Петък, 19 Април 2024, 13:33

Граждани настояват за изграждане на приют за безстопанствени кучета или специални места, където да се грижат за тях

12 Октомври 2017, 18:01
(0) (1)
Ботевград - Новини
Прочетена: 2025 15


Беседа на тема "Ролята на кастрираните безстопанствени кучета за овладяване на уличната популация" се състоя днес в зала 14 на партерния етаж в сградата на общинска администрация Ботевград. Участници в беседата бяха жители на общината и членовете на консултативния съвет по програма за овладяване на безстопанствените кучета д-р Илин Черняшки - общински съветник, Ева Нишева - еколог при община Ботевград, Габриела Пападопова - представител на сдружение „На Ти с Природата”.

Беседата имаше за цел да обясни защо безстопанствените кучета- кастрирани, обезпаразитени или регистрирани с чип, се намират на улицата. По думите на Ева Нишева безстопанствените и домашни кучета, които не бива да се размножават, трябва да са кастрирани. Тя обясни, че основните пунктове за овладяване на популацията са кастрация, регистрация и контрол.

Д-р Илин Черняшки внесе повече яснота във връзка с кастрацията на животните: „Чрез кастрацията на животните се постига стерилитет, т.е. кучетата спират да се размножават. Чрез кастрацията и връщането на животното на мястото, откъдето е заловено се осигурява присъствие на кучето в района и се спира прииждането на други и тези кучета нямат възможност да се размножават. Едновременно с кастрацията се поставя и микрочип и при следващо улавяне се вижда, че животното е обработено. Животните се обработват за външни и вътрешни паразити. Важно е да се знае, че на всяко едно куче, което е регистрирано и кастрирано, се поставя и ваксина против бяс.”

Габриела Пападопова съобщи, че община Ботевград работи по създаването на временен приют за кучета. Там ще бъдат наставяни такива кучета, които са агресивни и създават проблеми, както и кучета, които не могат да оцелеят на улицата. Приютът обаче няма да приема кучета, които са социални и не създават проблеми.

Според Габриела Пападопова на улицата ще има кучета докато хората продължават да ги изхвърлят.
Д-р Илин Черняшки призова присъстващите да сигнализират винаги, когато видят, че в даден район някой докарва и изхвърля кучета, тъй като тези случаи зачестяват.

Присъстващите жители настояха да бъде изграден приют за безстопанствени кучета. Д-р Черняшки заяви, че има такава сграда в града, но тя не функционира, тъй като многократно е била проверявана от комисии, които констатирали, че сградата не отговаря на нужните изисквания и функционирането й е преустановено. 

Присъстващите предложиха да бъде наложена глоба на всеки стопанин, който изхвърли кучето си на улицата. Обезпокоени те споделяха, че не веднъж са присъствали на сцени, в които човек пребива куче или просто го отравя. Според тях в града трябва да има определени места, където кучетата да се хранят. Те се оплакаха, че многократно са били заплашвани от съседи или случайни минувачи затова, че на добра воля се грижат за кучетата, подсигурявайки им храна.

Представителите на консултативния съвет по програмата за овладяване на безстопанствените кучета заявиха, че работят усилено, за да променят отношението на хората към безстопанствените животни.


Община Ботевград стартира кампания, в която  ще чипира 50 кучета, които са пазачи на складове и фирми. Чиповете са предоставени от общината, като д-р Черняшки ще извърши безплатно манипулацията по поставянето им.



Източник: balkanec.bg

Коментари (15)

  • Отговори (5) (6)
    1. добавен от: Анонимен 12 Октомври, 18:38

    Те ни хапат убиите ги сичките и котки

  • Отговори (7) (0)
    2. добавен от: Анонимен 12 Октомври, 19:33

    На чешмата за Зелин е страшно.Има поне 7 кучета.Станах свидетел как се спуснаха на възрастни мъж и жена с куче.

