Петък, 19 Април 2024, 04:51

Хелмут Кол е в критично състояние след тежка операция

2 Юни 2015, 17:12
(0) (0)
Свят - Новини
Прочетена: 3152 0


Бившият канцлер на Германия Хелмут Кол е в интензивното отделение на университетската клиника в Хайделберг след коремна операция.
Това съобщава германското интернет издание "Бунте", цитирано от БТА. 

Според близки на Кол, който на 3 април навърши 85 години, след операцията дълго време не могъл да дойде в съзнание. 

Бившият канцлер е претърпял операция на тънките черва и се намира в критично състояние, съобщи списание „Шпигел“, на което се позова "Фокус". По информация на онлайн версията на изданието той е в реанимация от три седмици. 

Канцлерът на обединението вече от няколко години е в инвалидна количка и се появява публично много рядко и на практика не дава изявления. Той е в инвалидна количка. 

Преди 5 години в Берлин беше издигнат паметник на Кол, Михаил Горбачов и Джордж Буш-старши - "бащите на обединението" - тогавашните канцлер на Германия, президент на СССР и президент на САЩ. 

Кол, който е бил канцлер от 1982 до 1998 г., ръководи мирното обединение на страната му след падането на Берлинската стена и края на Студената война през 1989 г. Председател е на ХДС - партията на сегашния канцлер Ангела Меркел - от 1973 до 1998 г. Същата година бе обявен от европейските държавни глави за „Почетен гражданин на Европа“ за приноса му към обединяването и сътрудничеството между държавите. 

Меркел беше протеже на Кол, който я въведе в кабинета през 1991 г. , но по-късно тя се обърна срещу него, след като той беше въвлечен във финансов скандал, припомня АФП, цитирана от БГНЕС. Тогава имаше съмнения доколко е бил законен начинът на финансиране на ХДС и дали това е оказвало влияние върху решенията на Кол. Той отрече. 

Хелмут Кол напусна активната политика през 2002 г.


Източник: dir.bg

Коментари (0)

Няма добавени коментари

Добави коментар:

Назад

Последвайте ни във Facebook

Обяви

виж всички
виж всички

Анкета » коментари (4)

Ще има ли предсрочни избори отново?

Анкета » коментари (4)

Ще има ли предсрочни избори отново?

отговори
Да. Категорично! (168)
70% Complete
Не. Само се пазарят за порциите във властта. (121)
70% Complete
Не знам и не ме интересува. (41)
70% Complete
Поредната политическа глупост. (49)
70% Complete