Четвъртък, 18 Април 2024, 22:47

Голямо пожаро-тактическо учение в Правец ще симулира справяне със земетресение

21 Ноември 2018, 11:20
(1) (0)
Ботевград - Новини
Прочетена: 1654 3


Пожаро-тактическо учение планира Главна дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението“ – МВР на 27.11.2018 г.


Учението ще бъде проведено от Регионална дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението“ – София (РДПБЗН-София) съвместно със сектор „Специализирани оперативни дейности” към Столична дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението“ (СДПБЗН). По този повод днес в РУ на МВР-Правец се състоя пресконференция, която популяризира събитието. 

Учението ще се ръководи от комисар Георги Иванов от РДПБЗН-София. В него е предвидено да вземат участие: Община Правец, РДПБЗН-София, сектор „СОД“ при СДПБЗН, Областна дирекция на МВР-София, Центъра за спешна медицинска помощ гр. Правец, Български червен кръст – Софийска област, доброволци от доброволни формирования при Община Правец и Етрополе.

Предвижда се симулиране на земетресение в района на община Правец, вследствие на което ще възникне пожар в кухненски блок на хотел „Риу Правец Голф и Спа Ризорт”, гр. Правец при което ще има пострадали. Ще бъде компрометирана стена на язовир Правец, което ще доведе до опасност от наводнение и пострадали хора във водата.“

Съобразно сеизмичната карта на България община Правец попада в земетръсен район, обясни гл. инсп. Петров. По думите му от гледна точка на големите възможностите да се случат земетресения хотел РИУ е избран , тъй като той е един от обектите с масово пребиваване на хора в един и същи момент.

Ще бъде оттренирано понижаване нивото на язовир Правец и спасяване на две деца с лодка, които ще се намират в центъра на язовира“, обясни Главен инспектор Петър Петров, Началник на РЗПБЗН-Правец. По думите му в региона скоро не е извършвано, като в него ще се включи местната изпълнителна власт, като обшият брой на участниците ще бъде около 80 човека.


Във връзка с учението в часовия интервал от 09:00 часа на 27.11.2018 г. до 14:00 часа на 27.11.2018 г. ще бъде ограничено и контролирано от служители на РУ на МВР Правец движението около хотелски комплекс „Риу Правец Голф и Спа Ризорт“ и стената на язовир Правец.


„Полицейските служители, които са ангажирани са служители от „Охранителна полиция“, на които ангажимента пряко започва от 9.00ч сутринта на 27-ми ноември до отпадане на необходимостта. Ще бъде необходимо да бъде затворена част от общинската пътна мрежа“, заяви Главен инспектор Петър Петров, началник група „Охранителна полиция“ в РУ-Правец.


По думите му това е пътят, който излиза от град Правец от язовирната стена в посока път първи клас 1-3и той ще бъде затворен до разклона на бензиностанцията, която е след Спортната зала. Всички автомобили, които идват от град Правец ще бъдат отклонявани по околовръстния път и съответно автомобилите, които слизат от махала Скарнава няма да им бъде разрешено да им бъде разрешен ляв завой посока на язовирната стена. Те ще бъдат отклонявани към града. На разклона на язовирната стена и главен път 1-3 (стария път София –Варна) също ще има полицейски служители, които ще отклоняват автомобилите по главния път, което означава, че ще влизат в град Правец през околовръстния път откъм град Етрополе. „Целта е да не се допускат външни лица, с които могат да възникнат инциденти или да създадат предпоставки за пречки при изпълнение на специфичните дейности от колегите“, добави гл.инспектор Петър Петров. Той посочи, че е създадена организация за уведомяване на автобусните превозвачи в Правец и Етрополе, като няма да бъдат нарушавани автобусните спирки, а ще бъде удължено придвижване на междуградския транспорт. Гл.инсп. Петров призовава водачите на МПС да шофират внимателно в часовия диапазон на учените.

Спасителните екипи ще извършат и тренират следните дейности:
- симулиране, гасенето на пожар в кухненски блок на хотел съпроводено от издирване и спасяване на пострадали гости на хотела и персонала с авто-механична стълба на по-горен етаж в часовия интервал между 10:00 и 11:00 часа;
- симулиране, издирването и спасяването на пострадали, намиращи се в езерото, тампониране на язовирната стена посредством чували с пясък за предотвратяването на наводнение в часовия интервал между 11:00 и 13:00 часа;
- симулиране, извършването на оповестяване в заливния район и ограничаване района на придвижване, както и подготовка за извършване на повсеместна евакуация.

Предвид сложната обстановка, възникваща при такъв тип природни катаклизми, единната спасителна система от Софийска област включваща: силите за спешно реагиране, министерства и ведомства, териториалните органи на изпълнителната власт, както и собствениците на обекти заедно ще извършват действия по овладяване на възникналите произшествия и извършване на неотложни аварийно-възстановителни работи.







Източник: balkanec.bg

Коментари (3)

  • 1.

    Коментарът беше изтрит поради използването на нецензурни или неуместни изрази!

  • Отговори (0) (0)
    2. добавен от: Анонимен 23 Ноември, 09:14

    Балканец,а познай,че под същата новина в ботевградския сайт има много коментари,а във вашия един и той изтрит-защото сте подлоги!

  • 3.

    Коментарът беше изтрит поради използването на нецензурни или неуместни изрази!

Добави коментар:

Назад

Последвайте ни във Facebook

Обяви

виж всички
виж всички

Анкета » коментари (4)

Ще има ли предсрочни избори отново?

Анкета » коментари (4)

Ще има ли предсрочни избори отново?

отговори
Да. Категорично! (168)
70% Complete
Не. Само се пазарят за порциите във властта. (121)
70% Complete
Не знам и не ме интересува. (40)
70% Complete
Поредната политическа глупост. (49)
70% Complete