Сряда, 26 Септември 2018, 13:42

ИМ - Правец спечели два проекта по програмата за трансгранично сътрудничество България-Сърбия 2014-2020 г.

22 Юли 2016, 14:34
(0) (0)
Правец - Новини
Прочетена: 1436 11

От две подадени проектни предложения по Програмата за Трансгранично сътрудничество България-Сърбия 2014-2020 г. по приоритетна ос: Устойчив туризъм, Исторически музей - Правец спечели и двата проекта.
Първият проект, в който музеят в Правец е водеща организация, а партньор е Центърът за култура, спорт и туризъм  в гр. Свърлиг, е озаглавен "Развитие на устойчив туризъм чрез опазване социализация и представяне на древното културно наследство на общините Правец и Свърлиг".
Проектът е класиран на второ място, с 96,50 т от възможни 100. Той е с инвестиционен характер.
Целта е създаване на конкурентен туризъм чрез консервация, експониране и социализация на антична крепост "Боровец", край  с. Разлив – община Правец от страна на ИМ-Правец. Партньорите от Свърлиг ще строят сграда за музей и ще реализират нова музейна експозиция.
Освен инвестиционната част проектът включва и така наречените меки мерки, като целта е създаване на добри взаимоотношения от двете страни на границата чрез обмен на добри практики в музейната сфера и опазването на културното наследство на регионите.
Директорът на ИМ - Правец Татяна Борисова сподели, че предвиждат подготовка и представяне на тематично ориентирани беседи по отношение на материалното и духовно наследство от Античността в общините Правец и Свърлиг  и като етнографски области също. Предстои  и обмяна на опит по отношение представяне на музейните експозиции. Предвиждат се презентации, доклади, конференции в Свърлиг и Правец. Проектът включва и създаването на видеофилм и видеоклип.Проектът е на стойност 554 257,76 Евро.    
 Вторият проект е съвместно с община Сурдулица - там тя е водеща организация, а музеят в Правец е партньор: „Развитие на туризма в трансграничния район на България-Сърбия чрез създаване на туристически атракции и експониране на представителни културно-исторически обекти на общините Сурдулица и Правец”.
От страна на Правец по проект обгрижваме 3 обекта, два в с.Видраре – Старо класно училище и Туняковски хан - Видраре, както и археологически обект в с.Осиковица – средновековна църква "Св. Богородица" от ХІV в., част от манастирски комплекс и по-ранните руини пред нея.
Обектите във Видраре ще бъдат подложени на консерация, реставрация и експониране, а в Осиковица ще бъде извършена консервация и експозиция на древните останки. Сурдулица възстановява и реконструира парк с обекти на културното наследство.  Проектът е на стойност над 584 хил. Евро.  Предвиждат се редица съпътстващи дейности по проекта.
                

Източник: balkanec.bg

Коментари (11)

 • Отговори (0) (0)
  1. добавен от: Анонимен 22 Юли, 15:00

  Егати мизерията , лятото цял ден без вода и без предупреждение!

 • Отговори (0) (0)
  2. добавен от: Анонимен 22 Юли, 15:50

  Къде може да се види информация в кой ден и в кои блокове няма да има вода, от колко часа до колко, всякакви неща се поместват, а за това спиране на водата никъде не пише.

 • Отговори (0) (0)
  3. добавен от: Анонимен 22 Юли, 18:06

  Писна ми.Или ток няма или вода или кабелна.Знаят само пари да искат.Какво става в този град.Вместо удобства сатанаха големи неудобства.Вече се вмирисахме Хайде стига де.Вечерно време тъмница.Лампи не светят.Паркинги правят.Колкото и паркинги да има все няма да им стигнат.Предлагам всички детски площадки да станат паркинги за коли.И пак няма да им стигнат.Нали трябва да се откраднат пари и от ремонти да има за банкети и ескурзии.Преди както беше си беше по-хубаво. :x :x :x :x :x :x :x :x :x :x

 • Отговори (0) (0)
  4. добавен от: Анонимен 22 Юли, 18:09

  Незнам ВИК някъде да са работили и да не са направили авария и после цял ден вода да няма.

 • Отговори (0) (0)
  5. добавен от: Анонимен 22 Юли, 18:12

  Кметът да гледа само от къде да открадне пари.То картите на пенсионерите от уличните лампи като прави икономия от велоалеята от лампите.От фонтаните.Сега вместо да работят те изобщо ине са пускани.

 • Отговори (0) (0)
  6. добавен от: Анонимен 22 Юли, 19:19

  Хайде и водата пак спря.До като да дойде и излипсва пак.Това го има смо в България.Вместо с тези европейски пари да се направи ремонт на завода и да има производство някакво да има хорта къде да рботят.Правят паркинги.Сградите така ще постеят и рзрушават.

 • Отговори (0) (0)
  7. добавен от: Анонимен 23 Юли, 06:50

  ПУСНЕТЕ ПОНЕ ФОНТАНИТЕ!
  Да се къпем там-))

 • Отговори (0) (0)
  8. добавен от: Анонимен 23 Юли, 13:02

  ЕВРОПЕЙСКИ ГРАД С МУЗЕЙНИ ЕКСПОНАТИ ТИП: ФОНТАНИ! :D

 • Отговори (0) (0)
  9. добавен от: Иванка Семерджиева 23 Юли, 17:07

  НА ВНИМАНИЕТО НА ГОСПОДИН ГУНИНСКИ! Моля , намерете възможност кмета на Правец да прочете това,което ще напиша по-долу ИСКАМ СИ ЖИВОТА ОТ ПРЕДИ РЕМОНТИТЕ И така наречената САНАЦИЯ в Правец! Какво точно имам предвид,ще споделя с него и всеки ,който се занимава с това ,ако ме потърсят за разговор.Мисля ,че е крайно време се подписваме с имената си,надявам се така да бъдем чути.Ако такава среща се осъществи,обещавам да пиша отново и да разкажа :)

 • Отговори (0) (0)
  10. добавен от: Анонимен 26 Юли, 20:10

  Недоумявам! Един път държавата ни дава, пък ние не щем!!!?!?!?

Добави коментар:

Назад

Последвайте ни във Facebook

Обяви

виж всички
виж всички

Анкета » коментари (4)

Подкрепяте ли предложението за изграждане на нов гробищен парк в м. "Бърцето" южно от яз. "Мали лаг"

Анкета » коментари (4)

Подкрепяте ли предложението за изграждане на нов гробищен парк в м. "Бърцето" южно от яз. "Мали лаг"

отговори
Да, това е най-подходящото място. (99)
70% Complete
Не, има по-подходящи места. (51)
70% Complete
Идеята е добра, защото мястото е извън Ботевград. (53)
70% Complete
Не е удачно този терен да се ползва за гробищен парк. (54)
70% Complete
Не съм заинтересован. (26)
70% Complete