Събота, 20 Април 2024, 18:13

Граждани скочиха срещу изграждането на двуетажен паркинг зад Съдебната палата в Ботевград

21 Юни 2018, 22:07
(1) (0)
Ботевград - Новини
Прочетена: 3284 32


Жители на Ботевград изразиха явно несъгласие към предложените идейни проекти за изграждане на три броя паркинги в УПИ I, кв. 81 и на обществен паркинг на две нива в УПИ I, кв. 65 по кадастралната карта на гр. Ботевград.


Те изказаха различното си мнение на проведеното тази вечер обществено обсъждане по предложените нови паркинги от кмета на общината Иван Гавалюгов и арх, Весела Маркова. На него присъстваха архитектите - Мариела Андереевска и Антон Стоянов, които също възразиха на проектите.

Първият от тях - предвиденият паркинг от 20 парко места по ул. „Мургаш” (успоредна на околовръстната ул.”Г.Раковски”) не срещна одобрените на живеещите в кооперацията до градския парк. Мотивът на хората бе, че местоположението на паркоместата е точно под спалните им и те заявиха ясно желанието си зоната да остане екологична. По тяхно предложение се дискутира идеята да се оформи паркинг на уширението на отсрещната страна до парка. Арх Маркова заяви,ч е това е републикански път.Друга идея постъпи по отношение позиционирането на бъдещият паркинг в имот точно до светофарите. В хода на дискусията стана ясно, че това е частен имот. Поставен бе и въпроса, защо не присъства Главния архитект на общината – арх. Джотолов. Кметът Гавалюгов обясни, че когато е било насрочено обсъждането, главният архитект е заявил, че не е имал възможност да присъства.

Вторият предвиден от общината паркинг е на ул. „Стефан Стамболов” с 50 паркоместа. Идеята е той да поеме и част от автомобилите на блок 13 по бул.”България”, за който не е предвиден паркинг при строителството му. От блока обаче нямаше представители, които да заявят исканията и намеренията си. Кметът Иван Гавалюгов обясни, че по бул.”България” до кръстовището с ул.”17-ти ноември” паркират около 40 автомобила. Той бе категоричен, че всички те трябва да се изместят отзад зад блоковете.

Проектът за паркинга зад блок 11(Китайската стена) предвижда неговото разширяване и облагородяване с прилежащите му тревни площи. Живеещите в него възразиха предвидената детска площадка да бъде изнесена в края на тревната площ до улица „17-ти ноември”. Арх. Андреевска остро възрази детската площадка да остане с проектираното местоположение, с мотив че това застрашава живота на децата.
По предложение и настояване на присъстваща млада майка арх. Маркова демонстрира на 3D програмата новото й месторазположение, което е във вътрешността на зоната. Арх. Маркова заяви, че мотивът й да бъде изнесена детската площадка е заради евентуалното възражение на живеещи в блока, че ще се чува детски глъч непосредствено под терасите им.

Ябълка на раздора се превърна двуетажният паркинг, който общината обмисля да изгради в Урегулирания поземлен имот - общинска собственост,намиращ се в непосредствена близост до Младежкия дом, Районен съд-Ботевград, ДНА и Ротондата. Арх. Маркова заяви, че изграждането на такъв паркинг се налага в предвид на намерението на общината да реконструира сградата на Младежкия дом, до която достъп ще е необходимо да се осигури на автомобили, превозващи деца и хора с увреждания. Предвидените паркоместа са 80.

Хората, живеещи в блок „Христо Ботев” на ул. „Трети март”81 заявиха, че плащат най-високи данъци и искат чист въздух. Според тях отварянето на улицата-тупик до съда ще доведе до допълнителен трафик, който ще създаде още проблеми , идващи от натоварената улица „Свобода” (Зеленчуковия пазар). Обитателите на блока споделиха,ч е шумът идващ от паркинга откъм Бизнес центъра нарушава почивката им в нощните часове от 01.00 до 04.00ч. С още един паркинг, шумът ще стане в пъти по-голям. Кметът Гавалюгов посочи, че няма в близост до центъра голям паркинг, който да обслужва нуждите на граждани , идващи от селата.
Възражение постъпи и от представител на Съдебната палата, като най-сериозния му мотив бе, че нивото на сградата на Съда бавно пропада.Адв. Виктор Велчев заяви, че имота , в който ще се разполага паркинга е със статут на площад – публична общинска собственост, поради, което изграждането върху него на двуетажния паркинг ще бъде по думите му незаконно. Кметът Гавалюгов възрази на това твърдение. На следващо място адв. Велчев попита , дали е взето в предвид , че там сигурно има десетки собственици на идеални части на всички сгради. Арх. Маркова отговори положително. „ Взехте ли предвид становище от Дирекция „Охрана на съдебната власт”?”По думите му, където е позициониран подхода на паркинга е авариен изход на Съдебната палата. „Тези колчета там са сложени, за да се местят.”, заяви адв. Велчев. Арх Маркова обясни, че не засяга въпросния изход. По думите й идеята е пространството зад Младежкия дом да се оползотвори максимално,в предвид недостига на паркоместа в района.


По време на общественото обсъждане се стигна до сблъсък на идеи и виждания по казуса между двама архитекти.


Арх. Мариела Андреевска направи алтернативно предложение на идейните проекти на арх. Маркова, което бе подкрепено от жителите на блок „Хр. Ботев”. Тя очерта местата, където би могло да се създадат поне 100 паркоместа около зеленчуковия пазар и улицата, идваща от РУ на МВР.

