Петък, 19 Април 2024, 03:43

"Главболгарстрой" ще разширява депото за отпадъци на "Аурубис"

26 Май 2016, 17:41
(0) (0)
Средногорие - Новини
Прочетена: 1602 0


Първият етап от мащабен проект за разширяване на депото за отпадъци в медодобивния комбинат на "Аурубис България" започна да изпълнява "Главболгарстрой". На мястото ще се съхранява фаялит, който, макар че е безвреден, се третира като отпаден продукт. Работата на "Главболгарстрой" трябва да приключи за около година. От компаниите не уточниха каква е инвестицията, но по информация на "Капитал Daily" договорът само за този етап от проекта е на стойност близо 15 млн. лв.

Съоръжението ще се намира до съществуващото депо за складиране и съхранение на фаялитов отпадък край Пирдоп. То ще се състои от две клетки – А и Б, и ще бъде разположено на обща застроена площ 446.6 дка. Изграждането ще се извърши на осем етапа по височина до нивото на сегашното хвостохранилище. Клетките ще се ограждат със земно насипни диги, защитени с изолационен екран и оборудвани с дренажни системи, уточниха от компаниите.

Договорът на "Главболгарстрой" е за строителство само на първия етап от депото, а за следващите се очаква "Аурубис" да организира нови процедури за възлагане. Това е първата поръчка, която строителната компания ще изпълнява за металургичното предприятие. Строителните работи трябва да приключат през април следващата година. По думите на изпълнителния директор на "Главболгарстрой холдинг" Светослав Любомиров това е високотехнологичен проект, с който "Аурубис" за пореден път потвърждава ангажимента си към опазване на околната среда.

Запълването на новото депо ще започне след приключване на първия етап. Успоредно с това ще започне и изграждането на следващия етап от проекта. Засега не може да се каже за колко време ще стигне капацитетът на новото съоръжение, тъй като това зависи от производството в завода, но като цяло проектът решава проблема с депонирането за дълги години напред.
Фаялитът, който ще се съхранява на разширеното депо, е безвреден отпадък (железен силикат). Той се получава при преработката на шлаката в завода с цел извличане на остатъчната мед в нея. Досега "Аурубис" е приключила няколко проекта за намаляване и оползотворяване на отпадъка. По данни на компанията между 2004 и 2010 г. фаялитът в Пирдоп е намалял с близо една трета заради разширяване на флотационната система за шлака, но като цяло количеството му се очакваше да се увеличи.
По принцип фаялитът може да се използва като добавка при производството на цимент или като абразив под формата на гранули. Заради по-голямото си тегло приложение може да намери и за укрепване на речни брегове или при изграждането на други хидротехнически съоръжения.

Новото депо е поредната инвестиция на "Аурубис", която е част от германската група Aurubis. През миналата година в експлоатация влезе последното оборудване, което беше инсталирано като част от петгодишна програма за модернизация на стойност 44 млн. евро. В момента компанията изпълнява нова програма - "Спектър 2018", в която през следващите три години в завода ще бъдат вложени 180 млн. евро. Инвестицията ще бъде разделена на пет пакета, като най-голямата сума – 75 млн. евро, е предвидена за устойчива оперативна дейност и контрол. Средства са предвидени за иновации и нови процеси, инфраструктура, реновации и подобряване на техническите параметри на процесите в металургичното производство, както и за социални проекти. В момента в предприятието тече голям планов ремонт, който трябва да приключи до края на този месец. За подновяване и модернизация на съоръженията са предвидени около 45 млн. евро.
За миналата финансова година (до края на септември 2015 г.) германската група отчете най-високата оперативна печалба в историята си. Нетната печалба на българското дружество нарасна с 47% до 90.135 млн. евро, показва отчетът на Aurubis.


Източник: сн. Аурубис България

Коментари (0)

Няма добавени коментари

Добави коментар:

Назад

Последвайте ни във Facebook

Обяви

виж всички
виж всички

Анкета » коментари (4)

Ще има ли предсрочни избори отново?

Анкета » коментари (4)

Ще има ли предсрочни избори отново?

отговори
Да. Категорично! (168)
70% Complete
Не. Само се пазарят за порциите във властта. (121)
70% Complete
Не знам и не ме интересува. (41)
70% Complete
Поредната политическа глупост. (49)
70% Complete