Петък, 19 Април 2024, 22:14

Храмов празник на църковния храм "Свети Илия"

20 Юли 2020, 10:47
(0) (0)
Етрополе - Новини
Прочетена: 1251 1


Един от живописно разположените църковни храмове в Етрополе е този на параклиса „Свети Илия“, който е построен в така наречана местност „Селце“ и има вековна история, която е свързана с живота на поколения етрополци. В прохладата на боровата гора, малкият параклис е обител, в която всеки на днешния хубав, летен християнски празник може да запали свещичка за здраве и да се полюбува на много красивата гледка на град Етрополе.Според исторически сведения, през 1912 год. някои етрополци предприели разкопки да търсят потъналия, според легендата храм. Намерили една стара икона точно в момента, когато се появили в Етрополе разездите на окупационните румънски войски. Няколко дена след това в града се настанил цял румънски корпус, с всички видове оръжия. По-късно разкопки не са правени, поради което данните за манастира остават все така оскъдни. С доброволни помощи през 1931 год. започнал строежа на сегашния параклис и бил завършен през 1934 год. Самото освещаване станало на 22 септември 1936 год. от Врачанския митрополит Паисий. За освещаването от населението били събрани като помощи 8,000 лева в пари и натура. Много години в района на манастирския храм били градските гробища и при евентуални разкопки може да се открият по-достоверни доказателства, както за манастира, така и за града.
По традиция много жители, от различни квартали на гр. Етрополе, си организират курбани за здраве и за да почетат светеца.
Свети пророк Илия, смятан за най-големия библейски пророк и предвестник на истинната вяра. Църковният празник е популярен като Илинден.

Източник: balkanec.bg

Коментари (1)

  • Отговори (0) (0)
    1. добавен от: Анонимен 20 Юли, 22:08

    Румънските войски са нахлули през 1913 г.

Добави коментар:

Назад

Последвайте ни във Facebook

Обяви

виж всички
виж всички

Анкета » коментари (4)

Ще има ли предсрочни избори отново?

Анкета » коментари (4)

Ще има ли предсрочни избори отново?

отговори
Да. Категорично! (168)
70% Complete
Не. Само се пазарят за порциите във властта. (121)
70% Complete
Не знам и не ме интересува. (41)
70% Complete
Поредната политическа глупост. (49)
70% Complete