Събота, 20 Април 2024, 17:50

Година след пожара Драгоманско блато продължава да е недостъпно

22 Януари 2021, 12:34
(0) (1)
Драгоман - Новини
Прочетена: 2241 1


Днес изминава една година от огромния пожар в Драгоманско блато. На 22 януари 2020 г. огънят изпепели над 80 процента от старата растителност, което затрудни загнездяването на голяма част от водолюбивите птици. Изгоряха и 2/3 от дървените мостчета. След природното бедствие се проведоха редица срещи организирани от различни институции. Започнаха се и дарителски кампании за събиране на средства за възсгановяването на изгорелите дървени мостчета и наблюдателната кула.

На 30 януари 2020 г. се проведе среща между представители на Община Драгоман и неправителствените организации, работещи в района на Драгоманското блато – Сдружение за дива природа "БАЛКАНИ", Българска фондация „Биоразнообразие“ и Българска асоциация за алтернативен туризъм. На срещата бяха планирани съвместни дейности за намаляване на последствията от пожара.

На нея бяха набелязани следните мерки:
- Спешно обявяване на защитената местност „Драгоманско блато“. Защитената местност въвежда ясни режими за опазване на редките и застрашени видове, както и екосистемата на влажната зона, като не променя собствеността на имотите. 
- Осигуряване на средства за обезщетяване на имотите на частните собственици на земеделски земи в блатото, поради тяхното периодично наводняване.
- Осигуряване на охрана на Драгоманско блато като влажна зона от световно значение по Рамсарската конвенция.
- Финансиране на проект на община Драгоман за изграждане на пречиствателно съоръжение за отпадните води (ПСОВ) - модулни пречиствателни станции.

Към юни месец набраните средства от дарителски кампании бяха в размер на около 46 000лв.

На 18 юли 2020г. се проведе нова среща за обсъждане на спешни мерки за възстановяването на Драгоманско блато. На нея присъстваха представители на община Драгоман, СДП „Балкани“ и Българска асоциация за алтернативен туризъм. Целта на срещата бе да проследи предприетите действия от предишното съвещание. Обсъдени бяха възможностите за стартиране на възстановяване на посетителската инфраструктура засегната от мащабния пожар, със средствата събрани от дарителските кампании.

На нея бе взето решение да започне възстановяване на част от мостовите съоръжения с набраните, до момента, от дарителските кампании средства. Това обаче не се случи.

Към момента година след пожара блатото остава недостъпно за желаещите да го посетят. Единствената инициатива, която се проведе до сега бе премахването на изгорелите и негодни мостчета.

"Достъпното блато", както Министерството на туризма рекламираше местността преди пожара, продължава да бъде Недостъпното блато!


Източник: balkanec.bg

Коментари (1)

  • Отговори (0) (0)
    1. добавен от: Георги Чобанов 25 Юли, 12:49

    Огромно разочарование.Можеш да влезеш максимум на 50 метра.Няма никакви дървени мостчета и никаква кула.Посетителският център не работи много отдавна.Жалко,жалко,жалко!

Добави коментар:

Назад

Последвайте ни във Facebook

Обяви

виж всички
виж всички

Анкета » коментари (4)

Ще има ли предсрочни избори отново?

Анкета » коментари (4)

Ще има ли предсрочни избори отново?

отговори
Да. Категорично! (169)
70% Complete
Не. Само се пазарят за порциите във властта. (121)
70% Complete
Не знам и не ме интересува. (41)
70% Complete
Поредната политическа глупост. (49)
70% Complete