Петък, 19 Април 2024, 10:47

Има лек ръст на кражбите от банкомати

12 Март 2012, 14:21
(0) (0)
Правец - Новини
Прочетена: 3228 0


 Има лек ръст на повишение на кражбите от банкомати. Това каза в интервю за Агенция „Фокус” Надя Петрова-Серафимова, отдел „Икономическа полиция” при ГД „Криминална полиция”.
В повечето случаи български групи, занимаващи се с тази дейност, работят навън, там компрометират банкови карти и „източват” средства предимно от чужденци.
Най-често на АТМ и по-рядко на ПОС терминали се копират данните от банкови карти на картодържателите, чрез т.нар. скимери (от англ. „надничам зад рамото” и „обирам каймака”). Тези устройства записват информацията от т.нар. ”Трак-2”, втората от трите пътечки върху магнитната лента, върху която се съхранява банкова информация в буквено-цифрово изражение. Вече копирани същите данни се пренасят на подобна лента върху т.нар. ”бяла пластика” - пластмасова заготовка с вида и формата на банкова карта. Същевременно следва да е установен и ПИН кодът на съответната банкова карта. Той се „добива” по няколко начина, а най-често се записва от камера с батерия и памет, синхронизирана по време с копиращото устройство, монтирано на „устата”. Така вече изготвената бяла пластика с нанесената информация на нея върху магнитна лента, ведно с ПИН кода, е готова за теглене, както с обикновена, валидна банкова карта, обясни тя.
Технологиите се променят. Скимерите са снабдени с по-добри камери, с по-добра разделителна способност за доброто качество на записа на ПИН-кода, по-добра синхронизация с копиращото устройство, за да няма загуба на информация и по-малко „фири”. Копираните данни се предават от разстояние, паметите са с голям обем, а батериите са по-мощни и издържат до 72 часа и повече в работен режим. Улеснено е максимално поставянето и демонтажът на скимерите. По думите на Надя Петрова – в този вид престъпност се иновират както престъпниците, така и полицията, банките, експертите и всички, на които се налага досег с тази област. 
 


Източник: http://www.focus-news.net

Коментари (0)

Няма добавени коментари

Добави коментар:

Назад

Последвайте ни във Facebook

Обяви

виж всички
виж всички

Анкета » коментари (4)

Ще има ли предсрочни избори отново?

Анкета » коментари (4)

Ще има ли предсрочни избори отново?

отговори
Да. Категорично! (168)
70% Complete
Не. Само се пазарят за порциите във властта. (121)
70% Complete
Не знам и не ме интересува. (41)
70% Complete
Поредната политическа глупост. (49)
70% Complete