Четвъртък, 25 Април 2024, 07:09

И тази година Община Ботевград ще подкрепи читалищната дейност в Ботевград (снимки)

30 Март 2012, 22:13
(0) (0)
Ботевград - Новини
Прочетена: 4170 0


Народно читалище „Христо Ботев 1884” проведе тази вечер Общо събрание. Неговият председател Маргарита Кирова представи отчет за дейността му през  2011 г. Изминалата година бе изпълнена с много концерти, театрални постановки, творчески срещи, изяви на самодейните състави в България и в чужбина. С тези думи започна доклада си г-жа Кирова. Тя отбеляза, че  през 2001г. се е увеличил броя на самодейците, както и техния възрастов диапазон. Най-малката самодейка е само на две годинки. Председателят на читалището даде обстойна характеристика на читалищните дейности и културните изяви на всички  самодейни състави.
През 2001 г. читалището за четвърти път проведе на 1-ви март празнично шествие дефилир по повод Деня на самодееца с участието на читалищата от петте големи села в общината. По повод Националния празник на България е изготвен и изнесен концерт с участието на градския духов оркестър, мъжката и женската вокални групи, смесен хор „Стамен Панчев” и актьорът Веселин Вълков. Празнични концерти по повод Цветница и Великден са реализирани с участието на младежкия духов оркестър, мажоретните състави и детските фолклорни състави. По повод 145 години градско начало и откриването на новата сграда на Историческия музей читалището реализира празничен спектакъл под наслов „Легенди за малкия град”, на който гости са културния министър Вежди Рашидов и председателя на  Народното събрание Цецка Цачева. В него участваха балет „Веда”, театрална формация  „Жар”, народните певци Даниел Спасов и Милен Иванов, припомни Маргарита Кирова. Читалището отбеляза през изминалата година 133 години от края на Руско-турската война с музикално-поетична програма „Завръщане към подвига” с участието на градския духов оркестър ,рецитатори от читалището и др. Традиционният коледен концерт бе с участието на всички самодейни състави.
Няколко са чуждите театри, гостували на ботевградска сцена, съобщи Маргарита Кирова. Сред най-запомнящите се  са музикално-драматичен театър „Константин Кисимов” Велико Търново с пиесата „Свекърва”, Държавна опера-Бургас с оперетата „Хубавата Елена” от Жак Овенбах. Театър София гостува с номинираната за нагрдата „Икар” през 2010 г. постановка „Грозния” с участието на Калин Врачански. Държавен куклен театър „Иван Димов” Хасково представи пиесата „Бардак” по Габриел Барили, с участието на Асен Блатечки.
На сцената на читалището през 2011г. гостуват певците Лили Иванова, Георги Христов, Веселин Маринов, Николина Чакърдъкова и Румяна Попова.
В своя отчет г-жа Кирова представи кратка анотация за постиженията на читалището.
Драматичен театър с режисьор Веселин Вълков представя всяка година по една нова пиеса, припомни г-жа Кирова. Тази година те представиха пиесата ”Новото пристанище Теле-Костов”, която премина под мотото на 120-годишнината от началото на театралната трупа в града. По този повод кметът Георгиев удостои театралния състав с почетен медал. Предстои премиерата на пиесата „Жена ми-лъжкинята”, която ще се състои на 11 април. Многобройни са и изявите на двете театрални формации под ръководството на Светла Въжарова. Това са Детска театрална студиа и „Самоделен театър 11”. Смесен градски хор „Стамен Панчев” с диригент Татяна Цонкова и корепетитор Силвия Младенска обновява непрекъснато репертоара си. Тяхната най-забележителна изява през 2011г. е концертът им в Будапеща пред българите живеещи в Унгария. Женската вокална група с диригент Ангелина Болярска и корепетитор Мирослав Иванов съчетава успешно руския с българския фолклор, заяви г-жа Кирова. Десетки са изявите на мъжката вокална група с диригент Стоян Димитров, която също  обогати репертоара си с ново звучене. Детския хор, ръководен от Боряна Нешкова има богато сценично присъствие. Младежкия духов оркестър с диригент Константин Гайдарски и мажоретни състави с ръководител Иванка Христова участват във всички тържества и концерти. През месец ноември тяхна представителна група бе на турне в Дубай по повод  по повод 40-годишнината от обединението на  седемте арабски емирства и честванията на националния празник на страната.  Танцовата група са другата голяма група самодейни състави в читалището, отбеляза г-жа Кирова. Танцовият състав с ръководител Стоян Стоянов има многобройни участия в страната и чужбина. Сред участията им се откроява участието им в международния фолклорен фестивал в гр. Льовен, Белгия. Танцов ансамбъл „Ботевградска младост” с ръководител Веселка Божкова активно участва в общински мероприятия. Не бе подминат приноса  на двата детски танцови състави. Детската музикална школа успешно развива музикалните способности на 58 деца, които два пъти в годината изнасят продукции пред своите родители. Няма празник в който Духовият оркестър с диригент Иванка Савова да не взима участие без значение на атмосферните условия навън, каза Маргарита Кирова в  края на своя доклад.
През 2011 г. Народно читалище „Хр. Ботев 1884” продължи да се утвърждава като основен културен институт на територията на ботевградска община, като продължи да обогатява своята дейност и да търси нови форми на изява, бе заключителната оценка на председателя Маргарита Кирова.
В края на Общото събрание кметът Георги Георгиев заяви, че през настоящата и следващите години Община Ботевград ще продължи да подкрепя читалищната дейност. През 2011г. Общината е предоставила 240 хил.лв. По думите на градоначалника и за в бъдеще читалището трябва да бъде образец, както досега сред останалите в страната. Той обеща нови барабани за Духовия оркестър, турнета за самодейните състави, както и средства за належащи ремонти на сградата.
Накрая председателят на читалището изказа благодарност към кмета за дадените обещания и добрата оценка за извършената дейност.
Поетите от Литературен клуб "Стамен Панчев" Пейо Пеев и Мико Дончев също присъстваха на Общото събрание. Г-н Пеев заяви,че е родом от Велинград, но читалище с такава развита дейност не е виждал в страната. Ръководителят на вокална група "Фламинго" Григор Григоров запозна присъстващите членове на читалището с дейността на групата и подари по един компактдиск с  техни изпълнения на общинското ръководство.

Източник: balkanec.bg

Коментари (0)

Няма добавени коментари

Добави коментар:

Назад

Последвайте ни във Facebook

Обяви

виж всички
виж всички

Анкета » коментари (4)

Ще има ли предсрочни избори отново?

Анкета » коментари (4)

Ще има ли предсрочни избори отново?

отговори
Да. Категорично! (183)
70% Complete
Не. Само се пазарят за порциите във властта. (123)
70% Complete
Не знам и не ме интересува. (43)
70% Complete
Поредната политическа глупост. (50)
70% Complete