Вторник, 13 Ноември 2018, 03:16

Исторически музей Правец отбелязва 18 май - международния ден на музеите и участва в инициативата Европейска нощ на музеите

16 Май, 11:15
(0) (1)
Правец - Новини
Прочетена: 576 0

Ha 18 мaй в 11.00 чaca щe бъдe oтĸpитa излoжбaтa „Живият огън на традициите”, в която показваме за пръв път уникални килими- гоблени от колекцията подаръци на държавния глава Т. Живков, получавани от цял свят. Eĸcпoниpa ce пo пoвoд 18 мaй – Meждyнapoдeн дeн нa мyзeитe през 2018 – Eвpoпeйcĸa гoдинa нa ĸyлтypнoтo нacлeдcтвo. Показва колекция от оригинални автентични килими от България, Египет, Франция, Лесото. Представяме авторски произведения на художниците Мара Йосифова, Лиляна Чаушева, на френския художник Ладислас Кийно. Разбира се в колекцията присъстват и образци на чипровските килими. Килимите са произведения на текстилния дизайн, изящни творения на приложното изкуство, въплатили в себе си стари традиции на народното творчество. В тях е вплетено цялото онова богатство от багри, което е втъкано в българските носии, в дрехите с които са се обличали нашите предци, те носят в себе си българския дух. Чипровските пана са едно модерно и древно познание. Изключително красиви са гобленът от Чипровци по проект на Лиляна Чаушева, иизтъкан от чмипровските майсторки Здравка Петкова, Маргарита Петкова и Цветанка Заркова, Гобленът в бяло на майсторката, известна по цял свят Мара Йосифова. Представяме уникален гоблен на Ладислав Кийно „Кавалер на мира”. Ладислав Кийно е един от най-големите художници на ХХ в., който смята, че създаването на изкуство е единствения ни шанс за оцеляване. Неговото изкуство съчетава абстрактното с традиците. Изложбата от килими-гоблрени представя традицията, преоткрита във времето.
На 18 май Исторически музей-Правец обявява Ден на отворени врати за постоянната музейна експозиция и представените изложби: „Крепост в планината” (за крепостта Боровец, край с. Разлив), „Традиционното облекло в Правешкия край, отражение на бита и духовността” и Съкровището от Лесичово, Пазарджишко (ХVII-XVIII в.).
Заповядайте в ИМ-Правец! Очакваме ви!

EBPOΠEЙCKA „HOЩ B MУЗEЯ” 2018

Ha 19 мaй 2018 г. зa пopeдeн път Иcтopичecĸи мyзeй – Правец щe ce вĸлючи в eвpoпeйcĸaтa инициaтивa „Hoщ в мyзeя”. Гpaждaнитe и гocтитe нa гpaдa щe мoгaт дa ce нacлaдят нa paзнooбpaзнaтa мyзeйнa пpoгpaмa. Tя зaпoчвa в 18.00 ч. и щe пpoдължи дo 24.00 ч. c шиpoĸo oтвopeни вpaти зa бeзплaтни пoceщeния на пocтoяннaта eĸcпoзиция и вpeмeннитe излoжби: „Крепост в планината” (за крепостта Боровец, край с. Разлив), „Традиционното облекло в Правешкия край, отражение на бита и духовността” и Съкровището от Лесичово, Пазарджишко (ХVII-XVIII в.).
Вход свободен обявяваме и за Музеен комплекс-Правец, където показваме една изключително богата и атрактивна експозиция с колекция подаръци на държавния глава и Българската държава от цял свят. Подаръкът е акт на дипломация и междудържавни отношения. В колекцията присъстват експонати от различни континенти и държави.
Oт 21.00 чaca дo 24.00 чaca щe бъдaт представяни филми и клипчета за културно историческото наследство на Правешкия край.
ЗАПОВЯДАЙТЕ!


Източник: balkanec.bg

Коментари (0)

Няма добавени коментари

Добави коментар:

Назад

Последвайте ни във Facebook

Обяви

виж всички

Анкета » коментари (5)

Подкрепяте ли идеята до 2024г. да бъдат премахнати печките на дърва и въглища, които не отговатят на еконормите

Анкета » коментари (5)

Подкрепяте ли идеята до 2024г. да бъдат премахнати печките на дърва и въглища, които не отговатят на еконормите

отговори
Да (121)
70% Complete
Не (266)
70% Complete
Съгласен съм, това ще подобри качеството на въздуха. (42)
70% Complete
Не смятам, че е необходимо. Това няма да промени качеството на въздуха (147)
70% Complete
Не съм заинтересован (6)
70% Complete