Четвъртък, 18 Април 2024, 20:47

Гости и жители на община Костинброд отпразнуваха Тодоровден

17 Март 2019, 10:26
(0) (0)
Костинброд - Новини
Прочетена: 1241 0


Тодоровден се отбелязва тържествено всяка година в град Костинброд по стара българска традиция. Община Костинброд и НЧ ”Св.Св. Кирил и Методий-1890” за поредна година организират с голямо удоволствие празника, известен още като Конския Великден. Програмата започна в 10:00ч. на площада в I район, гр.Костинброд. Конете бяха украсени със сбруи, сплетени опашки и гриви. Те дефилираха пред журито, а след това участваха в теглене на тежести в различни категории.

Преди да започне традиционното теглене, танцов състав „Ритъмчета” към НЧ ”Св.Св. Кирил и Методий-1890” и малките изпълнители от вокална група към НЧ ”Заря-1914”, допринесоха за доброто настроение на гостите и жителите на община Костинброд. Официалната част на празника започна с отец Серафим, който отслужи молебен за здраве на животните и собствениците им. Извърши се и обичая “домлуване”.
Празникът бе открит от г-н Трайко Младенов – кмет на община Костинброд. Кметът поздрави жителите и гостите на община Костинброд с празника „Тодоровден”. Пожела на всички празнуващи много здраве и късмет. На коневъдите пожела добро представяне в предстоящата надпревара!
В празничния ден присъстваха и заместник-кметът на община Костинброд г-н Александър Ненов и общинския съветник г-н Иван Иванов.

Животните и техните жокеи участваха в конкурса за най-гиздав кон, такъми и теглене. Конете оценяваха професионално жури в състав: д-р Борислав Григоров- ветеринарен лекар, г-жа Мартина Фергуц- инструктор по конна езда и г-жа Кристина Йорданова- експерт „Култура и спорт” в община Костинброд. Журито, заедно с кмета на община Костинброд г-н Трайко Младенов и общинският съветник г-н Иван Иванов наградиха конете в оказаните по регламент категории, като победителите получиха награди, статуетки и грамоти за участие.

Наградени бяха в категории:

Такъми :
Георги Николов с кон Роска
Пламен Петров с кон Светла
Румен Здравков с кон Атина

Най-гиздава каруца:
Иван Иванов с кон Сини
Валери Станков с кон Марта и Хари
Димитър Рангелов с кон Мечо и Реал

Категория до 600кг.:
Марио Петров с кон Вихра
Росен Дойчинов с кон Буря
Емил Илиев с кон Лорена

Категория до 700:
Валентин Стефанов с кон Буби
Росен Дойчинов с кон Мечка
Румен Здравков с кон Атина

Наградени бяха и най-възрастен участник Любен Рашков с магаре Мая и най-млад Борислава Станкова с кон Хари. Тази година най-атрактивен участник спечели Найден Станков с файнота му и кон Дора.
С награждаването празничния ден приключи. Той бе изпълнен с много емоция, веселие и състезателен дух.
През последните години община Костинброд възражда традициите и духовното развитие. Виден е стремежът на общинската администрация да популяризира и съхрани българското и християнските празници.

Честит Тодоровден!
Честит Имен ден на всички именници и празнуващи!
Бъдете здрави!

Източник: balkanec.bg

Ключови думи: Община Костинброд

Коментари (0)

Няма добавени коментари

Добави коментар:

Назад

Последвайте ни във Facebook

Обяви

виж всички
виж всички

Анкета » коментари (4)

Ще има ли предсрочни избори отново?

Анкета » коментари (4)

Ще има ли предсрочни избори отново?

отговори
Да. Категорично! (168)
70% Complete
Не. Само се пазарят за порциите във властта. (121)
70% Complete
Не знам и не ме интересува. (40)
70% Complete
Поредната политическа глупост. (49)
70% Complete