Вторник, 23 Юли 2019, 05:49

Инспекцията по труда ще проведе срещи със съкратените работници на „АЛС България“

29 Януари, 18:18
(0) (0)
Елин Пелин - Новини
Прочетена: 1193 4


Екипи на Агенцията по заетостта и Главната инспекция по труда ще проведат срещи с работниците на „АЛС България“ с цел да ги информират за трудовите им права и възможностите за намиране на нова работа, след като сегашният им работодател обяви намерение да закрие производството си. На 30.01 ще се проведат консултациите в бюрото по труда в Елин Пелин, на чиято територия е заводът „АЛС България“ в с. Мусачево. На 31.01 екипи на двете институции ще проведат среща с работниците в бюрото по труда в Ихтиман. Консултациите са инициирани от Министерство на труда и социалната политика. Това се казва в отговор на питане от страна на народния представител от ГЕРБ от Елин Пелин - Васил Цветков. Депутатът се обърнал за съдействие към Министерството след множество сигнали от работниците в предприятието, които предстои да бъдат съкратени.
По време на консултациите работниците ще могат да получат информация за трудовите си права при престой по вина на работодателя и при прекратяване на трудовите правоотношения в условията на масови съкращения.
Преди две седмици „АЛС България“ обяви, че ще закрие производствата си в България. Компанията има общо три завода в страната с около 1400 души персонал. Решението за закриване на бизнеса е взето от собственика на ALC – канадската Exco Technologies. Крайната стъпка идва на фона на влошаващи се финансови резултати през последните две години, в комбинация с липса на работна ръка и ценови натиск от клиентите. През 2017 г. "АЛС България" понижи приходите си с 24% до 122.7 млн. лв., а загубата се задълбочи от 1.4 до 8.6 млн. лв. За 2018 г. все още няма обявени резултати. Перспективите за развитие в бъдеще явно са оценени от Exco Technologies като неблагоприятни, заради задълбочаващия се недостиг на работна ръка. В същото време "АЛС България" не е успяла да договори корекция на цените с най-големия си клиент, която да отрази разходите за производство, уточни управителя на българската компания Шон Бош пред в. Капитал.


Източник: balkanec.bg

Коментари (4)

 • Отговори (4) (0)
  1. добавен от: Анонимен 29 Януари, 20:42

  тази инспекция има как да посети и Ботевград някои фирми,да не ги споменавам :x :x :x

 • Отговори (1) (2)
  2. добавен от: Пиринчо88 29 Януари, 21:07

  Надаисе то така се оправят нещата идва инспекция и готово заплати нормални експлоатация нема извънредни са плащат и готово даже и усигорофки ще ти внасият

 • Отговори (0) (0)
  3. добавен от: Анонимен 30 Януари, 12:13

  УсигОроФки може и да не ти внесат,така както няма да те научат на елементарна граматика,но ще ти кажат какви са правата ти,къде и по какъв начин да ги търсиш,ако се чувстваш ощетен .И да,точно така се оправят нещата,стига да имаш кураж.

 • Отговори (0) (0)
  4. добавен от: смешни новини 30 Януари, 16:44

  как само зиганите посещават и им се помага на обикновенните хора който в Ботевград ги подиграват фирми като Сенсата и ИМИ никой не ги посещава!!!

Добави коментар:

Назад

Последвайте ни във Facebook

Обяви

виж всички
виж всички
виж всички

Анкета » коментари (5)

Подготвихте ли се за лятото?

Анкета » коментари (5)

Подготвихте ли се за лятото?

отговори
Да (171)
70% Complete
Не (120)
70% Complete
Няма да почивам, поради липса на средства (207)
70% Complete