа, че е подал съм сигнали до прокуратурата за различни провинения на Георгиев, които според него са са очевадни.
    "Някакъв чадър очевидно има. За очевадни неща, с очевадни доказателства, доказват наличие на нарушения, няма произнасяне по нито една от извършените проверки. Това умишлено проточване работи само в полза на потенциалния обвиняем. Сигнали има в Софийска градска прокуратура, Софийска окръжна прокуратура и в районна прокуратура-Ботевград. Към момента са на фаза разследвания. Някои са повече от 3 години. Никой не разследва имотното състояние, начинът, по който развива бизнес със строителство...", каза още Гавалюгов.

    Той допълни, че миналата година вицепремиерът Румяна Бъчварова в рамките на парламентарния контрол е казала, че има 7 досъдебни производства спрям Георгиев.
    "Към днешна дата още няма резултат. Липсва какъвто и да е отговор, само информация на жалбоподателите, че се работи по въпроса. Тази пасивност не говори добре за намерението някой да си свърши работата, а говори за разпънат чадър - дали политически, дали на някоя друга от властите", каза Гавалюгов.

    Той също изтъкна, че в последните дни бившият кмет официално е заявил подкрепа за кандидатурата на Цецка Цачева.
    "Не мога да кажа на кого върши услуга по този начин. В в целия контекст се създват съменния за зависимост и уговорка. Не мисля, че човек с толкова спорни действия би могъл да донесе добър имидж", каза Гавалюгов.

    Кметът на Ботевград обаче заяви, че работи изключително добре с изпълнителната власт. В началото той имал притеснения в това отношение, тъй като е безпартиен, но на този етап нямал никакви проблеми.

    Бившият кмет Георгиев и лидерът на местния ГЕРБ Тинчев не бяха открити за коментар. Тяхното мълчание е може би логично. Мълчанието на компетентните органи по казусите, свързани с кмета обаче, е повече от притеснително. И далеч по-важно е докога ще продължава това мълчание. При това не само за жителите на Ботевград.

    Защото подобни бивши и настоящи управници със съмнителна слава има на много места. И именно казуси като този в Ботевград и бившия му кмет са най-добрия показател доколко в България има държава.

  • Отговори (0) (0)
    4. добавен от: Анонимен 27 Октомври, 14:07

    Да пуснат Пелов и сме в челната тройка :)

  • Отговори (0) (0)
    5. добавен от: Анонимен 27 Октомври, 14:09

    Тулата е пич..евала

  • Отговори (0) (0)
    6. добавен от: Анонимен 27 Октомври, 14:13

    Е не можете да барнете чичА ви Гошо за нищо освен за патк.та.Ако ще още 100 години да копирате и нагласяте текстове.Можете само да злобете и да завиждате,жалки Гавалиговци.

  • Отговори (0) (0)
    7. добавен от: Анонимен 27 Октомври, 14:16

    Споко,след година ще свме от водещите общини по аличие ба престъпност.

  • Отговори (0) (0)
    8. добавен от: Анонимен 27 Октомври, 14:32

    адвокат цеков почина преди 40 дни а онзи ден почина неговата съпруга няма на кой да правите ревизия

  • Отговори (0) (0)
    9. добавен от: Анонимен 27 Октомври, 14:45

    Относно нописаните коментари за великият вожд на града Георги Цветанов Георгиев.Г-н Георгиев-бивш комсомолски секретар и сегашен бояджииски депотат.Няма ненаказано зло запомни това.Господ бави но не забравя и идва момента че и твоите ординарци няма да ти помогнат а ще те изхвърлят на бунището както го направиха жителите на Ботевград и общината.На бял кон ще се върнеш само в сънищата си но не и в действителността.Брюксел ще ти потърси сметка на теб и на тия около теб!

  • Отговори (0) (0)
    10. добавен от: Анонимен 27 Октомври, 14:52

    №3,ти си откровен психопат.Доносите и злобата от които си заченат и постоянно демонстрираш,водят единствено до влошаване на физическото и умственото ти състояние.Заразително е,децата ти гледат какви простотии сътворяваш и след това ще ги възпроизвеждат като теб,сиреч,даваш много лош пример на най-близките си.Е-е-е,как тогава да се оправи държавата,като такива като теб постоянно я сбъркват.И още нещо-тези,до които постоянно пишеш,вече им е дошло до гуша от такива като теб и мислят,че нещо не си добре с главата.

Добави коментар:

Назад

Последвайте ни във Facebook

Обяви

виж всички
виж всички

Анкета » коментари (4)

Ще има ли предсрочни избори отново?

Анкета » коментари (4)

Ще има ли предсрочни избори отново?

отговори
Да. Категорично! (168)
70% Complete
Не. Само се пазарят за порциите във властта. (121)
70% Complete
Не знам и не ме интересува. (41)
70% Complete
Поредната политическа глупост. (49)
70% Complete