Четвъртък, 25 Април 2024, 10:22

Интегрираната грижа за възрастните хора - дългосрочна цел на Социалното министерство

19 Януари 2012, 15:36
(0) (0)
Ботевград - Новини
Прочетена: 1952 0


Интегрираната грижа за възрастните хора  е  дългосрочната  цел на  министерството на труда и социалната политика. Стартирането на  пилотния  проект е изключително важно, защото ще покаже как трябва да взаимодействат институциите в предоставянето на интегрирани грижи за хората от уязвимите групи. Това заяви днес министърът на труда и социалната политика Тотю Младенов.
Министър Младенов съобщи, че по проект „Домашни грижи за независим и достоен живот” ще бъдат обучени 50 служители, които ще предоставят интегрирани грижи на близо 500 човека. Той заяви, че целта е след приключване на проекта добрите практики да бъдат разпространени на територията на цялата страна. Министър Младенов подчерта, че реализирането на този проект в европейската година на активното стареене и солидарността между поколенията е категорично политическо послание за желанието на правителството да осигури на възрастните хора по-качествена грижа и достойни старини. 
Проектът „Домашни грижи за независим и достоен живот” се реализира съвместно от МТСП, МЗ, БЧК и Швейцарския червен кръст. Стойността на проекта, който е финансиран от Швейцарската агенция за сътрудничество и развитие и Българо-швейцарската програма за намаляване на икономическите и социални различия в разширения ЕС, е 2 313 037 швейцарски франка. Предвижда се създаването на четири Центъра за домашни грижи в четири общини на област Враца. В центровете ще се прилага интегриран модел за предоставяне на здравни грижи и социални услуги за по обряване на здравословния статус и превенция на социалното изключване на ползвателите. Срокът на проекта е 3.5 години, а целевата група са възрастни хора над 65 г. с хронични заболявания и увреждания.


Източник: balkanec.bg

Коментари (0)

Няма добавени коментари

Добави коментар:

Назад

Последвайте ни във Facebook

Обяви

виж всички
виж всички

Анкета » коментари (4)

Ще има ли предсрочни избори отново?

Анкета » коментари (4)

Ще има ли предсрочни избори отново?

отговори
Да. Категорично! (183)
70% Complete
Не. Само се пазарят за порциите във властта. (123)
70% Complete
Не знам и не ме интересува. (43)
70% Complete
Поредната политическа глупост. (52)
70% Complete