Четвъртък, 28 Март 2024, 14:56

Инж. Пенко Нинов - председател на ДСО на КНСБ-ФНСМ при „Елаците-Мед“ АД: Въпреки пандемията Covid-19 работните места и доходите бяха запазени

19 Август 2020, 13:13
(1) (0)
Етрополе - Новини
Прочетена: 2536 15


Социалната политика на дружеството през годините е последователна, както по отношение на заетите и техните семейства, така и за населението от общините в района на „Елаците-Мед“ АД


Инж. Пенко Нинов завършва висшето си образование – минен инженер-геолог в Москва. Професионалния си път започва като геолог, от 1981 г. до 1984 година, в ДСО „Редки метали“ с. Елешница. От 1984 г. до 1986 г. работи в ГПП - София.
Професионалният му път в рудник „Елаците“ започва през 1986 г. като геолог. От 2003 г. до сега е главен еколог в Рудодобивния комплекс. Участва в учредяването на КНСБ и ФНСМ и е делегат на всички конгреси. През 1987 г. е избран за щатен профпредседател на комплекса. След обединяването на Рудодобивен комплекс и Обогатителен комплекс на „Елаците“ е председател на ДСО на КНСБ-ФНСМ, която длъжност изпълнява до момента. Три мандата е зам.-председател на ФНСМ, отговарящ за Рудодобива. Награждаван е с всички почетни знаци на ФНСМ - КНСБ. Отличен е с бронзов и сребърен медал на „Елаците-Мед“ АД за особен принос.


Инж. Нинов, бихте ли споделили, какво във вашата дългогодишна работа като председател на ДСО към ФНСМ - КНСБ при „Елаците-Мед“ АД, една от значимите синдикални организации в страната, ви кара да изпитвате чувство на гордост? С какви резултати посрещнахте Деня на миньора?

-Дружествена синдикална организация (ДСО) към Федерация на Независими Синдикати на Миньори (ФНСМ) - КНСБ при „Елаците-Мед“ АД е основен член на същите, като участва и в учредяването им. Тази година КНСБ има юбилей и отпразнува 30-тата си годишнина на специално събитие на 17 февруари.
Организационно и финансово ДСО към ФНСМ - КНСБ при „Елаците-Мед“ АД е от най-добрите в системата на КНСБ. В дружеството функционират две подразделения на организацията - в Рудодобивен и в Обогатителен комплекс.
Деня на миньора посрещнахме с чувство на гордост от постигнатите добри производствени резултати в условията на Covid - 19, с успешно проведени действия по опазване здравето на работещите в дружеството и подписването на нов Колективен трудов договор (КТД) за периода 2020 – 2022 г.


Как си взаимодействаха синдикатите и ръководството на „Елаците-Мед“ при подписването на новия КТД, по посока запазване на доходите на работещите, в контекста на новата реалност – Covid - 19?
-С подписването на новия КТД синдикатите, в тясно сътрудничество с ръководството на „Елаците-Мед“ АД, показаха, че дори и в периода на извънредното положение, във връзка с Covid – 19, не само успяхме да запазим всички работни позиции и да гарантираме изплащането на пълните възнаграждения през всички месеци, както и допълнителните производствени бонуси към основните заплати, но и успяхме да повишим и социалните придобивки.
В новия КТД се запазиха много от старите договорености, като се договориха и нови, които надградиха досегашните. С новия колективен трудов договор бяха увеличени сумите за безплатна храна, в зависимост от категориите труд, увеличена е ставката за нощен труд, увеличени са допълнителните социални надбавки към заплатата за честване на професионалния празник Деня на миньора, за възстановяване на работоспособността на работниците и служителите, при излизане в платен годишен отпуск, за Великденските празници, за посрещане на Коледните и Новогодишните празници.


Как си взаимодействат синдикатите с ръководството на дружеството за обезпечаване на условия за безопасност и здраве? Каква е социалната политика на дружеството в това направление?
-В дружеството има изграден Комитет по условията на труд (КУТ), на чиито заседания синдикатите, заедно с ръководството на дружеството, разглеждат всички възникнали проблеми и своевременно ги решават. Социалната политика на дружеството през годините е последователна, както по отношение на заетите и техните семейства, така и за населението от съответните общини в района на „Елаците-Мед“ АД. Не забравяме и пенсионерите, на които се отпускат средства за всички празници.
Една от основните грижи на синдиката и ръководството на дружеството е осигуряването на безопасни условия за работа и запазване здравето на хората. Това пролича особено в условията на Covid – 19, за което благодарим на ръководството. Бяха осигурени всички необходими лични предпазни средства и облекла. Благодарение на положените усилия и разработените мерки успяхме да не нарушим производствения процес в дружеството и да продължим да изпълняваме професионалните си задължения в обичайния ритъм.




Източник: balkanec.bg

Коментари (15)

  • Отговори (4) (2)
    1. добавен от: Монтьор 19 Август, 22:45

    Тоя много лъже.

  • Отговори (0) (2)
    2. добавен от: Иванова 20 Август, 02:52

    Браво на този синдикалист

  • Отговори (3) (2)
    3. добавен от: Анонимен 20 Август, 15:45

    Пенко чувал ли си приказката за лъжливото овчарче ?

  • Отговори (9) (1)
    4. добавен от: Синдикатите винаги работят за интересите на работодателя. Те скубят работниците с членски внос и сам... 20 Август, 15:55

    Синдикатите винаги работят за интересите на работодателя. Те скубят работниците с членски внос и ги заблуждават , че са защитени.

    • (9) (0)
      1. добавен от: Анонимен 21 Август, 09:16

      Не знам как стои въпросът при работниците синдикалисти, които внасят членски внос, но при учителите, които са членове на Учителския синдикат, въпросът е много точно решен. Учителите пенсионери получават допълнително пари към пенсията си от Учителския синдикат. Оказва се, че има полза да членуваш в синдикат.

  • Отговори (1) (1)
    5. добавен от: Анонимен 21 Август, 08:54

    Това лъжливо и нечистоплътно нищожество отдавна трябваше да е пребито..,..

  • Отговори (2) (3)
    6. добавен от: Анонимен 21 Август, 09:01

    Пенко е достоен синдикалист, един най-добрите в България.

  • Отговори (5) (1)
    7. добавен от: Анонимен 21 Август, 15:26

    Кое му е достойното ? Че не защитава работниците на рудника,а само гледа да пълни гушата?

  • Отговори (1) (0)
    8. добавен от: Анонимен 22 Август, 12:40

    Пенко Пенко Пенко достойно защитаваш своите 20 000лв заплата и няма пускане на кокала той е достоен Българин.Такива като него трябва само с пръчка да го галиш.

  • Отговори (1) (0)
    9. добавен от: Анонимен 22 Август, 12:41

    Пенко Нинов Овчаров

  • Отговори (3) (0)
    10. добавен от: Анонимен 22 Август, 12:50

    Пенко Овчаров силно обвързан с Елаците, жена му дъщеря,как да имаш доверие на този кърлеж.За шест месеца изплати апартамент в София за СТО ХИЛЯДИ ЛЕВА.

Добави коментар:

Назад

Последвайте ни във Facebook

Обяви

виж всички

Анкета » коментари (2)

Ще има ли предсрочни избори отново?

Анкета » коментари (2)

Ще има ли предсрочни избори отново?

отговори
Да. Категорично! (104)
70% Complete
Не. Само се пазарят за порциите във властта. (110)
70% Complete
Не знам и не ме интересува. (31)
70% Complete
Поредната политическа глупост. (35)
70% Complete