Вторник, 23 Април 2024, 10:30

Искрен Красимиров развълнува ботевградчани с новия си филм "ЛЪВСКИЙ: Европеец в българско"

17 Юли 2017, 19:21
(0) (0)
Ботевград - Новини
Прочетена: 1812 5


В навечерието на 180-годишнината от рождението на Васил Левски, днес в 18ч., в Исторически музей Ботевград се състоя прожекция на най-новия филм за Левски- „ЛЪВСКИЙ: Европеец в българско!”. Автор на документалния филм е Искрен Красимиров- режисьор-родолюбец, който стана известен със своя проект „Незабравимата България”, където подготвя филми за Левски и Ботев. Събитието е част от инициативите, посветени на 180-годишнината от рождението на Левски.

Най- тежката задача- да се превъплъти в ролята на Апостола се падна на актьора със страхотен и неповторим глас Симеон Владов, който е и наш съгражданин и е носител на „Икар”. В ролята на Христо Ботев е самият Искрен Красимиров, който е широко популярен и като съвременния двойник на Войводата. Симеон Владов не успя да зарадва своите съграждани с присъствието си, но пък Искрен Красимиров дойде, придружаван от своите родители, които са сценаристи на филма. Зала „Орханиец” на музея се оказа недостатъчна да събере всички, които пожелаха да се докоснат до Левски, наблюдавайки прожекцията, с продължителност 57 минути.

Лентата е художествено-документална с игрални възстановки и анимационни сцени, а в документалната част участие вземат изтъкнати историци като проф. Пламен Митев, Дора Чаушева, Теодор Тончев и проф. Иван Стоянов. Филмовата част е придружена от рецитал на стихове от Ботев и Вазов за Васил Левски, както и строфи от съвременни поети за Героите.

Директорът на музея Тодорка Коцева приветства всички присъстващи и припомни: „Преди известно време по инициатива на Виолета Орманджиева и с подкрепа на всички вас събрахме една скромна сума за филма, който ще видим тази вечер. От името на местния художник Володя Казаков и от Исторически музей Ботевград г-жа Коцева връчи на Искрен Красимиров и неговите родители картини, изобразяващи Часовниковата кула- символът на Ботевград, както и сборник на Литературен клуб „Стамен Панчев”. Директорът на музея сподели, че утре местният поет Петко Павлов по време на честванията в Карлово ще представи новата си стихосбирка „Преди и след Апостола”.

Ето какво сподели създателят на филма Искрен Красимиров за balkanec.bg:

Нашият филм обиколи десетки български градове вече, това е впечатляващо. Никой досега, наш роден режисьор, актьор, не направи един филм, който да събира в едно Левски, Ботев и Вазов. Естествено филмът е посветен на Левски, но има и живите Ботев и Вазов, което е нещо уникално. Филмът кара зрителя да мисли кой предаде Левски? На кой се предовери той? Къде сбърка? Дали е предаден или всичко е резултат от стечение на обстоятелства. Тези въпроси целят да накарат зрителя да се замисли, да хареса своя Левски и да го почувства близък, защото как да обичаш нещо, което не ти е познато. Искаме от децата в училище да обичат Левски и Ботев, които са им предоставени с портрети и паметници, което е недостатъчно. Нас ни интересуват човешките неща и всичко това сме го показали във филма.

На въпрос трудно ли се справи с направата на филма, Искрен Красимиров каза следното: „Най-трудно ни беше със събирането на финанси, както е било и при Левски, когато е събирал грош по грош. Така и ние събирахме жълтичка по жълтичка. Благодарим много на г-жа Орманджиева, на местната структура на НФСБ и на всички патриоти от Ботевград, които спомогнаха за направата на филма. Ние вложихме душа и сърце и се надяваме хората да го оценят.

Във филма ние пресъздаваме Левски в последните му дни в тъмничния затвор в София, където той е бил предаден, ранен. Левски за нас е трагичен образ, той е българският Иисус Христос. Ние го представяме като титан на българската революция, какъвто е той. Важен е духа и посланията, които нашият Левски носи на зрителите и най-силното послание- неговите думи пред турската комисия, когато казва: „Нашите българи желаят свободата, но приемат я, ако им се поднесе вкъщи, на тепсия”.

Искрен Красимиров желае сега, 180 години след рождението на Левски, ние българите да покажем, че сме узрели като народ, да покажем, че можем да надскочим и надхвърлим тази тежка присъда, която Апостола ни даде.

Поинтересувахме се дали нашият съгражданин Симеон Владов се е справил с ролята, а г-н Красимиров отговори: „Симеон Владов ни сподели, че няколко дни преди снимките, които бяха на 3 юни в Ловеч, не е успял да спи.Той обаче има опит, защото миналата година изигра Константин Велики в немска продукция. За една година му се събраха две исторически роли, а какво по велико от Левски. За него това беше детската му мечта. Споделял ми е как в Ботевград е учил в училище Левски, минавал е покрай паметниците на Левски и тук и в София, и се е питал дали ще има възможност да играе Апостола.


Източник: balkanec.bg

Коментари (5)

  • Отговори (26) (4)
    1. добавен от: Анонимен 17 Юли, 21:26

    Така като гледам, е развълнувал само кукувиците с жълти шалчета и книжки, празните столове и сегмента 75 плюс.
    Изглежда, че точно с тази идея това събитие бе насрочено от подлогите на недоразумението без образование, по негова заповед, в невъзможен за нормални хора час...

  • Отговори (4) (20)
    2. добавен от: Анонимен 17 Юли, 21:39

    Като гледам "кукувица №1 с жълто шалче и книжка" вече се е преразвълнувала.Може би по заповед на Тухльо?

  • Отговори (0) (19)
    3. добавен от: Анонимен 17 Юли, 21:50

    Последна изява на Тодорка..........пътничка......

    • (19) (5)
      1. добавен от: Анонимен 17 Юли, 21:59

      Ти тодорка остави на нас! Махай недоразумението!

  • Отговори (3) (0)
    4. добавен от: Анонимен 19 Юли, 09:28

    Г-жа Т. Коцева е добър директор!

Добави коментар:

Назад

Последвайте ни във Facebook

Обяви

виж всички
виж всички

Анкета » коментари (4)

Ще има ли предсрочни избори отново?

Анкета » коментари (4)

Ще има ли предсрочни избори отново?

отговори
Да. Категорично! (176)
70% Complete
Не. Само се пазарят за порциите във властта. (121)
70% Complete
Не знам и не ме интересува. (42)
70% Complete
Поредната политическа глупост. (50)
70% Complete