  • Отговори (3) (1)
    3. добавен от: Анонимен 12 Октомври, 20:00

    Ауууууууу ужас :)

  • Отговори (8) (10)
    4. добавен от: Анонимен 12 Октомври, 20:07

    гражданиете настояват да се изгони безполезната пионка недоразумението гавалигльо, защото нищо не става от него

    • (0) (1)
      1. добавен от: Анонимен 13 Октомври, 09:12

      Не е вярно, само селяните от нАвачене настояват, и то не всички :lol: :lol: :lol:

  • Отговори (4) (5)
    5. добавен от: Анонимен 12 Октомври, 20:41

    Tva vie gradinite si izbrahte kmeta za Ubos

  • Отговори (8) (3)
    6. добавен от: 123 12 Октомври, 20:42

    Абе тъпунгери, нас не ни е страх че ще ни на....еат, а ще ни нахапат, нас, децата ни, близките ни. И като ми падне пердето, като му пусна 2 куршума на песа после ще дойдете да ми ревете, заплашване и плашите с телевизия и разни институция. Да ви таковам и грижата за животните. Като ги обичате, ми вземете ги вкъщи да си ги гледате! Да ви е......

  • Отговори (8) (3)
    7. добавен от: 333 12 Октомври, 20:47

    Много граждани в този Ботевград, бе! Е, ама ние селяните искаме животните да изчезнат от улиците. Кво сте вие бе? Приют ще ми искате, места за хранене. Алоу, граждани измислени, за колко се продадохте на тези организации.....

  • Отговори (6) (4)
    8. добавен от: Гост 12 Октомври, 21:19

    Тези организация не мога да ги понасям! Не могат да направят разлика между грижа за животното и благополучие и безопасност на обществото. Само реват в подкрепа на животните, но реално никаква грижа не полагат за тях. Този доктор как ги лекува? Като ги кастрира? Много ми е чудно какво ще кажат ако тези глутници, които съберат на специални места за хранене нахапят зверски техни близки. Как ли ще се чувстват? Сигурно като глу....ци, каквито реално са!

  • Отговори (6) (2)
    9. добавен от: До 8 " тези организация..., Този доктор как ги лекува?...тези глутници, които съберат на специални м... 12 Октомври, 23:18

    До страдащият от непоносимост: Господине, ако когато решите да си вземете куче /домашен любимец/, сте наясно , че взимате живо същество, както и че е необходимо да се грижите за него, а не след няколко месеца , когато вече решите , че ви е писнало, го " изритате " на улицата, не правите връзка и/или разлика с "грижа за животното и благополучие и безопасност обществото...", вие не чувствате абсолютно нищо, вие не чувствате част от каква глутница сте...!!!

    • (5) (2)
      1. добавен от: Гост 13 Октомври, 07:57

      Госпожо/Господине, кажете за аудиторията за какви животни говорим. Колко от бездомните кучета са "породисти", взети за отглеждане и после изхвърлени? Хайде стига популизъм, дайте малко реализъм! Факт е, че улиците са пълни с бездомни кучета, които следват най-силния инстинкт са самосъхранение- страх и глад, което води до озверяване. Вие искате да ги съберете на едно място и да ги направите Вие глутница
      Как един път досега не чух някои от измислените организации да прави кампания за организация на отглеждането на животни, да се бори за превенция на това явление. Всички ревете само по бездомните животни, но не правите нищо за да ги няма. Вие искате да ги отгреждате, създавате, а не да ги махнете. И това е нормално, защото ако тях ги няма, няма да ви има и вас! Жалки сте, в непрестанните си опити да обвинявате обществото и да се правите на закрилници. За мен няма никакъв смисъл от такива като Вас, само ми харчите парите!

  • Отговори (5) (4)
    10. добавен от: Анонимен 12 Октомври, 23:27

    Това е кметска постановка.За да наложи такси за домашните кучета.
    НИЕ,ГРАЖДАНИТЕ,НЕ ИСКАМЕ ПРИЮТ,А ПОГОЛОВНО ИЗТРЕБЛЕНИЕ НА БЕЗДОМНИТЕ КОНЕ И КУЧЕТА.

Добави коментар:

Назад

Последвайте ни във Facebook

Обяви

виж всички
виж всички

Анкета » коментари (4)

Ще има ли предсрочни избори отново?

Анкета » коментари (4)

Ще има ли предсрочни избори отново?

отговори
Да. Категорично! (168)
70% Complete
Не. Само се пазарят за порциите във властта. (121)
70% Complete
Не знам и не ме интересува. (41)
70% Complete
Поредната политическа глупост. (49)
70% Complete