Четвъртък, 28 Март 2024, 21:17

Исторически музей Ботевград и Общинска библиотека се присъединяват към националния протест

24 Ноември 2015, 12:51
(0) (0)
Ботевград - Новини
Прочетена: 1334 1


Работници в музеите, галериите и общинските библиотеки из цялата страна протестират днес срещу системното недофинансиране на културното наследство и недостойното си възнаграждение. С вход свободен, шествия или други акции те канят гражданите да се присъединят към техния "Ден на недоволството".
 
Ръководствата на Исторически музей Ботевград и Общинска библиотека „Иван Вазов” също се присъединяват към националния протест. В знак на това служителите в музея и библиотеката ще поставят специални за случая лентички.
Екипът на библиотека „Иван Вазов” Ботевград подкрепя исканията и символично се присъединява към националния протест. Колективът на Исторически музей Ботевград няма синдикална организация, но единодушно подкрепя днешния "Ден на недоволството".
 
Протестиращите настояват за увеличение на работната заплата поне с 50%. Досега държавните музеи (почти всички със статут "национални"), както и Националната библиотека "Св. Св. Кирил и Методий" и 55-те общински музея, не са на делегирани бюджети, което ги поставя в неравностойно положение спрямо останалите. За целта са необходими 7,9 млн. лв. към бюджета на Министерството на културата и 4 772 000 лв, които чрез Министерството на финансите да се разпределят целево по общините, смятат от синдикатите.
 
В декларация до министър-председателя г-н Бойко Борисов и до председателя на Народното събрание г-жа Цецка Цачева протестиращите изпратиха своите искания:
1. Да бъде увеличен бюджетът на политиката в областта на опазване на движимото и недвижимото културно наследство, за да може да се осъществи реформата в музейния сектор и да започне реалното изпълнение на заложените приоритети, свързани с културните ценности в програмата на правителството!
2. Да бъде увеличен и уеднаквен Единният разходен стандарт на 103-те музея и галерии с регионален характер!
3. Да бъдат заложени средства за въвеждане на допълващ стандарт за управляваните открити площи и брой сгради!
4. Да бъде увеличена средната работна заплата в сектора, минимум с 50%, за да достигне равнището на средната работна заплата в България!


Източник: balkanec.bg

Коментари (1)

  • Отговори (0) (0)
    1. добавен от: Анонимен 25 Ноември, 22:19

    Видяла жабата, че подковават коня и тя вдигнала крак...

Добави коментар:

Назад

Последвайте ни във Facebook

Обяви

виж всички

Анкета » коментари (2)

Ще има ли предсрочни избори отново?

Анкета » коментари (2)

Ще има ли предсрочни избори отново?

отговори
Да. Категорично! (105)
70% Complete
Не. Само се пазарят за порциите във властта. (110)
70% Complete
Не знам и не ме интересува. (31)
70% Complete
Поредната политическа глупост. (36)
70% Complete