Според нея двуетажния паркинг ще доведе до нови проблеми с нови инвестиции. Тя постави открито въпроса, че съоръжението ще повлече след себе си големи разходи за поддръжката му, което мнение бе споделено от Пламен Димитров, обитател на блока.
Арх. Андреевска посочи, че в участъка от р-т „Фреш” до моста на ул.”Трети март” има голяма интензивност на автомобили, спиращи автомобили и натрупване на пешеходци. „Всеки петък на тази улица за самите живущи е невъзможно да си паркират автомобилите,а хората , които работят на пазара паркират бусове”. Според нея този съществен проблем ще доведе до превръщане на зоната в невралгична зона със строителството на паркинг на това място. „С вкарването на още автомобили в тази зона и продължаване на третирането й като транзита, проблемите ще се задълбо1ават”, категорична бе арх. Андреевска. Според нея пространството зад Младежкия дом е предвидено преди години, за да побере хора, при евентуални бедствия. „Това пространство е предвидено да има по периметъра достъп от колите на Пожарната охрана за всички нива на двете обществени сгради”.

По време на общественото обсъждане стана дума за затварянето на ул.”Свобода” , което бе широко коментирано преди 2 години . Предложението бе дадено от кмета Иван Гавалюгов. „Тази идея явно трябва да се реализира в доста обозримо бъдеще. Съгласен съм да създадем паркоместа по тази улица. Идейният проект с двуетажния паркинг бе един възможен вариант за разкриване на паркоместа, но ако той не се възприеме, в крайна сметка няма да се реализира”, заяви градоначалникът. По думите му той е технически реализируем и ако е незаконен, той няма как да получи разрешение за строеж,в отговор на твърдението на адв. Велчев. „Говорим за целесъобразност. Това не е единствения възможен вариант за решаване на проблема за паркиране в тази зона на Ботевград”. Той изрази готовност предложението на арх. Андреевска да бъде коментирано.



Източник: balkanec.bg

Коментари (32)

  • 1.

    Коментарът беше изтрит поради използването на нецензурни или неуместни изрази!

  • Отговори (14) (4)
    2. добавен от: Анонимен 21 Юни, 22:25

    Предложенията на Маркова бяха смехотворни и затова нито едно от тях не получи одобрение от хората. Нито едно.
    А както се оказва са и незаконни. И противоречащи на градоустройствените правила.
    Искала била да запази зелените площи. А самата тя разсипа хубавата градинка зад киното, за да построи тази грозна къща.
    Май единственото, което иска Маркова е да прилапа хонорара, който е гласуван за изработването на тези картинки, което всеки ученик може да направи на компютъра си. Дори и по-добре от нея.

  • 3.

    Коментарът беше изтрит поради използването на нецензурни или неуместни изрази!

  • 4.

    Коментарът беше изтрит поради използването на нецензурни или неуместни изрази!

  • Отговори (8) (3)
    5. добавен от: Анонимен 21 Юни, 22:29

    Няма да позволим отсичането на нито едно дърво зад китайската стена !

  • Отговори (6) (2)
    6. добавен от: Анонимен 21 Юни, 22:41

    Вместо да правят два етажа до Съдебната палата да ги направят между сегашния паркинг и сградата на ДСП и без това пространството е голямо и сега се използва за паркинг.

    • (3) (0)
      1. добавен от: Запознат 22 Юни, 08:18

      Това пространство е частна собственост. Ако се застрои ще ми е много интересно къде ще се спира в района.

  • 7.

    Коментарът беше изтрит поради използването на нецензурни или неуместни изрази!

  • Отговори (12) (2)
    8. добавен от: Този 21 Юни, 23:23

    Виктор Велчев как може да изговори толкова глупости? Било площад - публична общинска собственост, за някакви идеални части говори, пълна смехория, ама понеже има аудитория и дай да се направим на много компетентни.

    • (9) (7)
      1. добавен от: Анонимен 21 Юни, 23:30

      Маркова, ти ли се изхождаш пак?
      Не знам какво точно е казал Велчев за идеални части, но мястото със сигурност е площад. И ако не си го съобразила - жалко за теб и за претенциите ти.

  • Отговори (16) (3)
    9. добавен от: Бот 21 Юни, 23:30

    Оплаквате се, че ви глобяват за неправилно паркиране, че няма къде да се спре и че нищо не се прави, а колите стават в пъти повече. Сега, когато ви се предлагат решения сте против. Добре, нека не се приеме тази или друга идея, но дайте алтернатива, нещо градивно. Как пък има толкова мрънкалници и нищоправци?

  • Отговори (6) (1)
    10. добавен от: Анонимен 22 Юни, 08:26

    Направете упоменатите улици платени паркинзи и ще видите как сами ще ги освободят шофъорите.

Добави коментар:

Назад

Последвайте ни във Facebook

Обяви

виж всички
виж всички

Анкета » коментари (4)

Ще има ли предсрочни избори отново?

Анкета » коментари (4)

Ще има ли предсрочни избори отново?

отговори
Да. Категорично! (169)
70% Complete
Не. Само се пазарят за порциите във властта. (121)
70% Complete
Не знам и не ме интересува. (41)
70% Complete
Поредната политическа глупост. (49)
70% Complete