Сряда, 26 Февруари 2020, 12:20

Игнажден е! Важно е кой ще е първият гост в дома ни

20 Декември 2019, 08:40
(1) (0)
Ботевград - Новини
Прочетена: 1203 5


Православната църква почита свети Игнатий. Наричат го още Богоносец, защото е казвал, че сам носи Бог в сърцето си.  Живял е  през ІІ век. Застигнат от участта на повечето ранни християни, вследствие гоненията срещу тях, св. Игнатий намира своята мъченическа смърт. Загива на сцената на римския колизеум, разкъсан от диви зверове.

Вярва се, че от този ден започват Коледните празници. В народните поверия денят се смята за начало на Мръсните дни (от Игнажден до Богоявление) и прехода от старата към новата година.

Празникът е свързан с много поверия и ритуали. Първото и най-популярно поверие е свързано с това кой първи ще влезе в дома ни на 20 декември - т.н "полазване".  Ако е добър човек - чака ни добра и успешна година. Ако той не е, то през годината няма да има благополучие за дома и главно в стопанството.

С Игнажден започва зимният цикъл от традиционните коледни и новогодишни народни празници. Тези дни са изпълнени с различни гадания и предсказания, както и множество магични обреди и практики за осигуряване на плодородие и щастие.
Източник: balkanec.bg

Коментари (5)

 • Отговори (7) (12)
  1. добавен от: Анонимен 20 Декември, 11:58

  Иване. Нали още си Кмет. Извинявай, че не можах да те посетя пръв, ама не знаех на кой адрес да те търся. Ходих на един ,ама една хубава дама с много деца, ми каза, че не е сигурна, че те познава. Та исках да обсъдим излишъка от пари, които оставяш в края на годината, както и предстоящия наплив от инвестиции през следващата. Щеше ми се да обсъдим и мъдрите концепции за развитие на града, обмислени в самотните ти нощи. Разгеле. Друг път. Бих опитал в твоя сайт, ама не знам как се потребляват препинателните знаци, а пък нещо съм и неграмотен и не знам как да вляза. Явно там сте само умните и грамотните. Ти губиш. На късмет съм.

 • Отговори (6) (6)
  2. добавен от: Анонимен 20 Декември, 13:17

  Ами, господин Анонимен, напишете си адреса и името, разбира се, пък може късметът сам да ви споходи!

 • Отговори (3) (5)
  3. добавен от: Анонимен 20 Декември, 15:34

  Да раздипляш клюките по пладне във всяка статия, вместо да седнеш на обяд, трябва голяма сума да са ти платили, 1?
  Ама си позакъснял.
  Блокираха ли те в другия сайт, та се щураш сам самичък в "Балканец"?

 • Отговори (4) (0)
  4. добавен от: Анонимен 20 Декември, 18:34

  Не бе другия сайт е за интелигенти, като теб.

 • Отговори (4) (4)
  5. добавен от: Анонимен 20 Декември, 18:56

  №3. Евтино човече. Да апострофираш другите ли ,храни дребната ти душичка? Защо не се опиташ да напишеш смислено изречение, та макар и простичко. Вариант е и да кажеш нещичко за мизерния си животец . Ма какво да кажеш? Родил се по грешка, ял, срал и коментиращ другите, което ти дава чувството, че си като тях. Не мухльо си и нямаш алтернатива да бъдеш друг.

Добави коментар:

Назад

Последвайте ни във Facebook

Обяви

виж всички
виж всички

Анкета » коментари (7)

Какво си пожелавате за Новата 2020 година?

Анкета » коментари (7)

Какво си пожелавате за Новата 2020 година?

отговори
Здраве, защото то е най-важното (428)
70% Complete
Пари, че сме заникъде без тях (42)
70% Complete
Любов, за да е по-красив всеки наш ден (36)
70% Complete
Мир по Земята (78)
70% Complete