Вторник, 26 Март 2019, 02:10

"Интегра пластикс" влага 40 млн. евро в завод до Елин Пелин

4 Ноември 2018, 09:17
(0) (2)
Елин Пелин - Новини
Прочетена: 824 0


Софийската компания "Интегра пластикс" изгражда в близост до гр. Елин Пелин завод за производство на рециклируема пластмаса. Инвестицията е в размер на 40 млн. евро, а предприятието трябва да заработи през февруари 2019 г. Финансирането е осигурено чрез собствени средства и банкови кредити, заяви за "Капитал" Юлиан Белев, изпълнителен директор.

Заводът е разположен на близо 35 хил. кв. метра площ. Плановете са той да преработва годишно 37 хил. тона пластмасови отпадъци, от които да получава 22 хил. тона регранулат - основна суровина за производството на широка гама промишлени и битови пластмасови изделия. Балираните отпадни пластмаси ще се доставят от общински инсталации и промишлени предприятия.
Решението за този бизнес идва след отказа на Китай да приема пластмасови отпадъци от Европа. "Видяхме, че се отваря голяма пазарна ниша. Възможните решения за изхвърляните огромни количества пластмаси са няколко – депониранe, което обаче е доста компрометирано, изгаряне, което не е достатъчно ефективно, рециклиране. Рециклирането е отдавна познат метод, но проблемът при него е, че масово използваните технологии не позволяват да се получи изходен материал с достатъчно добри качества. Започнахме да търсим иновативни и ефективни технологии и това ни отведе в скандинавските държави", обясни за "Капитал" Юлиан Белев.

Заводът край Елин Пелин ще е високотехнологичен, защото ще използва напълно автоматизирани процеси за преработка на отпадъците, без участието на човешка ръка. "Първата стъпка е прецизното сортиране. Разделянето на отделните типове пластмаси ще става чрез т.нар. оптични сепаратори във вид на поточни линии, разработени от скандинавски и германски компании. Система от лъчи позволява на оптичните сепаратори да разпознават продуктите по видове и качествени показатели, дори по цветове. Няма опасност от вредни емисии в атмосферата, тъй като при преработката не се извършват никакви горивни процеси", обяснява процеса Юлиан Белев.

Заетите в новия обект ще са 85, които ще преминат предварително през специално обучение.

В Европа има 60 хил. предприятия, които потребяват пластмаси за производство на най-различни изделия. Само за опаковки се използват годишно 80 млн. тона пластмаси. Всичко това са потенциални наши клиенти, обясни Белев. Според него наличието на пазар е "извън съмнение".

"Предизвикателствата пред бизнеса са технологични – как от силно замърсен отпадък да произведем вторична високо качествена суровина, която се доближава до параметрите на пластмасата, произведена от петрол. Ако технологията осигури параметрите, към които се стремим, това ще позволи създаване и на други предприятия, подобни на нашето", обобщи Юлиан Белев.

"Интегра пластикс" вече е изградила свой търговски офис в Солун, който ще отговаря за продажбите.

Източник: capital.bg

Коментари (0)

Няма добавени коментари

Добави коментар:

Назад

Последвайте ни във Facebook

Обяви

виж всички
виж всички
виж всички

Анкета » коментари (11)

За или Против "Синя зона" в центъра на Ботевград

Анкета » коментари (11)

За или Против "Синя зона" в центъра на Ботевград

отговори
За (133)
70% Complete
Против (177)
70% Complete
Необходимо е. В противен случай няма как да се избегне хаосът (41)
70% Complete
Не съм съгласен да плащам, за да има къде да паркирам (39)
70% Complete
Не ме интересува (10)
70% Complete