Петък, 28 Февруари 2020, 05:22

инж. Валентин Михайлов: Работата продължава без почивен ден

3 Февруари 2019, 09:52
(0) (3)
Своге - Новини
Прочетена: 969 2


Интервю със зам.кмета на община Своге инж.Валентин Михайлов за вестник „Своге 7″, бр.1, 2019г.

През 2018 г. бе извършено значително по обем строителство в общината. Как ще продължи то през новата година и кои ще са приоритетните обекти? Този въпрос зададохме на заместник-кмета инж. Валентин Михайлов при срещата ни на 31 декември. Ето какво разказа той:

-Работата продължава без почивен ден. Като пример – в последния работен ден на 2018 г. подготвяме всички документи, свързани с рекултивацията на старото депо за битови отпадъци,за да ги подадем в ПУДООС за финансиране.Веднага след 2 януари 2019 г. – първия работен ден, продължават усилено сондажите и работата с ВиК – район София. С управителя г-н Нитов направихме работна среща и уточнихме кои участъци на водопроводите трябва да бъдат подменени спешно в рамките на първото тримесечие във връзка с обект „ Реконструкция на уличната мрежа в община Своге”.

Ще припомня, че подготвяме няколко улици по селата – по 2 във Владо Тричков, Церово и Искрец и 8 в Своге, на които ще започне усилена работа през м. април. В града това са улиците около професионалната гимназия и Медицинския център „Олимп”, подлеза, под главния път, около фирма „Лилия С”. Средствата са по проект от Държавен фонд „Земеделие”.

Особено нетърпеливи са жителите на селата. Използвам случая да им кажа, че процедурите са минали, има избран изпълнител и мисля през лятото улиците да бъдат завършени.

В момента подготвяме и техническата документация по два целеви обекта, за които успяхме да получим финансиране. Това са ул. „Каменярска”, чиято реконструкция хората чакат от 50 г., както и всички междублокови пространства – в кв. 21, зад сградата на полицията, в кв. Дренов. Навсякъде в тези пространства ще бъдат оформени входът и изходът и ще се преасфалтира всичко – нещо, което не е правено от 90-те години на миналия век.Реконструкцията е изключително наложителна.Надявам се заедно с живеещите там да измислим къде трябват пейки или беседки, къде да се засадят дръвчета, за да може средата около блоковете да се промени.

По отношение на свлачището в кв. Старо село – успяхме да открием 73-ма човека от страната и района, собственици на имоти в този квартал, които подписаха документ за отстъпено право на строеж. Но за да се укрепи то професионално, трябват около 26 млн. лева. В момента имаме 6 милиона, отпуснати целево. Някога при подаване на документите, не са отчетени всички фактори. Сега при детайлните хидрогеоложки проучвания се оказа, че свлачището се проявява много дълбоко – някъде над 25-я метър и трябва нов подход при укрепването му. Имахме идея да бъде с пилотна система, заскаляване и т.н., но ще се наложи да се укрепи с около 800 анкера. Така че в тази посока се работи. Шансовете са в намирането на допълнителни средства.

В момента изчистваме поименния списък за 2019 г. Има много обекти, които трябва да огледаме с кметовете и кметските наместници, ръководствата на читалищата, детските градини и училища, преди той да се приеме.

Полагаме невероятни усилия да се финансира реконструкцията на физкултурния салон към СУ „Иван Вазов”, където учат 595 деца.Като технически ръководител съм участвал в строителството на залата през 1986 г. и оттогава досега не е имало ремонт. Направили сме много хубав, осъвременен проект. Най-важното е, че там се предвиждат и 300 седящи места. За мен това е изключително важен обект, защото трябва да върнем повече деца към спорта. И сега те играят там, но при мизерни условия. Впрегнали сме усилията на много хора и се надявам това да се случи през 2019 г.

Важно е да довършим резервоара, където едната камера вече е изградена, направени са и връзките с магистралния водопровод.

Другото, на което залагаме, е работата по изграждането на компостиращата инсталация в Своге. Веднага след Нова година започват процедури по избор на изпълнител, заедно с другите общини от регионалното сдружение. Крайната цел на това строителство е да предотвратим увеличаването на такса „Битови отпадъци” в годините за жителите на общината.

Всички виждат новия хубав магазин и улицата пред него. Задължение на фирмата, която построи „Фреш маркет”, беше да построи тази улица.Но тя свършва в нищото. Оттам ще започне мостът към кв. Бобковица. Този мост, дигата и парка ги смятам като един важен комплекс от обекти, които ще променят града. Защото той започва да се задъхва. Виждам хората да се разхождат по центъра, но друго ще е да отидеш в бъдещия парк, където въздухът е по-чист.

Изключително внимание отделяме на селата. Още през 2008 г. започнах да работя за една програма „Чиста вода”. Надявам се всички в управлението – кметове, кметски наместници да разберат, че това е бъдещето на всяко населено място. Има няколко села с големи проблеми – Церово, Владо Тричков, Желен, Реброво. Започнали сме първо да обновяваме каптажите, да ремонтираме резервоарите,след това започваме да ремонтираме водопреносната мрежа по селата и т.н.

И тук искам да уточня, че реконструкцията на улиците включва преди това проверка на канализацията и смяна на водопроводната мрежа. Това е задължение на Общината и работим сериозно съвместно с ВиК район.

Проект „Чиста вода” е изключително важен за мен.Затова освен всички други проекти, тази програма е приоритет за 2019 г. Така че работата в това отношение продължава. Всеки ден.

Източник: balkanec.bg

Коментари (2)

  • Отговори (4) (1)
    1. добавен от: Petkoff 3 Февруари, 11:15

    Ау,все проекти за много пари и много крадене.Пика щука махай се от тука.

  • Отговори (0) (0)
    2. добавен от: Потърпевша 16 Февруари, 18:57

    А където е заградена улицата и е направена зеленчукова. Градина какво правим

Добави коментар:

Назад

Последвайте ни във Facebook

Обяви

виж всички

Анкета » коментари (7)

Какво си пожелавате за Новата 2020 година?

Анкета » коментари (7)

Какво си пожелавате за Новата 2020 година?

отговори
Здраве, защото то е най-важното (457)
70% Complete
Пари, че сме заникъде без тях (43)
70% Complete
Любов, за да е по-красив всеки наш ден (38)
70% Complete
Мир по Земята (80)
70% Complete