Неделя, 18 Март 2018, 13:23

Исторически музей - Правец чества "140 години Първи революционен окръг в Българско 1872 - 2012"

13 Декември 2012, 19:38
(0) (0)
Правец - Новини
Прочетена: 2727 1

Община Правец, Исторически музей и Общински комитет „Васил Левски”  честваха „140 години памет за Апостола Левски, комитетите и местните съзаклятници, обира на турската хазна при Арабаконак през 1872 години и още нещо..". 

Татяна Борисова, директор на Исторически музей - Правец и Председател на ОбК „Васил Левски” – „140 години Първи революционен окръг в Българско”откри честването. Тя сподели, че  през същата тази година се навършват и 140 години от гибелта на поп Марко ,който е активен комитетски деец тук в Правец.

Проф. Иван Стоянов , преподавател от ВТУ “Кирил и Методий”, направи експозе на най - новата си книга "Нови щрихи върху идейните възгледи и дейността на Васил Левски”. За първи път с тази книга авторът опровергава неверни тези и твърдения, като осветлява отделни спорни или нерешени все още проблеми от дейността и живота на Васил Левски. Той сподели, че книгата му е реконструиране на историческото ни минало такова, каквото е било, а не такова, каквото някому се иска да бъде. То не героизира излишно, не хиперболизира и не дописва направеното от Левски. С ясното съзнание, че може да бъде обвинен в грехове към паметта на Дякона, той се заема да разграничи истината от художествената измислица и, опирайки се на вече постигнатото от поколенията левскиеведи, да преодолее някои табута и да разчупи стереотипите в мисленето днес, свързани с някои периоди от нашата история.

Беше направена и презентация на „Първи революционен окръг в Българско”. 
Краеведски изследвания представиха младите хора от СИП по История при ГПЧЕ „Алеко Константинов” с учителя историк Гетко Гечев: Надежда Дурдова – „Членски състав на революционните комитети”; Ана-Мария Колева – „Събиране на средства от комитетите”; Йолита Дарашка – „Снабдяване на комитетите с оръжие”; Нина Иванова – „Легенди за Левски в Орханийско”.
Гетко Гечев коментира „Върху някои моменти от историята на революционното движение в Орханийско”.

Общинският съветник, Павлин Цетков, също взе участие в честването , като потомък на поп Марко.

На събитието присъстваха Васил Симеонов, заместник кмет на град Правец, Николай Яхов, председател на ОбС, общински съветници, историци, ученици и други гости.


Източник: balkanec.bg

Коментари (1)

  • Отговори (0) (0)
    1. добавен от: Анонимен 14 Декември, 17:12

    На такива исторически събития поне не се делим, а сме заедно. Това е похвално за организаторите. Липсваха само дует" Гуньо-Бени".

Добави коментар:

Назад

Последвайте ни във Facebook

Обяви

виж всички

Анкета » коментари (8)

Какво е вашето мнение относно провеждането на референдум по предложение на Сдружение "За чиста вода"?

Анкета » коментари (8)

Какво е вашето мнение относно провеждането на референдум по предложение на Сдружение "За чиста вода"?

отговори
Подкрепям идеята (41)
70% Complete
Не подкрепям идеята (50)
70% Complete
Мисля, че е безсмислено, защото е ясно, че всички искат да пият чиста вода (99)
70% Complete
Не мисля, че е удачно, защото вложените в референдума пари могат да бъдат изразходвани директно за подмяна на общинската ВиК мрежа (96)
70% Complete
Нямам мнение (3)
70% Complete