Четвъртък, 25 Април 2024, 23:08

Христо Прокопиев (обновена): "Не се чувстваме покорители, а авантюристи"

23 Януари 2015, 19:56
(0) (0)
Ботевград - Новини
Прочетена: 3243 5


Христо Прокопиев и Павел Коцев са единствените алпинисти от района, които показаха смелост, силна воля и издръжливост, изкачвайки на 4 януари 2015 г. най-високия връх в Южна Америка - Аконкагуа (6 962м). Това е и най-високата планинска точка, които двамата са изкачвали някога. Да припомним, че през 2012 г. те покориха и най-високия връх в Алпите - Монблан. Христо не се отказва от намерението си да атакува за втори път шестхилядника в Андите, след като миналата година поради лоши климатични условия и лош късмет се завърнаха с Асен Попов без да сбъднат мечтата си.

Към целта - върхът на височина 6962 м Христо и Павел тръгват на 31 декември 2014г. от базов лагер на 4 300 м. След това се устремяват към лагер 2 - Нидо де Кондорес (Гнездо на кондорите) на 5 400 м. На тази височина посрещат Новата година 2015, в която топят сняг, за да пият вода в палатката и освен това я подпират, за да не я събори вятъра. След три денонощия, нито яли, нито спали на 3 януари тръгват и се изкачват на 6 050 м - лагер 3 Колера. В 3.40 ч сутринта на 4 януари започват атаката към Аконкагуа. От денивелацията на Христо му прилошава три пъти. Виждайки го друг човек, слизайки надолу се опитва да го откаже, но Прокопиев се амбицира още повече, въпреки че двамата с Павел са изтощени. Близо 10 часа им коства  изкачването на  върха. Връщат се  в 6.30ч. вечерта същия ден. Цялото качване и слизане правят само с по два шоколада.

Когато напускат природния парк „Аконкагуа” пристигат в Пуенте дел Инка, където за първи път спят нормално от много дни. На следващия ден заминават за Мендоса (централна Аржентина), където престояват два дни. Град Мендоса е един от най-големите производители на вино в света. Двамата разказаха за хубавите телешки пържоли, които и тази година опитаха. След това тръгват с автобус към Патагония - мечтата на двамата алпинисти да видят едно от малкото кътчета на Земята, непокътнати от човешката ръка. Пътуват около 3 100 км до Ел Калафате. По време на пътуването виждат многообразието на животниския свят на южния континент - лами, камилски птици, орли, кондор,  златиста лисица, сърни и много овце. На десетки километри Христо и Павел наблюдават от автобуса само равнина и ниски храсти. При завръщането им в Буенос Айрес се случва инцидент – едната раница на Павел е открадната. Най-важното в нея е била видеокамерата, с която момчетата са снимали. В столицата на Аржентина те посетиха и стадиона на един от футболните грандове - Бока Хуниорс.
 

На 19 януари Христо Прокопиев и Павел Коцев хващат самолета от Буенос Айрес в обратна посока за родния край. След 6 часа престой в Мадрид и 12 часа в  Лондон, двамата българи пристигат на летище София на 21 януари. Двамата са много изненадани, когато виждат 20-тина човека, които ги приветстват с „Добре дошли Христо и Пачи - покорители на върхове”. Не липсват и питата и шарената сол, с които по стар български обичай се посрещат скъпи гости. Такива са двамата алпинисти за своите семейства и верни приятели, които ги подкрепят всеки път в тяхното поредно планинско изкачване, като ги зареждат с кураж и вяра, че ще се върнат герои.

Следващите цели в планинското изкачване са Матерхорн в Алпите, връх Ухуру в Килиманджаро в Африка и връх Елбрус, който е най-високия в Европа. Най-важното обаче остава финансирането на експедицията до Аконкагуа - 7 хил.лв. на човек. За да бъде осъществена обаче тя, на Христо и Павел помогнаха много техни приятели - общинският съветник Цветан Цолов и сайта balkanec.bg, botevgrad.com и Кабелна телевизия „Ботевград”, Генади Илиев – „ГИД Метал”, Васил Стоянов - управител на фирма „Спасена”, кметът на с.Трудовец Веселин Драганов, фирма „Васкони Груп”, Ротари клуб-Ботевград,  Борислав Димитров, Теди и Нектариус от “Cantina Sosial”, Mиладин и Светлин Миладинови, aurabulgaria.bg, Тодор Христов, Данчето и Павел от Трудовец.
 

За суровите условия и виното в Патагония, двамата ще разкажат в новия брой на в-к "Балканец", който излиза на 30 януари.

Източник: balkanec.bg

Коментари (5)

  • Отговори (0) (0)
    1. добавен от: Анонимен 23 Януари, 22:08

    Само на вожда знамето сте забравили. :)

  • 2.

    Коментарът беше изтрит поради използването на нецензурни или неуместни изрази!

  • Отговори (0) (0)
    3. добавен от: Анонимен 24 Януари, 16:03

    bravo

  • Отговори (0) (0)
    4. добавен от: Николай 27 Януари, 19:43

    Браво на момчетата!

  • Отговори (0) (0)
    5. добавен от: Анонимен 28 Януари, 13:37

    Достойни Българи! Браво!

Добави коментар:

Назад

Последвайте ни във Facebook

Обяви

виж всички
виж всички

Анкета » коментари (4)

Ще има ли предсрочни избори отново?

Анкета » коментари (4)

Ще има ли предсрочни избори отново?

отговори
Да. Категорично! (191)
70% Complete
Не. Само се пазарят за порциите във властта. (123)
70% Complete
Не знам и не ме интересува. (44)
70% Complete
Поредната политическа глупост. (54)
70% Complete