Събота, 20 Април 2024, 14:21

ГПЧЕ "Алеко Константинов" - отново домакин по проект "Готови за работа в Европа"

21 Февруари 2017, 06:49
(2) (0)
Правец - Новини
Прочетена: 1676 2


От 06.02.2017 до 12.02.2017 в хотел „Комплекс Трявна“, град Трявна, се проведе четвъртата работна среща по европейския проект „Fit for work in Europe”, който стартира през ноември 2015 година. Тази среща бе продължение на програмата за запознаване учениците с още от аспектите за кандидатстване за работа в Европа.

След обичайните игри за опознаване, последва работата. Темата на презентацията, която всяка страна-участник (България, Франция, Германия, Турция и Испания) предварително  подготви, беше „Социални медии”, т.е. как медиите могат да  помогнат, когато кандидатстваме за работа, какви видове социални медии са полезни за разработване на работен профил и най-важното – най-популярните уебсайтове за намиране на работни места (www.gigjob.com, www.linkedin.com и други) . Същинската работа се състоеше в изработването на наръчник, който съдържа информация и указания за работа в  чужбина, очаквания, шансове, рискове, изисквания за оформяне и написване на мотивационно писмо и CV. За да намерят най-важната и най-точна информация, която да включат в наръчника, учениците, работещи в международни екипи, трябваше да прегледат всяка една презентация, представена на всяка една от проведените досега срещи.

Разбира се, многото работа изисква и запознаване отблизо с развитието на бизнеса в България, възможностите за кандидатстване в университети, както и запознаване с културното и историческо наследство на България . В програмата бяха включени множество посещения като например разходка из Велико Търново, Трявна, посещение на „Престиж 96”,  Етъра и Великотърновския университет. Имаше и достатъчно свободно време, през което учениците успяха да се опознаят и да намерят нови приятели. С особен интерес участниците в срещата се включиха в работата на занаятчийските работилници за изработване на музикални инструменти, глинени съдове и гривни от гайтани в етнографския комплекс. Майсторите на занаяти останаха възхитени от сръчните умения на учениците.

По традиция, две от вечерите бяха определени за „интернационални вечери”, в които всяка от страните показа  нещо обичайно като танци, песни, а германиците дори направиха „Викторина”, с която провериха и обогатиха знанията ни за тяхната страна.

Програмата на проекта продължи с едноседмичен стаж на ученици от България и Германия в „Пестиж 96“, Велико Търново, и община Правец.

Стажантите Деря Оралогул, Цветослава Гергинова, Мишел Фрей и Лиза Кюхе изготвиха проект за два нови здравословни продукта на обичанатата от всички компания, както и презентация с анализ на възрастовите и образователни особеностите на заетите в бизнеса и образователната сфера в община Правец.

Най-трудната част от срещата се оказа раздялата на летището, но приятелите остават за цял живот.

В края на месец март предстои последната среща по проект „Готови за работа в Европа“, която ще се прведе в гр. Оснабрюк, Германия.


Източник: balkanec.bg

Коментари (2)

  • Отговори (3) (2)
    1. добавен от: Анонимен 21 Февруари, 14:13

    Кога провеждате тези мероприятия, за сметка на учебните часове ли?

  • Отговори (5) (3)
    2. добавен от: Стефка Атанасова 22 Февруари, 13:19

    Благодарим Ви за въпроса. Всички тези мероприятия се проведоха по време ма ваканцията на децата и за сметка на личните отпуски на преподавателите от ГПЧЕ " Алеко Константинов"".

Добави коментар:

Назад

Последвайте ни във Facebook

Обяви

виж всички
виж всички

Анкета » коментари (4)

Ще има ли предсрочни избори отново?

Анкета » коментари (4)

Ще има ли предсрочни избори отново?

отговори
Да. Категорично! (168)
70% Complete
Не. Само се пазарят за порциите във властта. (121)
70% Complete
Не знам и не ме интересува. (41)
70% Complete
Поредната политическа глупост. (49)
70% Complete