Четвъртък, 25 Април 2024, 09:22

Информационна кампания на РЗИ-Софийска област „Изберете здравето”

27 Септември 2012, 10:01
(0) (0)
Етрополе - Новини
Прочетена: 2966 0


През 2012 г. традиционното честване на Световния ден на сърцето – 29 септември  с мото “Един свят – Един дом – Едно сърце”, поставя акцента върху превенцията и ограничаването на сърдечно-съдовите заболявания (ССЗ), които причиняват близо 30% от всички смъртни случаи в света.  По прогностични данни, към 2030 г. над 23 милиона души годишно - ще умират от тези социално-значими заболявания. Това е повече от цялото население например на Австралия.
Мит е, че (ССЗ) засягат само възрастните хора, предимно мъже. Жените страдат от ССЗ наравно с мъжете. Шокиращи са фактите, че ССЗ са най-честият причинител на смърт сред жените – всеки трети смъртен случай на жена се дължи на сърдечно заболяване. А това означава, че всяка минута, някъде по света, една жена умира от ССЗ.
Децата също са застрашени от сърдечни заболявания – риск съществува и преди раждането, но той се увеличава многократно с израстването на детето, което се храни неправилно, не е физически активно или е изложено на вредна среда, причинена от тютюнопушене, например. Освен това, децата могат да страдат и психически, ако някой от родителите им е болен или почине от сърдечно-съдово заболяване. Модерното общество допълнително предлага на децата рискова среда – леснодостъпна вредна храна, увлекателни компютърни игри, както и т.нар. пасивно тютюнопушене.
Целта на Световния ден на сърцето е да информира хората по целия свят за опасностите и начините на превенция на сърдечните заболявания. Всяка година ССЗ причиняват близо 30% от всички смъртни случаи на земята (над 17 милиона живота годишно). Ако ръстът в стойностите продължи – към 2030 г. над 23 милиона души годишно ще умират от сърдечни заболявания. Това е повече от цялото население на Австралия.
Тези цифри могат да бъдат драстично намалени с няколко елементарни стъпки, които всеки трябва да предприеме в семейната среда:
  • налагане на здравословен начин на хранене
Факт: Нездравословното хранене е свързано с четири от десетте водещи смъртоносни риска. Избягването на храни с високо съдържание на сол, захар и вредни мазнини, съчетано с редовен прием на плодове и зеленчуци ще подобри физическото ви състояние и ще намали риска от сърдечни болести.
Съвет: Заменете шоколада с плод, ограничете приема на сол до под 5 гр. на ден. Подбирайте цветни комбинации от плодове и зеленчуци, за да привлечете вниманието на вашето дете. Приобщете го към процеса на приготвяне на храната.
  • повишаване на физическата активност
Факт: Липсата на физическа активност причинява 6% от световната смъртност. Надмормено тегло, диабет и липса на физическа активност при децата са основна причина те да развиват сърдечно-съдови заболявания като възрастни.
Съвет: Дори 30-минутна активност пет пъти седмично намалява значително риска от сърдечни болести.Затова насърчавайте вашите деца да спортуват или просто да бъдат активни в домакинската работа, на училище, в свободното време.
  • отказ от тютюнопушене
Факт: Всеки втори пушач умира от свързани с тютюнопушенето болести. За съжаление все повече деца и тийнейджъри се пристрастяват към цигарите. Всяка година пасивното тютюнопушене убива повече от 600 хиляди непушачи, в това число и не малко деца.
Съвет: Спрете цигарите изцяло или поне докато се намирате вкъщи, за да запазите здравето и живота на хората, които обичате. Информирайте децата за рисковете от тютюнопушенето, стимулирайте ги да изберат пътя на непушача.
Над 80% от преждевременните смъртни случаи от сърдечно-съдови заболявания биха могли да се предотвратят чрез здравословна диета, редовни физически упражнения и въздържане от тютюнопушене.


Източник: balkanec.bg

Коментари (0)

Няма добавени коментари

Добави коментар:

Назад

Последвайте ни във Facebook

Обяви

виж всички
виж всички

Анкета » коментари (4)

Ще има ли предсрочни избори отново?

Анкета » коментари (4)

Ще има ли предсрочни избори отново?

отговори
Да. Категорично! (183)
70% Complete
Не. Само се пазарят за порциите във властта. (123)
70% Complete
Не знам и не ме интересува. (43)
70% Complete
Поредната политическа глупост. (50)
70% Complete